Proteste în Belarus: cel puțin 80 de persoane sunt date dispărute

În Belarus sunt căutați cei dispăruți în timpul manifestațiilor prodemocrație și antiprezidențiale. În conferința sa de presă de vineri de la Vilnius, lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a făcut un apel pentru continuarea protestelor și grevelor și a mulțumit țărilor care au susținut și susțin mai departe eforturile celor care doresc schimbări prodemocratice în țara sa.

separator

Țihanovskaia a pledat pentru noi alegeri care să se desfășoare potrivit standardelor internaționale și care să fie libere și corecte. Ea a vorbit și despre faptul că cei care au fost bătuți, umiliți și abuzați de forțele de ordine nu vor uita suferințele ce le-au fost provocate.

Corespondenții Europei Libere din Belarus și de la televiziunea în limba rusă Current time au adunat mai multe mărturii.

Colegii noștri de la serviciul belarus au urmărit mai multe cazuri de persoane dispărute despre care familiile lor nu au informații. Despre unii nu se știe nimic de după alegerile din 9 august și după protestele ce au urmat, relatează Europalibera.org.

Potrivit organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului este vorba de cel puțin 80 de oameni. Familiile îi caută cu ajutorul rețelelor sociale și ale paginilor de internet. Familiile postează fotografii ale celor dispăruți, detalii despre ultimele informații pe care le au.

Katerina Savițkaia își caută soțul care a dispărut în noaptea alegerilor, cînd a fost luat de mai mulți bărbați în civil și băgat cu forța într-un microbuz.

Manager al unui atelier de cauciucuri, Iuri Savițki a adunat semnături pentru candidatul Victor Babarika și a votat pentru candidata opoziției, după ce lui Babarika nu i s-a permis să intre în competiția electorală. Neprimind nici un răspuns de la autorități despre soarta soțului ei, Katerina a mers cu fotografia sa în fața închisorii ZHODZINA și așa a reușit să afle, de la un bărbat care lucra la închisoare – că soțul său este închis pentru „organizarea de violențe în masă”, că i s-a deschis dosar penal .

Pentru o astfel de acuzație ar putea să fie condamnat la 15 ani de închisoare. Soția lui le-a spus colegilor noștri de la serviciul belarus că soțul său nu a avut acces la vreun avocat și că autoritățile nu au anunțat arestarea lui.

Ministerul de interne de la Belarus, se apără spunând că informațiile publicate pe rețelele de socializare ale celor dispăruți nu sunt corecte și că mulți dintre cei considerați dispăruți s-ar fi întors acasă.

Nu este însă și cazul lui Konstantin Șișmakou, directorul muzeului de istorie militară din localitatea Vaukavisk care a fost în comisia electorală locală la alegerile din 9 august și care nu a vrut să contrasemneze procesul verbal al rezultatului alegerilor. Pe data de 15 august a dispărut.

Pe 18 august, unul din site-urile care ajută familiile celor dispăruți a anunțat că, directorul muzeului militar în vârstă de 29 de ani a fost găsit mort de către echipa de investigații a site-ului fără sa fie date alte detalii.

Colegii noștri au vorbit sub condiția anonimatului și cu modificarea vocii cu un medic cu acces în închisoarea Akreșcina. În mărturia sa, medicul le cere iertare oamenilor pentru ceea ce el și alți medici sunt obligați să facă:

Vreau să-mi cer iertare și în numele colegilor mei. Noi chiar încercăm să facem ce putem, dar nu putem ajuta pe toată lumea. Pur și simplu nu putem. Vreau să cer iertare pentru tot…

Medicul a povestit cum sunt triați cei reținuți și la ce umilințe și bătăi sunt supuși:

Oamenii sunt împărțiți în 4 grupuri. Sunt marcați pe chip cu sprayul care se folosește pentru graffiti. Se folosesc 3 culori – roșu, galben, negru și unii oameni rămân nevopsiți. Așa cum vă imaginați, fiecare culoare înseamna vinovăția pentru care sunt acuzați.

În funcție de culoare, oamenii sunt obligați să treacă prin așa numite „coridoare” formate din personalul de securitate, care îi înjură, umilesc și îî lovesc în funcție de culoarea cu care sunt vopsiți. Eu asa am înțeles că cei vopsiți cu galben vor putea să plece din închisoare și că sunt bătuți mai puțin decât cei vopsiți cu roșu. Cei vopsiți în negru – e clar pentru ambulanțe, de cum îi vedem – că pe aceștia nu ne vor lăsa să îi luăm în ambulanțe. Acestora le fac ceva, poate le dau droguri împotriva durerilor și îi țin în închisoare

Deținuții sunt înfometați și însetați. Nu li se dă mâncare sau apă cel puțin două zile. Apoi, spune medicul, oamenii nu mai pot mânca…

Medicul le-a mai spus corespondenților noștri că ambulanțele sunt oprite și percheziționate, pentru a nu scoate din închisoare pe cei care trebuie să rămână închiși. Medicii sunt percheziționați să nu intre în închisoare cu telefoane sau camere de luat vederi. Ceea ce mai fac medicii este că scriu pe foi separate date despre cei pe care îi iau cu ambulanțele și încearcă să transmită aceste informații oamenilor care stau și așteaptă cu pozele rudelor lor, în fața închisorii..

Medicii trebuie să facă lucruri împotriva voinței lor. Ei caută să salveze măcar pe cite cineva care e în stare critică și care ar mai putea fi salvat.

Dacă încearcă să scoată de acolo pe cineva care nu e atât de grav, cei care au nevoie urgentă de ajutor medical, o să rămână în închisoare.

Este exact ceea ce se întâmplă. Îi lăsăm în urmă pe cei care nu sunt bătuți atât de rău și care vor fi bătuți în continuare. Cine oare le-a dat dreptul oamenilor ăstora să se poarte așa ?! Ei te împing la crime. Toți cei care vin pentru ajutor medical sunt împinși să fie părtași la crime.

Oamenii ne imploră din priviri să îi scoatem de acolo. În ochii lor se vede groaza și eu nu vreau decât să văd sfârșitul acestui regim violent și să nu mai existe niciodată o altă Akrescina.

Mai mulți cerbi, refuzați la intrarea în țară. Aceștia erau aduși din Ucraina, dar nu aveau certificatele de sănătate în regulă

Mai mulți cerbi transportați din Ucraina în Republica Moldova au fost opriți la frontieră pentru că actele de însoțire nu corespundeau cadrului legal.

”În contextul situației cu privire la neadmiterea importului unui lot de animale (cerbi) din Ucraina în Republica Moldova,  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) informează publicul despre următoarele.

La data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova.

Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar  pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System).

În acest context, operațiunea de import a lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior).

Reiterăm! Se depun eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din Republica Moldova.

În legătură cu situația creată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import”, comunică ANSA.

Mai multe școli profesionale și colegii din țară vor fuziona. Ce spune ministrul Educației

În această săptămână, specialiștii de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vor merge la opt instituții de învățământ tehnic care au un număr mic de elevi și pe care planifică să le comaseze. Autoritățile vor discuta cu administrațiile colegiilor și școlilor profesionale despre procesul de reorganizare. Ulterior, acestea vor fi absorbite de instituții mai mari, în care ar urma să fie transferați inclusiv profesorii, scrie moldova1.md.

Șase școli profesionale și două colegii din mai multe localități din țară vor fuziona cu alte instituții de învățământ profesional tehnic. De exemplu, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău. Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sângerei. Iar Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat într-o conferință de presă că scopul reorganizării instituțiilor este sporirea calității educației.

„Vorbim în primul rând de câteva colegii și școli profesionale din subordinea Ministerului Educației. În toate aceste instituții de învățământ, noi am făcut testări în luna februarie ca să vedem ce cunosc copiii din aceste instituții și lucrurile arată destul de îngrijorător. Rezultatele le puteți vedea și în nota informativă a proiectului de hotărâre de Guvern. Copiii își vor continua studiile în acele instituții până la absolvire, asta înseamnă cel puțin doi ani, iar la fel cadrele didactice vor continua să activeze în această perioadă de timp”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Referitor la situația de la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, unde elevii, profesorii, dar și localnicii au protestat acum câteva zile împotriva inițiativei ministerului, Dan Perciun a spus că este un caz singular.

„Dacă ne referim la instituția din Lipcani, atunci ea demult nu mai este un colegiu pedagogic, acolo practic specialități pedagogice nu mai există de principiu, însă colegii mei vor merge în fiecare instituție și vor discuta cu directorul, colectivul, inclusiv elevii, și vor oferi explicațiile necesare și eu cred că lucrurile se vor aranja”, a mai spus Dan Perciun.

După intrarea în vigoare a deciziei, Ministerul Educației va crea, timp de două luni, comisii care se vor ocupa de procesul de reorganizare și transmitere a bunurilor instituțiilor. Angajații vor fi transferați în noile entități, iar în cazul în care acest lucru va fi imposibil, vor fi disponibilizați. Potrivit Ministerului Educației, pentru a fi eficiente, școlile profesionale trebuie să aibă minim 350 de elevi, iar colegiile – 700 de elevi. În prezent, din cele 77 de instituții subordonate ministerului, doar 26 au un număr suficient de elevi.

Manifest în Capitală, în sprijinul tinerei gravide ucise cu sânge rece: ”Vrem dreptate pentru Ana-Maria!”

În fața sediului Guvernului de la Chișinău, în seara de 23 aprilie, a avut loc manifestația „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, în sprijinul tinerei însărcinate găsită fără viață la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei. Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale pentru drepturile omului, printre care Coaliția Națională „Viață fără Violență”, Femei pentru femei și Crucea Roșie, au participat la acțiune, scrie NM.md.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața clădirii Guvernului. Aceștia au venit cu pancarte cu mesaje precum: „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, „În tăcerea voastră, ei ne ucid pe noi”, „O dată la 5 minute o femeie moare din cauza violenței”, „Vrem securitate nu doar în discursuri politice”, „Bărbații de calitate nu se tem de egalitate”. Pe una din pancarte era reprezentată imaginea unui copil nenăscut și scria: „Un craniu crăpat de lovituri”.

Ana-Maria Guja, de 19 ani, a fost găsitî moartă pe 20 aprilie, după ce pe data de 12 aprilie a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei, și de atunci a dispărut fără urmă. Tânăra era însărcinată în luna a șasea. Corpul neînsuflețit a fost găsit la 21 de kilometri de satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, unde locuiește principalul suspect – Gheorghe Cotorobai, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Tânără a fost condusă astăzi, 23 aprilie, pe ultimul drum, în localitatea Susleni.

Toate școlile se deschid pe 1 septembrie! Ministerul Educației: ,,Părinţii vor avea un rol esenţial în controlul răspândirii virusului Covid-19”
Articolul anterior
Elevii revin la școală: careurile solemne sunt interzise
Articolul următor