Proteste împotriva scumpirilor în peste 90 de țări! Singurul loc de pe Pământ care nu s-a revoltat deloc

Costurile ridicate ale vieții îi determină pe oameni să protesteze în stradă împotriva scumpirilor. Televiziunea BBC a cartografiat toate demonstrațiile raportate pe tema combustibililor începând cu ianuarie 2021, iar rezultatul dezvăluie o creștere uriașă a protestelor în acest an.

Scumpirile la pompă afectează toate aspectele vieții de zi cu zi – deplasările, transportul de bunuri, energia electrică, încălzirea etc.

În întreaga lume, demonstranții au cerut ca benzina să fie mai accesibilă la preț și disponibilă pentru toți. Unele proteste au fost pașnice, altele au dus la atacarea sediilor guvernelor.

Ciocniri violente în Sierra Leone

În august 2022, ciocnirile violente din Sierra Leone au dus la moartea a 25 de persoane, inclusiv cinci ofițeri de poliție. Totul a pornit de la dublarea prețurilor la pompă, de la 12.000 leone (0,86 dolari) per litru de benzină la un nivel record de 22.000 de leone. În încercarea de a restabili încrederea în moneda afectată de inflație, banca centrală a introdus noi bancnote, eliminând cele trei zerouri de pe leone. Abia după ce s-a declarat stare de asediu în capitală au fost potolite violențele. De asemenea, Internetul a fost blocat ca să-i împiedice pe protestatari să comunice între ei și să organizeze un nou miting.

Președintele din Sierra Lione , Julius Maada Bio, a declarat, ulterior, că protestele au reprezentat o încercare violentă de răsturnare a Guvernului. Dar numeroși locuitori au spus pentru BBC că s-a manifestat împotriva creșterii prețurilor la combustibili și alimente.

Antarctica, fără proteste

Analizând protestele din întreaga lume (date colectate de Armed Conflict Location and Event Data Project), BBC a stabilit că, între ianuarie și septembrie 2022, locuitori din peste 90 de țări și teritorii au ieșit pe străzi din cauza scumpirii carburanților. O treime au fost țări fără manifestații publice în 2021. De exemplu, Spania nu a avut niciuna în 2021, dar a avut 335 de mitinguri doar în luna martie a acestui an!

În afară de Antarctica, niciun continent nu a rămas fără proteste legate de combustibil în ultimele nouă luni.

În Indonezia au avut loc peste 600 de proteste din cauza scumpirii benzinei (și doar 19 în 2021). În Italia, au fost peste 200 în primele opt luni din 2022, față de doar două anul trecut. Iar în Ecuador au avut loc peste 1.000 de proteste din cauza carburanților numai în luna iunie.

Factori care au dus la explozia de prețuri

Războiul din Ucraina este doar unul dintre numeroșii factori care determină creșterea prețului global al carburanților.

Petrolul a fost mai ieftin la începutul pandemiei COVID pentru că multe companii s-au închis și cererea s-a prăbușit. Dar, pe măsură ce viața a revenit la „noua normalitate”, iar cererea de energie a crescut, furnizorii s-au străduit să țină pasul și astfel a apărut creșterea prețurilor. Dolarul american se află la un nivel record față de alte monede importante – lira sterlină, euro, yuanul chinezesc și yenul japonez. Petrolul folosit pentru fabricarea benzinei este plătit în dolari americani. Prin urmare, o monedă locală slabă în raport cu dolarul face ca prețul carburanților să crească și mai mult. În cele din urmă, conflictul ruso-ucrainean a determinat multe țări să interzică importurile de petrol rusesc. Aceasta înseamnă că cererea de petrol de la alți producători a crescut, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

În timp ce guvernele din întreaga lume se străduiesc să găsească soluții la crizele economice din țările lor, protestele continuă. Dar, pentru unii, acestea au un cost ridicat. Cercetările BBC au arătat că, în ultimele nouă luni, peste 80 de persoane și-au pierdut viața din cauza protestelor legate de costurile la pompă.

sursa: www.gandul.ro

Cazul care a șocat România. O fetiță de 6 ani s-a aruncat de la etaj, pe fondul unui conflict între mamă și iubitul acesteia

Cazul fetiței de 6 ani, din Balș, Olt, despre care primele date indicau că s-ar fi aruncat de la fereastra apartamentului situat la etajul IV, pe fondul unui conflict între părinți, se complică. Anchetatorii au o nouă pistă, în dosar fiind efectuate cercetări pentru tentativă de omor, scrie presa din România.

Evenimentul șocant a avut loc joi-dimineață, 20 iunie 2024, în jurul orei 6,30, într-un bloc situat pe strada Nicolae Bălcescu din orașul Balș, județul Olt.

„La data de 20 iunie 2024, în jurul orei 6,30, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin apel 112, cu privire la faptul că un copil s-ar fi precipitat de la etajul unui bloc din orașul Balș. La fața locului, s-a deplasat echipa operativă din cadrul Poliției orașului Balș. Din primele verificări, polițiștii au stabilit faptul că o minoră, în vârstă de 6 ani, din orașul Balș, județul Olt, s-ar fi precipitat de la etajul unui bloc situat pe strada Nicolae Bălcescu, din aceeași localitate”, au transmis inițial polițiștii.

În urma evenimentului, fata a suferit răni deosebit de grave, fiind inițial transportată la spitalul din Balș, de unde a fost transferată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, unde a fost supusă mai multor intervenții chirurgicale.

Suspiciuni că fata ar fi sărit de la etaj de frică

În urma cercetărilor în acest caz, anchetatorii au aflat că între mama fetiție și concubinul acesteia ar fi avut loc un conflict. Concubinul, uun bărbat de 34 ani, din Balș, ar fi lovit-o pe femeie și ar fi amenințat-o și pe fetiță cu bătaia. Copila s-ar fi speriat și s-ar fi refugiat într-una dintre încăperi, de unde de frică s-ar fi aruncat de la fereastra apartamentului, pentru a scăpa de amenințările bărbatului.

Politiștii au emis între timp și un ordin de protecție, pentru ca mama fetiței să nu fie agresată în continuare de concubin. De asemenea, cercetările s-au extins, iar dosarul a fost transferat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

„Pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, polițiștii au efectuat cercetarea la fața locului și au condus la sediul poliței mai multe persoane pentru audieri. De asemenea, în cauză, polițiștii au emis și un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile. După administrarea probatoriului, dosarul penal a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Balș, cu propunere de declinare a competenței către Parchetul de la lângă Tribunalul Olt, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor. Cercetările sunt continuate pentru documentarea activității infracționale și dispunerea măsurilor legale”, au comunicat reprezentanții IPJ Olt.

Tatăl și vecinii descriu grozăvia

Fetița a rămas în urma divorțului în custodia mamei ei. Sora sa mai mare a rămas la tatăl natural care s-a mutat la Timișoara. Mama și-a continuat viața alături de un concubin, care, conform declarațiilor tatălui venit în fugă din Banat, o teroriza pe micuță pentru orice greșeală minoră. Tatăl susține că amantul fostei soții are antecedente infracționale, și, din ce a înțeles din convorbirile telefonice cu fetița sa, în momentele în care se îmbăta, o brusca.

În schimb, o vecină susține că concubinul mamei era un om respectuos, liniștit, deși în noaptea precedență nenorocirii au auzit scandal în apartamentul respectiv, iar dimineața doar o bufnitură a unei copertine a unuui balcon inferior, apoi au găsit în fața blocului un trupușor îngropat în nisip, cu fața în jos.

Primăria Chișinău organizează o petrecere pentru tinerii absolvenți. Iată unde va avea loc evenimentul

În Parcul „Alunelul” din Capitală va avea loc „Ziua Absolventului”. Evenimentul se va desfășura mâine, 23 iunie, începând cu ora 17:30.

Gala Absolvenţilor 2024, ediţia a III-a, este organizată de Primăria municipului Chișinău, iar în cadrul galei, vor fi premiați câștigătorii concursului „Absolventul anului” cu premii dar și cu diplome de merit, în semn de mulțumire pentru dedicația și munca depusă.

„Sunt invitaţi să participe toţi doritorii, dornici de emoţii pozitive şi voie bună. În special sunt invitaţi elevii care au finalizat clasa a 9, dar şi cei din clasa a 12”, a menționat primarul Ion Ceban.

Atmosfera va fi animată de reprezentațiile muzicale ale unor artiști renumiți precum Cătălin Josan, Guz și Lupii lui Calancea. De asemenea, „Gala Absolvenților – 2024” va continua cu un disco party animat de un DJ, unde toți participanții vor putea să se distreze și să danseze pe ritmurile muzicii moderne, sărbătorind astfel sfârșitul unei etape din viață și începutul unui nou capitol.

Mai multe târguri cu produse și mărfuri autohtone vor fi organizate astăzi și mâine în Capitală

În acest weekend, 22-23 iunie, în sectoarele Capitalei se desfășoară mai multe iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Scopul este de a sprijini producătorii locali și de a oferi cetățenilor acces la produse agricole de sezon.

  • În sectorul Botanica, în Parcul „Valea Trandafirilor” și pe bd. Dacia, 26, în zilele de 22-23 iunie 2024 – Târg al micilor antreprenori, organizat în colaborare cu AO „Perspectiva”. Pe spațiul deschis al Grădinii Botanice, 22-23.06.2024 – Festivalul „KALEIDOSCOP”, organizat în colaborare cu SRL „Evo Alfa”.
  • În sectorul Buiucani, pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, pe 22.06.2024 – Târgul „EcoLocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali; În scuarul „Teatrului Național de Operă și Balet”, până pe 14.07.2024 – „Orășelul Sportiv”, eveniment cultural-sportiv, în colaborare cu SRL „Bis-Concert Internațional”. Pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 103 (adiacent cinematograf „Patria”) – Târgul „Yard Sale”, organizat în colaborare cu SRL „Boldescu & Co”. În Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor, 11/4, pe 22-23.06.2024 – Târgul producătorilor autohtoni „Cămara Fest”, organizat în colaborare cu AO „Eurocivis”.
  • În sectorul Centru – Târg al producătorilor autohtoni cu fructe și legume, până la 27.06.2024, pe adresele: șos. Hâncești, 86, str. Sprâncenoaia, 1A, str. Grenoble, 157, str. V. Dokuceaev, 3/2, str. Ismail, 94, colț cu bd. D. Cantemir, Parcul „Valea Morilor”, în preajma scărilor de granit.
  • În sectorul Ciocana, până pe 18.07.2024 – Târg cu produse agricole autohtone, în locațiile: bd. Mircea cel Bătrân, 2, bd. Mircea cel Bătrân, 12, intersecție cu str. Petru Zadnipru, bd. Mircea cel Bătrân, 20, bd. Mircea cel Bătrân, 24, bd. Mircea cel Bătrân, 28, bd. Mircea cel Bătrân, 32, str. Maria Drăgan, 30, colț cu str. Ciocana, str. Mihai Sadoveanu, 22, str. Igor Vieru, 6/1, str. Igor Vieru, 10; str. Profesor Ion Dumeniuk, 12 A, str. Petru Zadnipru, 2.
  • În sectorul Râșcani, pe bd. Moscova, 21, vizavi de str. M. Basarab, 6 și str. A. Doga, 35, până la 28.06.2024 – Târg cu produse autohtone. În Scuarul „Mezon” din bd. Moscova, 21, 22-23.06.2024 – Târgul Mămicilor ”Mami & Co Fair” .

Atenție! Suntem amenințați cu un sezon gripal mai sever, coinfecția gripă-coronavirus: ”Imunitatea oamenilor a scăzut!”
Articolul anterior
VIDEO! Un comandant rus anunță anexarea ”Bucureștiului, Varșoviei, Pragăi”: ”Oriunde mă duc în tanc, este plaiul meu natal”
Articolul următor