Programul Prima Casă Plus: Cine nu are acces la credite

Programul Prima Casă Plus a trecut printr-o serie de modificări, în contextul în care vânzările de apartamente în Republica Moldova au scăzut în ultima perioadă. Veniturile mici ale cetățenilor și accesul greoi la credite au dus la o stagnare pe piața imobiliară. Din aceste motive, Programul Prima Casă Plus va fi mult mai accesibil, scrie evz.ro.

Potrivit modificărilor anunțate de Guvern, programul va putea fi accesat și de către persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova. Din această categorie fac parte liber profesioniștii, avocații, executorii judecătorești, artiștii, mediatorii și taximetriștii. Totodată, a fost majorată valoarea maximă a locuințelor ce pot fi achiziționate, de la un milion de lei până la 2,5 milioane lei. În ceea ce privește perioada maximă a creditului, aceasta crește de la 25 la 30 de ani.

Pot să-și cumpere o locuință prin programul Prima Casă Plus și cetățenii din Republica Moldova care se întorc definitiv în țară. Însă, acest program nu va putea fi accesat de moldovenii care și-au stabilit domiciliu în străinătate. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Acesta a precizat că Prima Casă Plus va fi lansat oficial cât de curând.

Daniel Vodă a atra atenția că cei interesați trebuie să fie foarte atenți la informațiile care circulă, pentru că sunt manipulări intenționate pentru a crea controverse pe acest subiect.

„Alte elemente noi a programului se referă și la faptul că autoritățile își doresc să sporească solicitarea locuințelor în afara Chișinăului, astfel să fie mai accesibile locuințele pentru familiile din zonele rurale și să susțină dezvoltarea regională.

În același timp, beneficiarii programului vor putea să-și schimbe, de exemplu, banca creditoare. Astfel,  vor putea să negocieze condiții mai avantajoase în cazul în care este necesar. Și la fel, un element care este foarte util este că persoanele care au o locuință de până la 50 de metri pătrați vor putea participa repetat la acest program pentru a procura o locuință mai mare în cazul în care situația în familie s-a schimbat și au nevoie de o locuință mai mare”, a detaliat Daniel Vodă.

Invitație la Festivalul Pădurilor, eveniment care va avea loc la 21 septembrie, la Reședința Prezidențială de la Condrița

Agenția ”Moldsilva” și silvicultorii din întreaga țară invită cetățenii la Festivalul Pădurilor, eveniment care va avea loc la 21 septembrie 2024, la Reședința Prezidențială de la Condrița, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest loc pitoresc se reunesc oamenii care nu sunt indiferenți față de problemele de mediu, prin fapte concrete susțin acțiunile de împădurire și contribuie la promovarea viitorului verde și sustenabil.

Victor Durbală, director Moldsilva: „Pentru toți cei care iubesc natura, pentru cei care iubesc Pădurea este o posibilitate unică de a reuni și să spunem cu toții că ne pasă de mediul în care trăi. Festivalul Pădurilor este un bun prilej a ne uni cu natura. Vă invit pe toți să fiți alături de noi la acest minunat festival!”

Cu siguranță nu veți regreta o zi de sâmbătă petrecută în ambianța plăcută a naturii, deoarece vă așteaptă concerte live, expoziții interactive, activități și ateliere tematice recreative, distracții, plimbări și zone de odihnă și un iarmaroc tradițional.

Tema ocrotirii naturi va domina aceste eveniment prin subiecte de relevanță despre păduri, climă, biodiversitate, ape, aer, eficiență energetică, resurse și impact ecologic. Toată această diversitate de activități este absolut gratuită, dar procurarea benevolă a unor bilete speciale va totaliza resurse financiare utilizate la procurarea puieților forestieri pentru plantările din această toamnă.

Festivalul Pădurilor este parte a Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, inițiat de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, conform căruia până în 2032 sunt plantate și reabilitate suprafețe de peste 145 00 ha.

Fermierii sunt așteptați la discuții la Președinție

Fermierii sunt așteptați la discuții, la Președinție, miercurea viitoare, scrie oficial.md.

Adrian Băluțel, șeful de Cabinet al Președintelui Maia Sandu, a anunțat că invitația a fost lansată ieri la protestul producătorilor agricoli, desfășurat la Președinție.

„Am ieșit să discut cu fermierii care au venit în fața președinției.

I-am invitat la discuții cu dna Președintă miercuri, la ora 9:00”, a anunțat el.

Participanții cu cele mai bune rezultate la Marea Dictare Națională, premiați

Participanții care au obținut cele mai bune rezultate la Marea Dictare Națională au fost premiați în cadrul unei ceremonii desfășurate la Chișinău, transmite MOLDPRES. 

Din totalul celor peste 1800 de persoane care au participat pe 31 august la cea de-a doua ediție a Marii Dictări Naționale, 122 au fost evaluate cu nota „9” și doar cinci au obținut nota „10”. 

Astfel, cele cinci persoane evaluate cu nota „10” au fost premiate cu seturi de cărți, vouchere pentru procurarea cărților, „Biletul de aur” care înseamnă o invitație pentru două persoane la spectacolele Teatrului republican „Luceafărul” și abonamente pentru antrenamente pe o durată de trei luni oferite de Arena Chișinău. 

Alte 122 de persoane care au obținut nota „9” au ridicat premii sub formă de vouchere pentru procurarea cărților, „Biletul de aur” la Teatrul republican „Luceafărul” și set de accesorii oferite de o companie de telefonie mobilă. 

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a felicitat premianții și a afirmat că aceștia sunt un exemplu pentru toți cetățenii. Ministrul a spus că organizarea Marii Dictări Naționale, pentru al doilea an consecutiv, reprezintă un mod inedit de a onora limba română. 

Marea Dictare Națională s-a desfășurat pe 31 august curent, de Ziua Limbii Române, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La eveniment au participat peste 1800 de persoane, de aproape patru ori mai mulți decât anul trecut, atunci când a fost organizată prima ediție a evenimentului. Participanții au avut de scris un text din volumul „Școala Vieții” de Spiridon Vangheli și și-au testat astfel nivelul de cunoaștere a limbii române.

Dictările scrise de participanții la Marea Dictare Națională au fost evaluate de o comisie alcătuită din 15 profesori universitari, doctori în filologie și doctori habilitați.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președintelui Republicii Moldova.

Situație îngrijorătoare! Mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer din cauza obezității
Articolul anterior
Câți moldoveni dețin cetățenia română
Articolul următor