Prințul Philip a decedat, la vârsta de 99 de ani

Prințul Philip a murit la 99 de ani a anunțat Palatul Buckingham.

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, a murit la vârsta de 99 de ani, a anunţat vineri Palatul Buckingham. Ducele de Edinburgh a fost soțului reginei Elisabeta a II-a timp de 73 de ani și ar fi împlinit 100 de ani pe 10 iunie.

Prințul s-a căsătorit cu prințesa Elisabeta în 1947, cu cinci ani înainte ca aceasta să devenă regină, și a fost cel mai longeviv consort regal din istoria britanică.

Cuplul are patru copii, opt nepoți și 10 stră-nepoți. Sănătatea prințului Philip se deteriorase de ceva timp. El a anunțat că renunță la angajamentele regale în mai 2017, glumind atunci că nu se mai poate ridica.

Anuțul Palatului Buckingham după moartea Prințului Philip

„Cu o profundă tristețe Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a decedat în pace în această dimineață la Castelul Windsor”, se arată într-o declarație a Palatului Buckingham.

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952, la vârsta de 25 de ani.

Regina Elisabeta a II-a, născută pe 21 aprilie 1926 la Londra, şi-a petrecut copilăria fără să se aştepte că va deveni regină. Tatăl ei, regele George al VI-lea, a preluat coroana după ce fratele lui mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat în 1936 pentru a se căsători cu o americancă divorţată, Wallis Simpson.

Prinţesa Elisabeta l-a întâlnit pe Philip Mountbatten, fiul prinţului Andrew al Greciei şi stră-strănepot al reginei Victoria, pe când avea doar 13 ani.

Căsătoria cu prinţul Philip Mountbatten, care şi-a efectuat serviciul militar în Marina Britanică, a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra.

Prinţul Philip a devenit, în urma căsătoriei, duce de Edinburgh. Cei doi au patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prinţesa Anne (1950), prinţul Andrew (1960) şi prinţul Edward (1964).

La 20 noiembrie 2017, regina Elisabeta a II-a şi prinţul-consort Philip, au devenit primul cuplu din istoria monarhiei britanice care şi-a celebrat nunta de platină, eveniment care a fost marcat de clopotele catedralei Westminster.

Pe 21 aprilie 2021, regina Elisabeta a II-a va împlini 95 de ani.

Cum s-au cunoscut Prințul Philip și Regina Elisabeta?

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, s-a născut la 10 iunie 1921, la Vila Mon Repos de pe insula Corfu. Prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei a fost unicul fiu al prinţului Andrew al Greciei, fratele mai mic al regelui Constantin al Greciei, şi al prinţesei Alice de Battenberg (fiica prinţului Louis Von Battemberg din dinastia Marilor Duci de Hessen). Prinţul Philip a avut patru surori mai mari: Cecilie, Sophie, Margarita şi Theodora, transmite Stirileprotv.ro.

La 22 septembrie 1922, în contextul războiului greco-turc (1919-1922), regele Constantin I al Greciei a fost forţat să abdice de la tron. Noul guvern bazat pe dictatura militară l-a arestat pe prinţul Andrew şi l-a executat pe comandantul armatei elene, potrivit www.biography.com. În decembrie 1922, prinţul Andrew şi familia sa au fost trimişi în exil. Familia regală a ajuns în Franţa, unde a locuit într-o suburbie a Parisului, Saint-Cloud. 

În 1931, prinţesa Alice, mama lui Philip, a avut o serioasă cădere nervoasă, care a dus în cele din urmă la internarea într-un sanatoriu din Elveţia. Familia pentru care prinţesa a luptat din greu să rămână unită a început să se destrame, potrivit www.independent.co.uk. 

Cele patru fiice s-au căsătorit în decursul a nouă luni, mutându-se în Germania. Iar prinţul Andrew, care îşi petrecea timpul cât mai departe de casă, în cele din urmă a plecat la Monte Carlo. Prinţul Philip împlinise 10 ani.

Bunica pe linie maternă a lui Philip s-a implicat în educaţia sa, trimiţându-l la unchiul George, marchiz de Milford Haven. Aici a mers la şcoala pregătitoare Cheam, unde a excelat la activităţile sportive. 

În toamna lui 1933, Philip a fost trimis în Germania, unde a învăţat la o şcoală înfiinţată de aristocratul german Berthold de Baden, soţul surorii mai mari Theodora, şi de un profesor evreu, Kurt Hahn, secretarul personal al ultimului cancelar imperial al Germaniei. Însă, acesta a fost arestat de către nazişti şi expulzat în Marea Britanie, chiar înainte de sosirea lui Philip în Germania. 

Băiatul preadolescent a îngrijorat-o pe Theodora, care a luat decizia de a-l trimite înapoi în Marea Britanie, pe coasta Scoţiei, la o nouă şcoală Gordonstoun, înfiinţată de acelaşi Kurt Hahn, se arată pe www.independent.co.uk. Energic, dur şi competitiv, Philip a excelat la hochei, dar şi la navigaţie.

Spre sfârşitul anului 1938, Philip a intrat la Colegiul Regal de Marină de la Dartmouth, devenind expert în navigaţie. În ianuarie 1940, când începuse cel de-Al Doilea Război Mondial, Philip a ocupat un post pe nava de război HMS Ramillies, ce se afla în Ceylon şi era folosită pentru a escorta transporturile australiene spre Marea Mediterană. S-a aflat şi în mijlocul luptelor de la Cape Matapan. 

A devenit sublocotenent, apoi, în 1942, a fost ridicat la gradul de locotenent. Anul următor, în timpul invaziei Siciliei, Philip era comandant secund al navei HMS Wallace. S-a întors în Marea Britanie, în ianuarie 1946, devenind instructor pe HMS Royal Arthur.

Unde s-au cunoscut Printul Philip si Regina Elisabeta

În 1939, regele George al VI-lea şi regina-mamă Elisabeta au făcut o vizită la Colegiul Regal de Marină, Philip însoţindu-le pe cele două fiice ale cuplului regal, Elisabeta şi Margaret. În urma acestei vizite, Philip şi Elisabeta au început o corespondenţă bogată, care s-a întins pe perioada mai multor ani, consemnează www.independent.co.uk.

În vara lui 1946, Philip i-a cerut regelui George al VI-lea mâna Elisabetei. Regele a fost de acord, însă anunţul de logodnă a fost făcut după ce fiica sa a împlinit vârsta de 21 de ani. Pregătindu-se pentru marele anunţ, Philip a renunţat la toate titlurile regale greceşti şi daneze, luându-şi numele bunicilor materni, Mountbatten.

Logodna a fost anunțată public la 10 iulie 1947

Logodna lui Philip şi a Elisabetei a fost anunţată publicului la 10 iulie 1947. Cei doi s-au căsătorit la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey, ceremonia fiind transmisă lumii întregi pe calea undelor radio. 

În dimineaţa căsătoriei, Philip a devenit duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich. Cei doi au patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului (n. 14 noiembrie 1948), prinţesa Anne (n. 1950), prinţul Andrew (n. 1960) şi prinţul Edward (n. 1964).

Vaci tot mai puține, iar lapte tot mai mult pe rafturi. Un expert dezvăluie ce mâncăm noi
Articolul anterior
Poliția anunță despre o nouă escrocherie ce îi poate afecta pe deținătorii de carduri bancare
Articolul următor