Proteste anti-război în Rusia! S-au extins deja în 60 de orașe

Protestele anti-război din Rusia au luat forma comemorării victimelor ucrainene, în timp ce rușii au început să depună flori la statuile unor scriitori ucraineni din zeci de orașe rusești, relatează The Moscow Times, citat de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, totul a pornit după atacul cu rachete de luna trecută asupra orașului Dnipro.

Flori, jucării de pluș și mesaje scrise de mână au apărut în cel puțin 60 de orașe din Rusia, adesea la baza statuilor poeților ucraineni Taras Șevcenko și Lesia Ukrainka sau la monumentele victimelor represiunii politice din epoca sovietică.

Flori depuse la baza statuii poetului ucrainean Taras Șevcenco din Sankt Petersburg / FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Este o declarație împotriva războiului, nu doar doliu pentru morții din Dnipro”, a spus o femeie care a depus flori la un memorial din orașul siberian Novosibirsk.

„Nu puteam să tac”, a spus ea pentru The Moscow Times într-un interviu anonim realizat cu ajutorul mișcării de opoziție de tineret Vesna.

Imaginile blocului de apartamente distrus, victimele civile și încercările disperate de salvare ca urmare a atacului din 14 ianuarie de la Dnipro au servit ca o amintire șocantă a devastării cauzate de războiul din Ucraina și au stârnit furie și rușine în rândul unor ruși.

Omagiile continue aduse victimelor atacului de la Dnipro sunt primele proteste anti-război la nivel național de la demonsrațiile împotriva mobilizării „parțiale„ din septembrie.

Protestele florilor au luat naștere pentru că „nu tuturor rușilor le lipsește compasiunea față de ucraineni”

Aceste manifestații au devenit „protestele florilor”.

La aproape trei săptămâni de la decesele din Dnipro, rușii continuă să depună flori.

„Am decis să depun flori la un memorial local pentru a arăta că nu tuturor rușilor le lipsește compasiunea față de ucraineni”, a spus un bărbat din districtul autonom Hantî-Mansiisk într-un alt interviu anonim realizat prin Vesna.

„Mă gândeam la victimele atacului de la Dnipro și la cum trebuie să fi fost să fii sub dărâmături.”

Localnicii au depus joi trandafiri galbeni cu panglici albastre și galbene – culorile drapelului ucrainean – în orașul Krasnodar, din sudul Rusiei.

Și în orașul Kazan, pe râul Volga, localnicii au depus flori, fotografii ale blocului de apartamente distrus din Dnipro și o pancartă cu mesajul „Kazan este în doliu” lângă un monument al victimelor represiunii politice.

În orașul Vladikavkaz din Caucazul de Nord, memorialul a constat dintr-o mână de garoafe roșii și o jucărie pentru copii.

Și în Pskov din vestul Rusiei, oamenii au depus flori și au aprins lumânări la un monument dedicat mamelor și copiilor.

„Simt o rușine incredibilă pentru țara mea și pentru incapacitatea de a ajuta în vreun fel, cu excepția unor gesturi atât de mici”, a spus o femei din Pskov într-un interviu anonim realizat prin Vesna.

Atacul asupra Dnipro a avut loc într-o sâmbătă după-amiază, când, potrivit oficialilor ucraineni, cu o rachetă de croazieră rusă Kh-22 – concepută pentru a fi folosită împotriva navelor.

Echipajele de salvare au lucrat zile întregi în ruinele clădirii, încercând să găsească supraviețuitori. Cel puțin 46 de persoane, inclusiv șase copii, au fost ucise și peste 80 au fost rănite.

Mulți dintre cei care au luat parte la „protestele florilor” au declarat pentru The Moscow Times că comemorarea victimelor din Dnipro i-a ajutat să se simtă ca fac parte dintr-o mișcare anti-război mai largă.

„Nu este pentru morți, ci pentru cei vii”, a spus Zakhar, un tânăr care a depus recent flori la unul dintre memorialele din Sankt Petersburg.

Omagiile rușilor pentru ucraineni, un semn de nemulțumire față de autorități

Persistența omagiilor aduse victimelor de la Dnipro este un semn de profundă nemulțumire față de autorități, potrivit antropologului Alexandra Arhipova.

„Comemorările improvizate apar atunci când oamenii simt un fel de nedreptate”, a declarat Arhipova pentru The Moscow Times.

„Este o încercare de a spune: „Îmi exprim durerea și protestez împotriva celui care a provocat această durere”.

Șapte „protestatari ai florilor” ar fi fost reținuți de poliție

„Protestatarii florilor” din Rusia nu s-au confruntat cu același nivel de represiune din partea poliției ca demonstranții care au ieșit în stradă imediat după invazia de anul trecut și ca urmare a ordinului de mobilizare al președintelui Vladimir Putin din septembrie.

Dar cel puțin șapte persoane ar fi fost reținute.

Ekaterina Varenik, în vârstă de 26 de ani, a fost închisă pentru 12 zile luna trecută pentru ignorarea ordinelor poliției în timp ce ținea o pancartă pe care scria „Ucraina nu este inamicul nostru” lângă un memorial din centrul Moscovei.

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia -  Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Vladimir Zelenski cere rachete cu rază de acţiune lungă şi avioane de luptă moderne pentru a-i alunga pe ocupanți din Ucraina

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a mulţumit joi europenilor pentru ajutorul lor militar, însă a avertizat că reticenţele în ceea ce priveşte furnizarea de rachete cu rază de acţiune lungă şi de avioane de luptă riscă să prelungească războiul, informează AFP, scrie agerpres.ro.

Zo wil Zelenski de Europese agenda beïnvloeden: 'Meer sancties en isolatie  Rusland' | BNR Nieuwsradio

Pe drumul său de întoarcere din regiunea Herson, în apropiere de frontul de sud, preşedintele Zelenski i-a contactat, prin videoconferinţă din tren, pe liderii europeni reuniţi la Bruxelles.

Conexiunea a fost întreruptă o dată, însă preşedintele ucrainean a putut să-şi transmită mesajul, a anunţat un responsabil european, a cărui identitate nu este precizată de AFP.

Zelenski a atenţionat împotriva refuzului de a furniza forţelor sale militare rachete cu rază de acţiune lungă şi avioane de luptă moderne.

Preşedintele ucrainean a cerut, de asemenea, adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, paşi înainte în ceea ce priveşte aderarea ţării sale la UE şi progrese în privinţa planului său de pace.

Întârzierile asupra acestor diferite chestiuni ar putea „prelungi războiul”, a avertizat Zelenski, citat de responsabilul european.

Occidentul consideră că Ucraina are dreptul să se apere împotriva agresiunii ruse şi contribuie la această apărare furnizându-i armament.

Însă mulţi sunt reticenţi în a livra arme ce ar provoca o escaladare a conflictului, pentru că i-ar permite Ucrainei să lovească Rusia.

Unele ţări europene au anunţat cu toate acestea că sunt gata să-i furnizeze Ucrainei avioane de luptă de fabricaţie sovietică. Patru avioane MiG-29 au fost livrate joi Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării slovac, în timp ce Polonia a promis la rândul său că va furniza patru asemenea aparate.

Însă Kievul cere avioane de luptă multirol moderne, în special aparate F-16 americane.

Europenii au aprobat luni alocarea a 2 miliarde de euro pentru finanţarea achiziţionării comune de muniţii de artilerie de care Ucraina are nevoie cu disperare pentru a putea contracara ofensiva trupelor ruse.

Ruşii și-au făcut stocuri uriașe de aur! Au cumpărat un număr record de lingouri anul trecut
Articolul anterior
Sancțiunile au ocolit-o pe fosta nevastă a lui Vladimir Putin! Ea și noul ei soț au investit milioane de euro în imobiliare în Europa
Articolul următor