Proteste violente în Italia împotriva certificatului verde Covid-19

Poliţia italiană a folosit sâmbătă tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a risipi sute de protestatari, care demonstrau la Roma împotriva măsurii guvernului de a face certificatul verde pentru Covid-19 obligatoriu pentru toţi lucrătorii, transmite Reuters.

Un grup de protestatari au încercat să străpungă rândurile de poliţişti pentru a ajunge la biroul din centrul oraşului al prim-ministrului Mario Draghi, în timp ce un grup separat a încercat să intre în sediul principalului sindicat din Italia, CGIL.

Protestele au avut loc cu câteva zile înainte ca Italia să devină prima ţară din Europa care îi va obliga pe toţi lucrătorii să poarte certificatul verde într-un efort de a accelera vaccinările şi de a elimina infecţiile cu coronavirus.

Permisul, un certificat digital sau pe hârtie care arată că cineva a primit cel puţin o doză de vaccin, a fost testat negativ sau s-a vindecat recent de Covid-19, a fost conceput iniţial pentru a uşura călătoriile între statele Uniunii Europene. Draghi a denunţat violenţa de sâmbătă şi a declarat că guvernul său de unitate naţională rămâne angajat să-şi finalizeze campania de vaccinare.

„Dreptul de a manifesta pentru a-ţi susţine ideile nu poate degenera niciodată în acte de agresiune şi intimidare”, a spus el într-o declaraţie emisă de biroul său.

Oponenţii certificatului verde spun că aceste este o încălcare a libertăţii şi că este un mijloc de a forţa oamenii să se vaccineze.

Cauza lor a fost susţinută de grupuri neofasciste de extremă dreaptă, pe care politicienii locali le-au acuzat că au orchestrat violenţele de sâmbătă.

Mass-media locală a relatat că aproximativ 10.000 de oameni au ieşit pe străzile capitalei italiene, mulţi scandând ”libertate, libertate”, în timp ce unii au căutat să spargă poliţia echipată cu echipamente de antirevoltă pentru a proteja accesul la biroul lui Draghi.

CGIL, care a acceptat sistemul certificatului verde pentru angajaţi, a condamnat atacul asupra birourilor sale.

„Asaltul asupra sediului naţional al CGIL este un act de hoţ fascist, un atac asupra democraţiei şi asupra lumii muncii. Nimeni nu ar trebui să creadă că poate întoarce ţara noastră în trecutul său fascist”, a declarat liderul său Maurizio Landini într-un comunicat.

Orice lucrător care nu prezintă un certificat de sănătate valid din 15 octombrie va fi suspendat fără plată, dar nu poate fi concediat. Aproximativ 80% din totalul italienilor cu vârsta de peste 12 ani sunt acum complet vaccinaţi şi marea majoritate a oamenilor par să sprijine efortul de vaccinare şi utilizarea certificatului verde.

sursa: www.news.ro

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un bărbat s-ar fi aruncat în gol de pe acoperișul unei clădiri din Chișinău
Articolul anterior
Un artist de la Teatrul Bolșoi din Moscova a murit sub ochii spectatorilor, strivit de un decor
Articolul următor