Proteste violente în Canada, față de restricțiile Covid-19. Poliția a spart geamurile camioanelor

Poliţia canadiană îşi continua sâmbătă eforturile de restabilire a normalităţii în capitala Ottawa, unde centrul a fost ocupat de câteva săptămâni de camionagii şi alţi demonstranţi împotriva restricţiilor impuse pentru limitarea epidemiei de Covid-19. Potrivit New York Times, ofițerii de poliție au avansat sâmbătă în rândurile demonstranților și, sub amenințarea armelor, au spart geamurile camioanelor și au arestat protestatari în fața clădirii Parlamentului Canadei, într-o escaladare agresivă a efortului Guvernului de a pune capăt protestelor care au zguduit capitala țării timp de trei săptămâni.

Ofițerii îmbrăcați în echipamente speciale de intervenție ”antirevoltă”, având bastoane și puști, au folosit forța pentru a recâștiga zona din jurul Parlamentului, extinzând o operațiune care a început vineri pentru a îndepărta camioanele parcate care au blocat centrul orașului.

În mijlocul taberei protestatarilor, poliția a împins oamenii înapoi cu bastoane și au răsturnat un banner care afișa informații dubioase despre vaccinul anti Covid-19. Apoi au avansat metodic, camion cu camion, împingând protestatarii înapoi, în timp ce demonstranții strigau: ”Să vă fie rușine!”

În timp ce poliția avansa, era redată o înregistrare în franceză și engleză: „Trebuie să pleci. Orice persoană găsită în zonă va fi arestată”.

Represiunea a început vineri şi a continuat în timpul nopţii. Au intervenit sute de poliţişti, inclusiv călare, care au format linii şi au respins încet protestatarii de lângă vehicule. Patru dintre principalii organizatori ai protestelor au fost deja reţinuţi şi peste 100 de manifestanţi au fost arestaţi.

Vineri s-au consemnat multe momente tensionate. Unii demonstranţi au fost târâţi de lângă camioane; alţii, care au opus rezistenţă, au fost doborâţi la sol şi li s-au legat mâinile la spate cu cătuşe din plastic, potrivit Agerpres.

Forţele de ordine susţin că protestatarii au manifestat un “comportament agresiv” şi la un moment dat a fost nevoie să fie aduşi poliţişti călare care să “creeze spaţiu”. Obiectivul iniţial al şoferilor de camioane a fost să elimine obligativitatea vaccinării anti-COVID la trecerea frontierei din SUA, însă blocada s-a transformat treptat într-un protest mai amplu împotriva guvernului de la Ottawa şi a prim-minsitrului Canadei, Justin Trudeau.

“Cererile noastre nu sunt ridicole. Vrem renunţarea la obligativitate şi la restricţiile de circulaţie”, a declarat un camionagiu din provincia canadiană Manitoba, identificat doar ca “Gord”, care a susţinut că nu mai poate munci din cauza obligativităţii vaccinării. El a promis vineri că va continua să îşi ţină vehiculul parcat în faţa parlamentului şi a afirmat că aşteaptă să fie arestat.

Trudeau a făcut uz luni de atribuţiile sale în caz de urgenţe pentru a permite autorităţilor să ia măsuri mai dure de represiune împotriva protestatarilor. Parlamentul urma să dezbată aceste puteri temporare vineri, însă Camera Comunelor şi-a suspendat sesiunea pe motiv că sunt în curs operaţiuni ale poliţiei.

După trei weekenduri consecutive în care numărul manifestanţilor din centrul capitalei a crescut, poliţia a instalat vineri 100 de baraje rutiere în jurul zonei pentru a împiedica accesul demonstranţilor şi al celor care le aduc alimente şi carburanţi.

Poliţiştii au anunţat că au remorcat pe parcursul zilei 21 de vehicule.

În paralel cu evacuarea manifestanţilor de pe străzi, şi-au făcut apariţia cel puţin zece platforme de remorcare pentru îndepărtarea camioanelor şi a altor vehicule implicate în protest.

Rânduri infernale la Institutul Oncologic! Bolnavii de cancer, nevoiți să aștepte luni în șir pentru internare sau consultație

Între 3 și 94 de zile trebuie să aștepte un pacient pentru a beneficia de o consultație sau pentru a fi internat la Institutul Oncologic din Moldova. Datele au fost prezentate de reprezentanții spitalului, care au publicat informația actualizată despre programările pentru spitalizare primară și consultațiile în birourile specialiștilor de profil în cadrul Centrului Consultativ Diagnostic, scrie unimedia.info.

Potrivit datelor prezentate, pentru internare, cel mai mult trebuie să aștepte pacienții cu tumoare la cap și gât – 94 de zile, iar cel mai puțin stau în rând pacienții de la Gastrologie – 3 zile.

La Centrul Consultativ Diagnostic, cel mai mult au de așteptat persoanele care doresc consultația mamologului – până la 40 de zile, la urolog rândul este de 39 de zile, iar la mamolog – 35 de zile.

Ancheta în cazul Anei-Maria: de ce au durat tocmai 8 zile căutările? Explicațiile șefului IGP

Căutările Anei-Maria, tânăra găsită decedată acum două zile într-o fâșie forestieră din satul Chițcani, au început inițial în raionul Orhei, ulterior după un șir de măsuri de investigații, precum analiza tuturor înregistrărilor camerelor video, oamenii legii au s-au îndreptat spre raionul Telenești. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” că toate imaginile ridicate au fost de noapte, iar calitatea acestora nu era tocmai bună. Din acest considerent, întreg procesul a durat mai mult, scrie radiomoldova.md.

„Noi în prima fază am avut o situație, o fetiță a dispărut în raionul Orhei. Alte detalii nu se cunoaște nimic. Se cunoaște că este o mașină în care a urcat dintr-o stație de așteptare din mun. Orhei. După astfel de logică s-ar prezuma că noi absolut trebuia să începem a căuta toate câmpiile și toate dealurile din R. Moldova să le verificăm. În prima fază știindu-se că este pe raionul Orhei s-a lucrat pe anumite principii pe raionul Orhei. Primele acțiuni s-au căutat în raionul Orhei, ulterior făcându-se analiza la toate înregistrările, alte metode de investigații legate de anumite circumstanțe, s-a stabilit că mijlocul de transport a părăsit municipiul Orhei și s-a făcut alte măsuri, inclusiv până la deplasarea la raionul Telenești, conform calculelor de traseu, durata a fost un pic mai îndelungată decât cea normală”.

Acesta a fost un prim indiciu pentru organele de drept de a extinde căutările, a mai precizat Cernăuțeanu. Totodată, el a subliniat că procesul de documentare nu s-a limitat doar la analiză a imaginilor video, a descifrărilor telefonice sau a căutărilor.

„Noi trebuie să constatăm că toate camerele video care au fost ridicate toate sunt cu imagine de noapte. Calitatea camerelor nu era cea mai performantă. Urma o expertiză clară ca să constatăm anumite lucruri și circumstanțe. În momentul în care s-a știut cu exactitate unele nuanțe pe anumite măsuri de investigație care s-au realizat s-au început căutările în localitatea respectivă. Dacă în primele zile s-a lucrat pe adiacentul până la distanță de 15 km, raza localității, și ținând cont că toți factorii ne duceau în acea direcție, anume la acea etapă ne-am mobilizat pentru ziua de sâmbătă ca să extindem raza de căutare. Trebuie să ne aducem și faptul că au fost două zile ploioase și nu era atât de ușor să mergem prin câmpuri, prin dealuri, prin toate imașurile sau fermele care sunt în acea zonă. Plus la asta au fost verificate toate fântânile, toate zonele, toate gropile. A fost un volum de muncă enorm”, a specificat șeful IGP.

În prezent sunt examinate mai multe versiuni care ar avea tangență din acest caz, însă pentru a periclita urmărirea penală, acestea nu pot fi spune în public, a mai spus Viorel Cernăuțeanu.

„O mare parte din detalii nu le pot oferi că dosarul a trecut în gestiunea Procuraturii, cea care conduce urmărirea penală pe cazul respectiv și oricare informație care cumva ar fi dată publicului la moment, ar putea periclita din mersul urmării penale. Or, inclusiv în procesul de până la ziua de astăzi am avut situații când cineva fie intenționat, fie negândit au făcut unele imixtiuni în procesul de urmărire penală prin anumite difuzări sau anumite relatări în public și care cumva au dus la o îngreunare a mersului urmăririi penale. Colegii mei trebuie să documenteze minuțios și toate probele acumulate trebuie să fie pertinente pentru cauza respectivă”.

Fiind întrebat dacă este adevărat că tânăra ar fi decedat din cauza unei traume cranio-cerebrală deschisă, așa cum se vehiculează în presă, Viorel Cernăuțeanu nu a confirmat, dar nici nu a exclus acest lucru. El a spus că, în momentul în care a fost găsită, tânăra era îmbrăcată, iar acum medicii legiști urmează să stabilească cauza.

„Această constatare trebuie să ajungă în primul rând la organul de urmărire penală și la colegii de la Procuratură și eu nu cred că în faza actuală există un raport scris cum ar trebui să fie scris în adresa de urmărire penal. Ca versiune că este posibil, dar nu este exclus”.

Unica certitudine, în prezent, este faptul că tânăra a urcat singură în mașina de ocazie după care a fost dusă în fâșia forestieră. Celelalte circumstanțe se stabilesc.

Amintim că Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intenționat al unei femei gravide, dispărută pe 12 aprilie și găsită moartă, după aproximativ o săptămână de căutări. Pe caz, a fost dispusă expertiza medico-legală a cadavrului și urmează să fie efectuată și expertiza biologică a hainelor victimei, a fragmentelor ridicate din automobilul și domiciliul persoanei suspecte. De asemenea, va avea loc și expertiza chimică a solului din locul depistării cadavrului și cea de pe suprafața încălțămintei victimei și a persoanei suspecte.

Gina Pistol a dezvăluit minunea care a ajutat-o să rămână însărcinată

Gina Pistol a mărturisit că minunea care a ajutat-o să rămână însărcinată a fost brâul Maicii Domnului adus de Smiley de pe Muntele Athos. Cei doi își pierduseră sperața de a avea un copil deoarece toți medicii au spus că nu sunt sanșe. Dar Gina Pistol și Smiley a avut încredere că vor reuși, iar acum nu pot decât să mulțumească lui Dumnezeu pentru copilul minunat pe care-l au, scrie presa română.

Gina Pistol a încercat tot felul de tratamente, dat totul părea în zadar. Nici medicii nu i-au dat speranțe, și totuși astăzi o au pe Josephine. Este convinsă că purtarea brâului Maicii Domnului adus de pe Muntele Athos a ajutat-o să rămână însărcinată.

„Mie Andrei mi-a adus de pe Muntele Athos brâul Maicii Domnului. L-am purtat. L-am pus într-un portofel și era cu mine tot timpul. În urma unor analize am aflat și mi-au spus mai mulți medici că nu am nicio șansă, am șanse 0,1 să rămân însărcinată. Chiar și cu tot felul de tratamente și așa, nu îmi promite nimeni nimic. Am rămas însărcinată și știu momentul în care am rămas însărcinată. Eram într-o perioadă în care nu eram fertilă. Ce am simțit eu în momentul ăla, nu am mai simțit niciodată în viața mea. Nici nu știu cum să îți explic ce am simțit”, a mărturisit Gina într-un podcast.

Smiley și Gina Pistol sunt împreună de mai mulți ani, iar în urmă cu 3 ani au devenit părinți. Smiley a povestit, de asemenea, că rugăciunea a ajutat-o pe Gina Pistol să-și îndeplinească visul de a avea un copil.

„Să știți că treburile acestea cu rugăciunea și puterea cuvântului sunt adevărate. Pentru că sunt o grămadă de oameni pe care îi vezi – speakeri motivaționali, preoți, șamani – care îți spun despre aceleași lucruri: puterea cuvântului, puterea rugăciunii, puterea credinței”, a delcarat Smiley.

Smiley a povestit că Gina Pistol s-a rugat zilnic, și nu pe repede-înainte, ci câte 40 de minute pe zi. Artistul a mai spus că „este foarte important să ai credință cu adevărat, nu doar așa”.

„Și într-adevăr așa este. Gina s-a rugat în fiecare zi a sarcinii ei. Și nu pe repede-înainte, rugăciune de 40 de minute. Și trebuie să și înțelegi cum să faci rugăciunea. Dar sunt lucruri foarte adevărate. Este foarte important să ai credință cu adevărat, nu doar așa… Avem atâtea exemple. Minunile pe care le vedem nu sunt întâmplătoare. Sunt oameni care au credință și fac sacrificii pentru ceea ce cred. La fel e și cu succesul, cu absolut tot”, a mai spus Smiley.

Video cu bombardamentele din Ucraina, lansate de trupele susținute de ruși
Articolul anterior
„Am văzut moartea în fața noastră”. Pasagerii salvați de pe feribotul Olympia povestesc infernul prin care au trecut
Articolul următor