Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție după ședința Consiliului Suprem de Securitate

Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate(CSS), la finele căreia șefa statului Maia Sandu a remarcat că schimbările făcute anterior la instituție nu au dat rezultate”, comunică MOLDPRES.

Într-un mesaj publicat de instituție, se spune că „Procuratura Anticorupție salută mesajul CSS privind impulsionarea procesului de fortificare și capacitare a procuraturii atât structural, cât și legislativ”.

„Amintim că în rezultatul ultimilor modificări legislative intrate în vigoare în martie 2024, Procuratura Anticorupție nu mai este competentă de a investiga corupția electorală, însă Guvernul ar putea lua în calcul experiența Procuratura Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale. Avem convingerea că măsurile guvernamentale ulterioare vor genera o întărire a capacităților funcționale ale Procuratura Anticorupție în volum deplin, conform angajamentelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și a partenerelor externi”, se spune în mesaj.

Procuratura Anticorupție reamintește că, pentru moment, instituția duce o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori (vacanța funcțiilor fiind de circa 50%) și ofițeri, precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și a tehnicii speciale de investigație), fapt sesizat și de Comisia Europeană în procesul de screening bilateral, precum și alte instituții internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Șefa statului, Maia Sandu, a convocat în această dimineață ședința CSS. La finele acesteia, președinta a subliniat că este foarte importantă crearea Curții Anticorupție. Totodată, oficialul a remarcat că schimbările făcute la Procuratura Anticorupție „nu au dat rezultate”.

„Avem nevoie de instituții în care se regăsesc oameni corecți și onești și ați văzut că o parte dintre judecătorii corupți au fost deja eliminați din sistem și e important să continuăm acest proces de reforme instituționale. Am discutat încă o dată despre nevoia de a adopta în lectură finală legea cu privire la crearea Curții Anticorupție. Parlamentul urmează să aibă în această săptămână consultări publice pe marginea acestei legi, astfel încât să avem procese clare transparente și mai ales eficiente pentru a crea o curte anticorupție puternică care să se ocupe în special de cazurile de corupție mare, inclusiv cazurile de corupție politică și trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate. Sugestia CSS către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție, întrucât am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice. Procuratura Anticorupție trebuie să fie o instituție eficientă care reușește să combată corupția mare”, a spus Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a anunțat că la finele acestei săptămâni va invita la consultări publice reprezentanți ai partidelor politice, dar și reprezentanți ai altor categorii din societatea civilă pentru a avea discuții privind acțiunile ce necesită întreprinse pentru a combate corupția politică.

Colindul lansat de Ion Paladi și Georgiana Lobonț, cel mai ascultat și cel mai viral pe câteva platforme concomitent

După succesul cu colindul “Ziua-i mare, seara-i sfânta”, alături de Paula Seling, care are peste 9 milioane de vizualizări, îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi, vine cu un nou proiect muzical alături de artista din România Georgiana Lobonț – “Soră lângă frate bun”, informează unica.md.

Colindul, lansat acum câteva zile, a ajuns cel mai viral pe Tik Tok la moment, iar pe YouTube este în trendingyoutube România pe locul 19!

În prezent este cel mai ascultat colind din România! În curând atinge circa jumătate de milion de vizualizări.

Videoclipul cu imagini de poveste, filmate în Bucovina, Putna, dar și mesajul textului, vin să aducă lumina și căldura sărbătorilor de iarnă și să-i unească pe cei dragi de sărbători.

Muzica îi aparține lui Ion Paladi, textul lui Mihai Pascar, iar aranjamentul muzical este semnat de Corneliu Botgros, alături de Orchestra Națională “Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

În acest colind, pe final, se aud și vocile tinerilor din ansamblul etnofolcloric DORURELE, condus de Vladimir Șchiopu, și care este patronat de revista unica.md, fapt pentru care ținem să-i felicităm pentru colaborarea frumoasă cu interpretul Ion Paladi.

Vă invităm să savurați acest superb colind, iar dacă v-a plăcut, nu ezitați să lăsați o apreciere.

Marți, 17 decembrie, Ion Paladi va evolua la Sala Palatului din București în concertul Paulei Seling, iar pe 21 decembrie artistul nu va lipsi de la BT Arena Cluj, cea mai mare sală din România, de la spectacolul Georgianei Lobonț unde este Sold OUT de mai bine o lună. Colindul ”Soră lîngă Frate bun” a celor doi artiști va răsuna alături de Orchestra ”Lăutraii” condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Ion Paladi și-a început activitatea artistică de la vârsta de 11 ani. A studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al Orchestrei Naționale ”Lăutarii” și este extrem de îndrăgit atât în țară, cât și peste Prut.

Un ucrainean a vrut să mituiască polițiștii de frontieră cu 20 de euro pe care i-a pus în pașaport

Pe parcursul săptămânii curente, în cadrul activităților de control desfășurate la PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”, un cetățean ucrainean, în vârstă de 47 de ani, aflat în calitate de pasager într-un mijloc de transport înmatriculat în Republica Moldova, a încercat să mituiască un angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu suma de 20 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Bancnotele erau plasate în interiorul pașaportului și aveau scopul de a facilita trecerea ilegală a frontierei de stat.

 Polițistul de frontieră a respins ferm tentativa de mituire, iar incidentul a fost imediat raportat autorităților competente.

Investigațiile ulterioare au relevat că cetățeanul în cauză fusese documentat anterior pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Acum, acesta este cercetat și pentru tentativa de mituire, fiind pasibil de răspundere conform legislației în vigoare.

 Cazul este documentat în continuare de către autoritățile competente, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

În acest sens, Poliția de Frontieră recomandă cetățenilor:

 Evitați orice tentativă de mituire. Orice încercare de a influența ilegal deciziile autorităților se sancționează conform legii. Poliția de Frontieră promovează principiul „Toleranță zero la corupție”.

 Dacă observați nereguli sau acte de corupție, vă încurajăm să le raportați autorităților competente pentru a contribui la menținerea unui climat de integritate.

 Pentru denunțarea manifestărilor de corupție contactați Linia Anticorupție la numărul scurt 1520.

Poliția de Frontieră rămâne ferm angajată în asigurarea integrității și securității frontierei, acționând cu profesionalism și respectând principiile statului de drept.

Polițiștii din Brigada cu Destinație Specială Fulger și-au comemorat astăzi camarazii căzuți la datorie

Astăzi, polițiștii din cadrul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger a IGP și-au comemorat primii camarazi căzuți la datorie pe câmpul de luptă de pe Nistru din anii 1991-1992, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au cinstit în tăcere memoria colegilor și au depus jerbe de flori la morminte.

La 13 decembrie 1991, 4 polițiști ai Brigăzii cu destinație specială ”Fulger” Gheorghe Cașu (21 de ani), Ghenadie Iablocichin (26 de ani), Valentin Mereniuc (24 de ani) Mihail Arnaut (21 de ani) aflați în exercițiul misiunii, s-au deplasat lângă satul Lunga, raionul Dubăsari, pentru a acorda sprijin colegilor. În cadrul operațiunii polițiștii au fost uciși.

Prin Decret Prezidenţial, polițiștii au fost decorați post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”.
Prin gestul de astăzi, angajații poliției şi-au manifestat solidaritatea faţă de familiile eroilor poliţişti şi au adus un omagiu celor care nu mai sunt alături de noi, dar care au rămas în memoria noastră.

Cinste și onoare eternă eroilor căzuți la datorie!

Caz tragic la Briceni: Două persoane au murit intoxicate cu gaze emanate de la încălzitorul de apă conectat la o butelie de gaz
Articolul anterior
Mai mulți motocicliști băuți în trafic, depistați de polițiști în weekendul trecut
Articolul următor