Procuratura a examinat reclamația bloggerilor moldoveni, care s-au plâns că au rămas fără conturi. Ce răspuns au primit?

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a examinat plângerea depusă de trei bloggeri moldoveni, care reclamau faptul că le-a fost blocat „pretins neîntemeiat un număr de postări pe rețeaua Instagram, postări care conțineau anunțuri de lansare a concursurilor”.

Instituția de urmărire penală, în urma investigațiilor, a stabilit „lipsa elementelor vreunei infracțiuni din domeniul cibernetic sau contra patrimoniului”, se arată într-un răspuns oficial al PCCOCS oferit pentru Unimedia.

„Prin urmare, faptul că acțiunile reclamate nu sunt prevăzute de Codul penal a făcut necesară adoptarea hotărârii de refuz în pornirea urmăririi penale. Despre acest fapt, părțile interesate au fost informate, inclusiv despre posibilitatea contestării acestei hotărâri”, a precizat ofițerul de presă al PCCOCS, Emil Gaitur.

După ce poliția a pornit procesul penal pe 14 iunie 2021, iar ulterior materialele au fost transmise procurorilor PCCOCS, cei trei influenceri au ajuns cu plângeri la organele de drept după ce s-au ales cu unele postări sau conturi de instagram blocate.

Aceștia organizau concursuri, sub paravanul cărora se promovau conturi noi de instagram, ceea ce contravine politicilor Instagram. Alți influenceri le-ar fi cerut bani pentru a nu le raporta concursurile, unii au plătit, alții au rămas fără conturi, după ce au fost raportați.

Potrivit oamenilor legii, raportarea unei ilegalități nu poate fi calificată drept o infracțiune, iar solicitarea banilor pentru „înțelegere amiabilă”, nu se încadrează în prevederile articolului privind „șantajul” din Codul Penal:

Articolul 189. Şantajul

(1) Şantajul, adică cererea de a se transmite bunurile proprietarului, posesorului sau deţinătorului ori dreptul asupra acestora sau de a săvârși alte acţiuni cu caracter patrimonial, amenințând cu violenţă persoana, rudele sau apropiaţii acesteia, cu răspândirea unor ştiri defăimătoare despre ele, cu deteriorarea sau cu distrugerea bunurilor proprietarului, posesorului, deţinătorului ori cu răpirea proprietarului, posesorului, deţinătorului, a rudelor sau a apropiaţilor acestora.

OMS recomandă femeilor care alăptează să se vaccineze anti-Covid
Articolul anterior
Un preot a fost ucis pe strada Ismail din capitală
Articolul următor
Alte articole interesante