Proteste violente în Canada, față de restricțiile Covid-19. Poliția a spart geamurile camioanelor

Poliţia canadiană îşi continua sâmbătă eforturile de restabilire a normalităţii în capitala Ottawa, unde centrul a fost ocupat de câteva săptămâni de camionagii şi alţi demonstranţi împotriva restricţiilor impuse pentru limitarea epidemiei de Covid-19. Potrivit New York Times, ofițerii de poliție au avansat sâmbătă în rândurile demonstranților și, sub amenințarea armelor, au spart geamurile camioanelor și au arestat protestatari în fața clădirii Parlamentului Canadei, într-o escaladare agresivă a efortului Guvernului de a pune capăt protestelor care au zguduit capitala țării timp de trei săptămâni.

Ofițerii îmbrăcați în echipamente speciale de intervenție ”antirevoltă”, având bastoane și puști, au folosit forța pentru a recâștiga zona din jurul Parlamentului, extinzând o operațiune care a început vineri pentru a îndepărta camioanele parcate care au blocat centrul orașului.

În mijlocul taberei protestatarilor, poliția a împins oamenii înapoi cu bastoane și au răsturnat un banner care afișa informații dubioase despre vaccinul anti Covid-19. Apoi au avansat metodic, camion cu camion, împingând protestatarii înapoi, în timp ce demonstranții strigau: ”Să vă fie rușine!”

În timp ce poliția avansa, era redată o înregistrare în franceză și engleză: „Trebuie să pleci. Orice persoană găsită în zonă va fi arestată”.

Represiunea a început vineri şi a continuat în timpul nopţii. Au intervenit sute de poliţişti, inclusiv călare, care au format linii şi au respins încet protestatarii de lângă vehicule. Patru dintre principalii organizatori ai protestelor au fost deja reţinuţi şi peste 100 de manifestanţi au fost arestaţi.

Vineri s-au consemnat multe momente tensionate. Unii demonstranţi au fost târâţi de lângă camioane; alţii, care au opus rezistenţă, au fost doborâţi la sol şi li s-au legat mâinile la spate cu cătuşe din plastic, potrivit Agerpres.

Forţele de ordine susţin că protestatarii au manifestat un “comportament agresiv” şi la un moment dat a fost nevoie să fie aduşi poliţişti călare care să “creeze spaţiu”. Obiectivul iniţial al şoferilor de camioane a fost să elimine obligativitatea vaccinării anti-COVID la trecerea frontierei din SUA, însă blocada s-a transformat treptat într-un protest mai amplu împotriva guvernului de la Ottawa şi a prim-minsitrului Canadei, Justin Trudeau.

“Cererile noastre nu sunt ridicole. Vrem renunţarea la obligativitate şi la restricţiile de circulaţie”, a declarat un camionagiu din provincia canadiană Manitoba, identificat doar ca “Gord”, care a susţinut că nu mai poate munci din cauza obligativităţii vaccinării. El a promis vineri că va continua să îşi ţină vehiculul parcat în faţa parlamentului şi a afirmat că aşteaptă să fie arestat.

Trudeau a făcut uz luni de atribuţiile sale în caz de urgenţe pentru a permite autorităţilor să ia măsuri mai dure de represiune împotriva protestatarilor. Parlamentul urma să dezbată aceste puteri temporare vineri, însă Camera Comunelor şi-a suspendat sesiunea pe motiv că sunt în curs operaţiuni ale poliţiei.

După trei weekenduri consecutive în care numărul manifestanţilor din centrul capitalei a crescut, poliţia a instalat vineri 100 de baraje rutiere în jurul zonei pentru a împiedica accesul demonstranţilor şi al celor care le aduc alimente şi carburanţi.

Poliţiştii au anunţat că au remorcat pe parcursul zilei 21 de vehicule.

În paralel cu evacuarea manifestanţilor de pe străzi, şi-au făcut apariţia cel puţin zece platforme de remorcare pentru îndepărtarea camioanelor şi a altor vehicule implicate în protest.

Familiile defavorizate, care au copii, vor putea obține ajutor bănesc de la Primăria Chișinău cu mai puține acte

Problema a fost discutată într-o ședință de lucru a Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului cu reprezentanții UNICEF Moldova, transmite deschide.md.

Cererea privind acordarea ajutorului bănesc în cadrul Serviciului de sprijin pentru familiile cu copii se depune pe numele șefului Direcției pentru protecția copilului de sector. Solicitantul va anexa la cerere următoarele acte:

  • Copia buletinului de identitate;
  • Copia certificatului de naștere al copilului/copiilor;
  • Actele de stare civilă (căsătorie, divorț, deces);
  • Certificatul de dizabilitate al copilului (după caz);
  • Dispoziția privind plasarea copilului în serviciile de plasament familial (după caz);
  • Certificatul care confirmă veniturile familiei sau dovada aflării la evidență în calitate de șomer;
  • Contractul de locațiune, de comodat sau declarația proprietarului locuinței despre darea în folosință gratuită a spațiului locativ (după caz);
  • Rechizitele bancare confirmate (după caz).

Prezent la ședință, consultantul național UNICEF, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că Serviciul de sprijin pentru familiile cu copii este orientat spre prevenirea și depășirea situațiile de risc, pentru a asigura creșterea și educația copilului în mediul familial.

În context, reprezentanții subdiviziunilor sectoriale ale Direcției pentru protecția drepturilor copilului au făcut cunoștință cu atribuțiile Comisiei multidisciplinare pe problemele copiilor aflați în situație de risc (sectoriale) pentru acordarea ajutorului bănesc familiilor cu copii.
Reamintim că, pentru a beneficia de serviciul enunțat, a fost redus pachetul de acte necesare, prin modificările aprobate în cadrul ședinței CMC din 24 noiembrie. 

Acțiunile se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care prevede acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.

Propagandiştii ruși, îngrijoraţi că Rusia ar putea fi învinsă în Ucraina. ”Ar fi un dezastru”

Redactorul-şef al postului de propagandă al Kremlinului Russia Today, Margarita Simonian, a evocat la televiziunea publică Rossiya-1, controlat de Kremlin, ca invitată a animatorului Vladimir Soloviev, o eventuală înfrângere a Rusiei în Ucraina.

propagandisti rusi

Prezentatorul pro-Kremlin Vladimir Soloviev a ridicat problema unei înfrângeri a Rusiei în Ucraina luni, la Rossiya-1, o rară deviere de la versiunea Guvernului rus, comentează Le Figaro, transmite Protv.ro.

”Ar fi un dezastru care s-ar abătea asupra ţării noastre. Nu este o opţiune. Nu trebuie să pierdem războiul”, i-a răspuns invitata zilei, Margarita Simonian.

”Lăsarea altui cartier din Kiev fără curent nu va schimba amploarea catastrofei care se va abate asupra ţării noastre dacă pierdem. Este de neimaginat. Nu putem pierde”, a declarat ea, citată de postul francez BFMTV şi publicaţia belgiană La Libre Belgique.

Ucrainenii ”se pregătesc să ne ia Crimeea. Atunci vom face singurul lucru pe care-l putem face în această situaţie; să-i bombardăm”, a declarat redactorul-şef al RT, un post interzis în Uniunea Europeană la începutul invaziei ruse a Ucrainei, din cauza discursului său propagandist.

”Rusia nu bombardează de plăcere. Dumnezeu ştie că nu vrem asta. Nimeni nu voia asta. Iar eu ştiu că Guvernul nostru nu voia nici el”, a dat ea asigurări.

Jurnalista a evocat apoi temerea unor comandanţi militari cărora, deplânge ea, le-ar fi frică de represalii judiciare în cazul unei victorii ucrainene.

Margarita Simonian a denunţat această stare de spirit. ”Din nefericire, cunosc mulţi oameni care gândesc aşa. Inclusiv oameni din cele mai înalte sfere”, a declarat ea.

”Le este frică şi nu îndrăznesc să spună clar lucrurile, de frică faţă de ceea ce ar putea gândi acei oameni acolo”, adică cei de la Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, care judecă crime de război şi crime împotriva umanităţii.

”Eu scuip pe ceea ce gândesc ei acolo. Celor care le este frică de Haga ar trebui să le fie mai degrabă frică să piardă războiul, să fie umiliţi şi să trădeze poporul”, a mai declarat şefa de la RT.

Animatorul a conchis, atunci, provocând fiori pe platou, că ”Haga nu va mai exista dacă se va întâmpla aşa ceva. Nu va mai exista nimic. Întreaga lume se va transforma în cenuşă”.

Cei doi propagandişti propuneau, într-o altă emisiune, în aprilie, ca prizonierii ruşi de război, nişte ”monştri şi nişte nenorociţi”, să fie folosiţi ca sclavi în reconstrucţia oraşelor ucrainene distruse de către ruşi.

Radu Marian: ,,Din cauza agresiunii ruse prețul la energie electrică crește”

Agresiunea rusă în Ucraina și distrugerea infrastructurii energetice din țara vecină duc la creșterea prețului la energie electrică, afirmă deputatul PAS Radu Marian.

Deputatul Radu Marian va participa la Bruxelles la Dialogul de nivel înalt privind sectorul energetic

Agresiunea rusă în Ucraina și șantajul Kremlinului împotriva noastră afectează direct cetățenii Republicii Moldova.

Din cauza distrugerii infrastructurii energetice a Ucrainei și a reducerii volumelor de gaze rusești livrate către țara noastră, prețul la energie electrică crește, din păcate.

Totodată, Guvernul deja a anunțat compensații la factura de energie electrică.

În cazul acestei majorări, tariful final pentru consumatori din categoriile ridicate și foarte ridicate de vulnerabilitate va fi între 3.8 lei și 4.2 lei/kwh. În aceste categorii intră marea majoritate a gospodăriilor din țară.

Vom ajuta oamenii să treacă mai ușor peste această perioadă. Important e să fie pace”, a declarat Radu Marian.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Ajutor pentru plata facturii la ENERGIA ELECTRICĂ Categoria de vulnerabilitate energetică Prețul plătit de consumatorul casnic după compensare, în funcție de prețul reglementat Foarte ridicată Ridicată 3,3 lei/kWh (dacă prețul va mai mic de Foarte ridicată 3,7 lei/kWh (dacă prețul va lei/kWh) mai mic de Ridicată 3,8 lei/kWh (dacă prețul va lei/kWh) între Foarte ridicată lei/kWh (dacă prețul va lei/kWh) între și Ridicată 4,2 lei/kWh (dacă prețul va lei/kWh) între medie 4,7 lei/kWh (dacă prețul va lei/kWh) între 5,2 lei/kWh (dacă prețul va lei/kWh) între lei/kWh) Volumul maxim compensat de energie electrică pentru consumatorii casnici este de 75 kWh.”

Video cu bombardamentele din Ucraina, lansate de trupele susținute de ruși
Articolul anterior
„Am văzut moartea în fața noastră”. Pasagerii salvați de pe feribotul Olympia povestesc infernul prin care au trecut
Articolul următor