Priveliști de vis și idei pentru vacanțe în Moldova, descoperite de Lilu

Chiar dacă nu are nici munte, nici mare, Moldova îți poate oferi locații minunate pe care merită să le vizitezi, iar în această vară, cu siguranță, a venit timpul să descoperim frumusețile țării noastre. În largul naturii și cerului senin, priveliștilor cu defileuri calcaroase, poți evada pentru câteva zile din forfota orașului, poți descoperi tradiții noi și oameni ospitalieri care abia așteaptă să-i surprindă pe turiști cu bucate alese și vederi panoramice.

separator

Lilu ne ajută să redescoperim Moldova. Vezi câteva imagini de vis și destinații frumoase unde poți ajunge pentru un sfârșit de săptămână reușit sau o vacanță. ,,Ne odihnim acasă, pentru ca avem unde, pentru că trebuie sa susținem turismul local”, ne spune Lilu.

Pensiunea Gagauz Sofrasi vă oferă șansa să cunoașteți tradițiile și cultura oamenilor din regiune. Gazda locației a transformat curtea bunicilor într-un loc care să reînvie tradițiile poporului său, a restaurat casa bunicilor și l-a transformat într-un muzeu. De asemenea, a fondat un restaurant cu specific găgăuz. Locul se afla in cel mai populat sat din Moldova – Congaz.

Duruita, camping la grote


Lacul de acumulare Costești-Stânca

,,Apusurile sunt dovada ca și sfârșiturile sunt minunate. Iată dovada că și în Moldova avem locuri frumoase”, mărturisește Lilu.

Cioburciu, raionul Stefan Vodă – pensiunea Meșter Faur

,,Este gospodăria unor oameni foarte muncitori și dedicați. Domnul Pavel e meșter popular, știe multe meșteșuguri tradiționale. Iar tot ce vedeți în poze și pe stories a creat el. A refolosit geamuri, uși, paturi din casele vechi. Covoare vechi de peste 100 de ani. Simplitate”.

Crama Tudor, satul Sadova, raionul Călărași

O noua locație, creată de către o familie cu oameni muncitori, ce își așteaptă vizitatorii cu vin bun și bucate gustoase.

O altă destinație-fenomen din Moldova. “O suta de movile”, de fapt sunt peste 3500 de movile.

,,Pe acest deal a urcat și a admirat priveliștea Dimitrie Cantemir în urma cu sute de ani. El a fost primul care a menționat despre acest spectacol al naturii. ⁣Unii savanți au remarcat că „O Sută de Movile” este unicul loc din Europa unde sunt concentrate într-un număr atât de mare recife submarine ale Mării Mediterane – bazin de apă terțiar, ce acoperea vreo 20 milioane de ani în urmă teritoriul de azi al Republicii Moldova. Alți savanți consideră că movilele s-au format datorită alunecărilor de teren și prăbușirilor”.

Horodiște, Rezina
Moșia Ciuhrii

,,Vara aceasta colectez apusuri din zonele spectaculoase din Moldova. Ne-am cazat la moșia Ciuhrii.
Ne-am plimbat cu căruțele, am explorat prima data “măruntaiele” unei cariere de piatra, am făcut hiking pe stânci ghidați de fiul primarului. ⁣Am redescoperit Defileul “La Castel” Gordinești”.

Hanul Hanganu, Lalova, Orhei

,,Un loc în care m-am încărcat energetic foarte⁣ mult. Am cunoscut oameni sinceri, cu pasiuni nemaipomenite și pofta de a face schimbarea pe care o vor în comunitatea lor.⁣ Sotii Emilia și Sergiu Hanganu – minunați. Cu multă trudă, deja de ani buni, au transformat curtea bunicului într-o oază de istorie și gastronomie”.

,Călătorim acasă, susținem afacerile locale, încurajăm oamenii muncitori, susținem salariile oamenilor de acasă. Pentru că nu trebuie să așteptăm de la politicieni schimbarea, fiecare familie, în curtea, în satul, în orașul, în țara sa, poate schimba ceva. Dorința să fie”, mărturisește prezentatoarea TV Lilia Ojovan.

Cazul tinerei gravide ucisă cu sânge rece, abordat de deputați: ”A murit fiindcă e femeie”

Cazul omorului cu cruzime deosebită al tinerei Ana-Maria, însărcinată în luna a 6-a, a ajuns și în Parlament. Vicepreşedinta Legislativului, Doina Gherman, și-a exprimat solidaritatea cu familia fetei și a anunțat că la 30 aprilie, vor avea loc audieri publice privind „răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave”. „Victima nu are nicio vină. Este de datoria noastră să asigurăm că justiția prevalează în toate cazurile de violență. Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie”, a subliniat Gherman, scrie unimedia.info.

„În contextul cazului tragic, soldat cu decesul victimei Ana-Maria, anunț audierile publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave, care vor avea loc în incinta Parlamentului, în data de 30 aprilie, ora 13:00.

În ultimii ani, chiar dacă RM a întreprins pași importanți în ceea ce privește asigurarea și protejarea drepturilor victimelor violenței în familie, dar și a infracțiunilor privind viața sexuală, se atestă că în cazul comiterii unui omor asupra femeiii, comis inclusiv în contextul unui act de violență în familie, act de violență sexuală, ură sau misoginie, cadrul normativ oferă o abordare generală, lipsită de individualizare, bazată pe caracteristici distincte.

În 2022, 24 de femei și-au pierdut viața, iar în 2023 au fost înregistrate 21 de cazuri de acest gen. Pornind de la importanța și sensibilitatea subiectului, facem apel către toate părțile interesate, în vederea necesității definirii juridice a fenomenului de femicid și măsurile care urmează a fi întreprinse, pentru protecția femeilor și fetelor din RM.

Victima nu are nicio vină. Este de datoria noastră să asigurăm că justiția prevalează în toate cazurile de violență. Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie. Fiecare femeie din RM are dreptul să trăiască în siguranță, fie acasă, fie la muncă, fie pe stradă sau în orice alt loc. Ne exprimăm solidaritatea cu familia Anei-Maria, dar și cu toate femeile vicitime ale violenței în bază de gen și reconfirmăm angajamentul în lupta cu violența sub orice formă. Pe această cale invităm toate autoritățile responsabile, instituțiile publice, reprezentanții societății civile și partenerii de dezvoltare să participe la audierile publice”, a punctat Doina Gherman.

Tânăra a dispărut fără urmă, după ce a urcat într-un automobil, pe strada 31 august din oraș la data de 12 aprilie, ora 21:00, și a plecat într-o direcție necunoscută. Astfel, Poliția a solicitat ajutorul cetățenilor pentru a o găsi.

Ana-Maria Guja era însărcinată în a 6-a lună.

Care e calitatea aerului după praful saharian: Precizările Agenției de Mediu

Cu referire la norul de praf provenit din Deșertul Sahara, ce a cuprins teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu informează că în ziua de 24 și începutul zilei de 25 aprilie, în spațiul aerian al țării nu au fost identificate particule de praf de origine africană.

Potrivit Agenției de Mediu, nivelul de poluare a aerului atmosferic în municipiul Chișinău a revenit la fonul normal urban, fiind satisfăcător pentru sănătatea populației și a mediului întreg, transmite Știri.md

Meteorologii din România au anunțat că, în perioada 23-24 aprilie, o masă de aer cu particule de praf saharian va acoperi România și R. Moldova.

Norul a ajuns în Moldova în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Așadar, în urma ploii nocturne, automobilele au rămas pline de nisip.  

„În perioada 23 aprilie, ora 09:00 – 24 aprilie, ora 13:00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi şi în prima parte a zilei de miercuri”, se arată în comunicatul publicat de ANM.

 

Oamenii legii din Moldova și România anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat la cerșetorie o femeie cu dizabilități

Ofițerii CCTP, de comun cu procurorii PCCOCS, cu sprijinul autorităților din România, anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat prin cerșetorie o femeie, din anul 2008.

Victima are vârsta de 43 de ani și este cu dizabilitate. Așa cum aceasta avea doi copii și nu avea surse de existență, bunicul a profitat de starea ei și a organizat traficarea ei în afara Moldovei, în scop de cerșetorie. Schema a fost preluată de feciorul acestuia, iar ulterior – de nepot (cu vârste de 63, 42 și 21 de ani).

Cazul a fost deconspirat prin implicarea autorităților din România, unde a fost reținut feciorul învinuit de traficarea femeii – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Procuratura DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. La rândul lor, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni, Moldova. De asemenea, la investigarea cazului a contribuit și centrul european SELEC și agenția Uniunii Europene Eurojust.

Urmare a investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că femeia ar fi fost transportată să cerșească în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia. Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu pancarta inscripționată: „Oameni buni, ajutați-mă să strâng bani pentru protezarea picioarelor.”

După circa 16 ani de cerșetorie, însă, nimeni din cei trei de etnie minoritară, investigați pentru traficarea ei, nu i-au cumpărat proteze. Mai mult, pentru ca să evite investigații pentru trafic de persoane din partea poliției în statele în care era determinată să cerșească, a fost perfectat un certificat de căsătorie cu femeia-victimă cu un membru al familiei celor trei. De asemenea, urmare a perchezițiilor au fost depistate și alte pancarte cu mesaje false pentru cerșetorie scrise în limbi străine, precum și arme.

Investigațiile continuă, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

O femeie din Chișinău a fost jefuită de 108.247 lei de pe cardul bancar
Articolul anterior
Accident grav lângă Anenii Noi: un mort și 2 răniți
Articolul următor