Prințul Philip a decedat, la vârsta de 99 de ani

Prințul Philip a murit la 99 de ani a anunțat Palatul Buckingham.

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, a murit la vârsta de 99 de ani, a anunţat vineri Palatul Buckingham. Ducele de Edinburgh a fost soțului reginei Elisabeta a II-a timp de 73 de ani și ar fi împlinit 100 de ani pe 10 iunie.

Prințul s-a căsătorit cu prințesa Elisabeta în 1947, cu cinci ani înainte ca aceasta să devenă regină, și a fost cel mai longeviv consort regal din istoria britanică.

Cuplul are patru copii, opt nepoți și 10 stră-nepoți. Sănătatea prințului Philip se deteriorase de ceva timp. El a anunțat că renunță la angajamentele regale în mai 2017, glumind atunci că nu se mai poate ridica.

Anuțul Palatului Buckingham după moartea Prințului Philip

„Cu o profundă tristețe Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a decedat în pace în această dimineață la Castelul Windsor”, se arată într-o declarație a Palatului Buckingham.

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952, la vârsta de 25 de ani.

Regina Elisabeta a II-a, născută pe 21 aprilie 1926 la Londra, şi-a petrecut copilăria fără să se aştepte că va deveni regină. Tatăl ei, regele George al VI-lea, a preluat coroana după ce fratele lui mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat în 1936 pentru a se căsători cu o americancă divorţată, Wallis Simpson.

Prinţesa Elisabeta l-a întâlnit pe Philip Mountbatten, fiul prinţului Andrew al Greciei şi stră-strănepot al reginei Victoria, pe când avea doar 13 ani.

Căsătoria cu prinţul Philip Mountbatten, care şi-a efectuat serviciul militar în Marina Britanică, a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra.

Prinţul Philip a devenit, în urma căsătoriei, duce de Edinburgh. Cei doi au patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prinţesa Anne (1950), prinţul Andrew (1960) şi prinţul Edward (1964).

La 20 noiembrie 2017, regina Elisabeta a II-a şi prinţul-consort Philip, au devenit primul cuplu din istoria monarhiei britanice care şi-a celebrat nunta de platină, eveniment care a fost marcat de clopotele catedralei Westminster.

Pe 21 aprilie 2021, regina Elisabeta a II-a va împlini 95 de ani.

Cum s-au cunoscut Prințul Philip și Regina Elisabeta?

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, s-a născut la 10 iunie 1921, la Vila Mon Repos de pe insula Corfu. Prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei a fost unicul fiu al prinţului Andrew al Greciei, fratele mai mic al regelui Constantin al Greciei, şi al prinţesei Alice de Battenberg (fiica prinţului Louis Von Battemberg din dinastia Marilor Duci de Hessen). Prinţul Philip a avut patru surori mai mari: Cecilie, Sophie, Margarita şi Theodora, transmite Stirileprotv.ro.

La 22 septembrie 1922, în contextul războiului greco-turc (1919-1922), regele Constantin I al Greciei a fost forţat să abdice de la tron. Noul guvern bazat pe dictatura militară l-a arestat pe prinţul Andrew şi l-a executat pe comandantul armatei elene, potrivit www.biography.com. În decembrie 1922, prinţul Andrew şi familia sa au fost trimişi în exil. Familia regală a ajuns în Franţa, unde a locuit într-o suburbie a Parisului, Saint-Cloud. 

În 1931, prinţesa Alice, mama lui Philip, a avut o serioasă cădere nervoasă, care a dus în cele din urmă la internarea într-un sanatoriu din Elveţia. Familia pentru care prinţesa a luptat din greu să rămână unită a început să se destrame, potrivit www.independent.co.uk. 

Cele patru fiice s-au căsătorit în decursul a nouă luni, mutându-se în Germania. Iar prinţul Andrew, care îşi petrecea timpul cât mai departe de casă, în cele din urmă a plecat la Monte Carlo. Prinţul Philip împlinise 10 ani.

Bunica pe linie maternă a lui Philip s-a implicat în educaţia sa, trimiţându-l la unchiul George, marchiz de Milford Haven. Aici a mers la şcoala pregătitoare Cheam, unde a excelat la activităţile sportive. 

În toamna lui 1933, Philip a fost trimis în Germania, unde a învăţat la o şcoală înfiinţată de aristocratul german Berthold de Baden, soţul surorii mai mari Theodora, şi de un profesor evreu, Kurt Hahn, secretarul personal al ultimului cancelar imperial al Germaniei. Însă, acesta a fost arestat de către nazişti şi expulzat în Marea Britanie, chiar înainte de sosirea lui Philip în Germania. 

Băiatul preadolescent a îngrijorat-o pe Theodora, care a luat decizia de a-l trimite înapoi în Marea Britanie, pe coasta Scoţiei, la o nouă şcoală Gordonstoun, înfiinţată de acelaşi Kurt Hahn, se arată pe www.independent.co.uk. Energic, dur şi competitiv, Philip a excelat la hochei, dar şi la navigaţie.

Spre sfârşitul anului 1938, Philip a intrat la Colegiul Regal de Marină de la Dartmouth, devenind expert în navigaţie. În ianuarie 1940, când începuse cel de-Al Doilea Război Mondial, Philip a ocupat un post pe nava de război HMS Ramillies, ce se afla în Ceylon şi era folosită pentru a escorta transporturile australiene spre Marea Mediterană. S-a aflat şi în mijlocul luptelor de la Cape Matapan. 

A devenit sublocotenent, apoi, în 1942, a fost ridicat la gradul de locotenent. Anul următor, în timpul invaziei Siciliei, Philip era comandant secund al navei HMS Wallace. S-a întors în Marea Britanie, în ianuarie 1946, devenind instructor pe HMS Royal Arthur.

Unde s-au cunoscut Printul Philip si Regina Elisabeta

În 1939, regele George al VI-lea şi regina-mamă Elisabeta au făcut o vizită la Colegiul Regal de Marină, Philip însoţindu-le pe cele două fiice ale cuplului regal, Elisabeta şi Margaret. În urma acestei vizite, Philip şi Elisabeta au început o corespondenţă bogată, care s-a întins pe perioada mai multor ani, consemnează www.independent.co.uk.

În vara lui 1946, Philip i-a cerut regelui George al VI-lea mâna Elisabetei. Regele a fost de acord, însă anunţul de logodnă a fost făcut după ce fiica sa a împlinit vârsta de 21 de ani. Pregătindu-se pentru marele anunţ, Philip a renunţat la toate titlurile regale greceşti şi daneze, luându-şi numele bunicilor materni, Mountbatten.

Logodna a fost anunțată public la 10 iulie 1947

Logodna lui Philip şi a Elisabetei a fost anunţată publicului la 10 iulie 1947. Cei doi s-au căsătorit la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey, ceremonia fiind transmisă lumii întregi pe calea undelor radio. 

În dimineaţa căsătoriei, Philip a devenit duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich. Cei doi au patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului (n. 14 noiembrie 1948), prinţesa Anne (n. 1950), prinţul Andrew (n. 1960) şi prinţul Edward (n. 1964).

Nu ai poftă de mâncare dimineața? Iată cauzele!

Micul dejun este cea mai importantă masa a zilei, pentru că ne asigură starea de bine și energia de care avem nevoie pentru a începe ziua. Totuși, există momente în care pur și simplu nu îți este foame de dimineață. Iată de ce se întâmplă acest lucru!

Ai mâncat o cină copioasă sau ai abuzat de gustări înainte de culcare

O cină copioasă sau abuzul de gustări nocturne, precum chipsuri, biscuiți, sărățele, pufuleți și ciocolată pot ,,să-ți taie” pofta de mâncare. Mai mult decât atât, dacă la cină consumi multe grăsimi și proteine, golirea stomacului poate fi încetinită, motiv pentru care a doua zi, de dimneață te vei simți sătul. Încearcă pentru cină, alimente ușoare precum salate, supe sau pește. De altfel, dacă ai probleme cu somnul și vrei totuși o gustare nocturnă nu apela la sancksuri bogate în grăsimi, ci consumă lapte cald sau o banană. Banana conține vitamina B6 și triptofan, un aminoacid esențial, care te ajută să adormi, scrie clicksanatate.ro.

Nu te odihnești suficient pe parcursul nopții

Dacă pierzi nopțile stând treaz sau nu ai parte de un somn calitativ, este posibil să nu-ți fie foame a doua zi la micul dejun. Acest aspect este cauzat de faptul că privarea de somn poate duce la modificări importante ale hormonilor care reglează apetitul, cum ar fi leptina și grelina. Somnul insuficient poate fi cauza mai multor neplăceri, inclusiv a lipsei senzației de foame de la micul dejun. De aceea, organizează-ți un program de somn, în care ar fi ideal să adormi seara la aceeași oră și să te trezești dimineața la o oră fixă. Ai grijă să nu dormi mai puțin de 7 ore pe noapte.

Nivelul ridicat de adrenalină poate scădea apetitul de dimineață

Specialiștii spun că nivelurile de hormoni fluctuează pe parcursul nopții, iar acest aspect poate avea consecințe asupra apetitului. Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, sunt mai ridicate dimineața. Se crede că adrenalina poate suprima pofta de mâncare prin încetinirea ratei de golire a stomacului și prin creșterea defalcării carbohidraților stocați în ficat și mușchi pentru a alimenta organismul.

Ești depresiv sau anxios

Atât depresia cât și anxietatea pot ,,tăia” pofta de mâncare. Printre cele mai întâlnite simptome ale depresiei: tristețe accentuată, pierderea interesului pentru activitățile preferate, oboseală inexplicabilă, tulburări de somn, se regăsește și lipsa sau accentuarea apetitului. ,,Pierderea poftei de mâncare poate fi un semn precoce al depresiei sau un avertisement al unei recidive a depresiei. Pe de altă parte, unii oameni nu se pot opri din mâncat atunci când sunt depresivi”, spune Gary Kennedy, director de psihiatrie geriatrică la Montefiore Medical.

Dacă simți o permanentă stare de tristețe, nu ai poftă de mâncare sau, din contră, apetit accentuat și ai tendințe de izolare, prezintă-te în fața unui specialist psiholog. Acesta nu te va judeca, ci te va ajuta să treci peste stările negative ale depresiei.

Sarcina, o altă cauză posibilă

Grețurile matinale afectează aproximativ 80% dintre femeile însărcinate, informează healthline.com. Stările de greață sunt mai frecvente dimineața decât în celelalte momente ale zilei, motiv pentru care gravida nu se mai poate gândi la micul dejun. De obicei, grețurile dispar sau se diminuează considerabil în al doilea trimestru de sarcină. Dacă suferi de grețuri matinale, încearcă să te menții hidratată, consumând apă în care poți să storci lămâie pentru a mai reduce din starea de greață. De asemenea, încearcă să te odihnești suficient și să menții casa aerisită pentru a împiedica eventualele mirosuri care îți pot provoca greață. În cazul în care stările de rău persistă și te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice, adresează-te de urgență medicului.

Alte motive pentru care nu îți este foame la micul dejun

Răceala sau gripa pot să-ți scadă apetitul și pot accentua starea de oboseală, motiv pentru care nu mai ai dispoziția necesară pentru a lua micul dejun. De altfel, unele medicamente ca antibioticele sau diureticele pot reduce apetitul.

Un alt factor ce poate să-ți scadă pofta de mâncare este înaintarea în vârstă. Apetitul scăzut este destul de comun în cazul vârstnicilor, acest lucru fiind explicat prin modificările hormonilor care oferă energie organismului, modificările gustului și ale mirosului. De asemenea în cazuri mai grave, în spatele lipsei apetitului pot sta afecțiuni precum hipotiroidismul, insuficiență cardiacă, anumite afecțiuni ale ficatului cât și ale rinichilor, HIV sau chiar cancer.

Cum să procedezi în caz de lipsa poftei de mâncare la micul dejun

În cazul în care nu îți este foame imediat ce te trezești, mai așteaptă câteva minute înainte de micul dejun, timp în care poți începe să te pregătești pentru ziua ce tocmai a început. Dacă, totuși, încă nu îți este foame, poți încerca să iei gustări mici și bogate în nutrienți, precum un ou fiert, cereale integrale, un fruct sau altele.

Ieși din zona de confort și încearcă noi alternative delicioase și sățioase pentru micul dejun, care să-ți stimuleze apetitul, precum omletă cu ciuperci, roșii, ardei gras și brânză; iaurt cu fructe de pădure și granola sau pâine prăjită cu avocado și cu ou deasupra.

America Days 2023 vine la Chișinău, Bălți și Cahul

În perioada 18-20 mai, la Chișinău, Bălți și Cahul se va desfășura ediția 2023 a Zilelor Americii în Republica Moldova. Ambasada SUA organizează și în acest an o serie de evenimente dedicate parteneriatului puternic dintre Republica Moldova și SUA.

În fiecare oraș, vizitatorii vor avea parte de un program bogat care va fi oferit de mai multe zone tematice atractive:

  • Zona Expo: unde multe dintre organizațiile sprijinite de SUA își vor prezenta produsele și serviciile.
  • Zona sport: unde antrenorii vor împărtăși oaspeților secretele baschetului și ale baseball.
  • Zona America Bus: unde copiii și adulții pot exersa limba engleză și pot câștiga chiar și premii.
  • Zona gastronomică: unde veți putea savura gustări clasice americane.
  • Zona pentru copii: unde cei mai mici oaspeți se pot juca și se pot distra.
  • Scena: unde grupul pop american Big Hands Rhythm & Blues Band din New York va încinge atmosfera cu o gamă largă de melodii pop cunoscute, dar si cu piese originale, iar seara se va transforma într-un cinematograf în aer liber. Vom urmări filmul Finch cu Tom Hanks în rolul titular. Filmul va fi prezentat în original, cu subtitrare în limba română.

Programul Caravanei America Days 2023:

  1. 18 mai la Chișinău pe strada pietonală Eugen Doga de la 16:00 la 22:00.
  2. 19 mai la Bălți pe Piața Independenței de la 16:00 la 22:00.
  3. 20 mai la Cahul pe Piața Independenței de la 15:00 la 21:00.

Ne puteți urmări pe Facebook.
Invitația video din partea Excelenței Sale Ambasadorul SUA Kent D. Logsdon:

Un TikToker povestește cum a fost păcălit de un deținut pe un site de întâlniri

Un TikToker povestește experiența sa de a-și găsi dragostea pe un site de dating pentru persoane din închisoare, dar a fost păcălit de un deținut, scrie Dexetro citat de alephnews.ro.

Căutarea unui partener poate fi o sarcină dificilă în zilele noastre, în condițiile în care multe persoane folosesc aplicații de dating precum Tinder, Hinge sau Bumble pentru a se ajuta în demersul lor de a găsi persoana potrivită pentru ele. Cu toate acestea, chiar și în timp ce folosesc aplicațiile, utilizatorii nu sunt în siguranță în fața unor comportamente rele, cum ar fi ghosting. Chiar mai rău este actul de catfishing, care a apărut doar odată cu întâlnirile online.

Un utilizator TikTok ar fi găsit o modalitate de a evita aceste probleme, și-a cătutat un potențial partener pe Message a Prisoner, un site de dating pentru peroanele din închisoare. Utilizatorul a crezut că a găsit în Lola fata visurilor sale.

Din fericire pentru Jay, ea a răspuns. Trimițându-i o scrisoare în care îl întreba dacă ar vrea să „colaboreze cândva hee hee hee”. Alături de scrisoare, ea a trimis câteva fotografii cu ea însăși pentru a-și confirma indentitatea. Jay a documentat această experiență în TikTok-ul său, prezentându-și dragostea nou descoperită. Evident, Jay era conștient de faptul că nu era tocmai sănătos să te îndrăgostești atât de repede de cineva de pe internet, dar, „dragostea este dragoste”, spune el.

Din nefericire pentru Tiktoker, se pare că s-ar putea să nu fi fost dragoste adevărată, deoarece persoana care îi răspunsese pe site-ul de dating nu era Lola.Lola, care s-a dovedit a fi Ari, a fost, fără surpriză, foarte confuză în legătură cu TikTok-ul. Ea a explicat în TikTok-ul ei: „Nu știu cum să vă spun asta, dar asta este o poză cu mine, iar numele meu este Ari și nu sunt în închisoare”. Jay a fost devastat de răspunsul lui Ari și i-a dat propriul său răspuns pe TikTok. Ari a fost amabilă, explicându-i că poza și identitatea i-au fost furate.

Vaci tot mai puține, iar lapte tot mai mult pe rafturi. Un expert dezvăluie ce mâncăm noi
Articolul anterior
Poliția anunță despre o nouă escrocherie ce îi poate afecta pe deținătorii de carduri bancare
Articolul următor