Pușkov o trimite pe Maia Sandu după gaz în ”România natală”

Senatorul rus Alexei Pușkov a comentat declarația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, despre prețul gazului rusesc. Anterior, Sandu a spus la un post de televiziune că Chișinăul negociază lunar cu Gazprom despre faptul că, din cauza situației de pe piața spot, nu poate plăti prețuri atât de mari pentru combustibilul albastru.

„Dacă nu-l poate plăti, să nu cumpere gaz. Mai bine să cumpere „molecule ale libertăţii” lichefiate din Statele Unite sau să ceară gaz gratis din România natală”, a spus senatorul pe Telegram.

Moldova se confruntă cu o criză profundă în energetică și economice din cauza inflației, inclusiv a creșterii prețurilor la energie. Autoritățile centrale ale republicii încearcă să asigure țara cu lemn de foc, cărbune și păcură., scrie RIA Novosti.

În octombrie anul trecut, „Gazprom” și „Moldovagaz”, după negocieri îndelungate, au prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale pe o perioadă de cinci ani. Gazprom, în strictă conformitate cu condițiile specificate în contract, asupra cărora a insistat vicepremierul moldovean Andrei Spinu, a stabilit o formulă de determinare a prețului de achiziție, care a început să țină cont de situația actuală de pe piața spot din țările europene. Chișinăul credea că acest lucru ar permite Republicii Moldova să economisească mai mult, dar situația de pe piață s-a schimbat foarte mult, drept urmare prețul gazelor pentru consumatorii finali din țară a crescut de mai multe ori.

O condiție obligatorie pentru semnarea contractului a fost și auditul întreprinderii Moldovagaz. Chișinăul a încheiat abia în august un acord de audit cu compania norvegiană Wikborg Rein Advokatfirma și British Forensic Risk Alliance & Co. La începutul lunii septembrie, după discuții telefonice cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Spinu a spus că guvernul nu va avea timp să finalizeze auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom până la 1 octombrie, a cerut părții ruse o amânare.

Anterior, reprezentantul oficial al „Gazprom” Serghei Kupriyanov a spus că datoria „Moldovagaz” este de 433 de milioane de dolari, iar ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a datoriei ajunge la 709 de milioane de dolari, mai scrie sursa citată.

Ultima oră! Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Unde vor fi stocate

Compania Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale, și vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Soluție de rezervă: Guvernul a aprobat crearea stocurilor de gaze naturale  pentru situații de urgență – NordNews

Potrivit CSE, decizia a fost luată în vederea sporirii securităţii energetice a Republicii Moldova.

Astfel, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată,  compania „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

sursa: www.realitatea.md

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Kremlinul îi amenință cu închisoarea pe politicienii care cer demisia lui Putin
Articolul anterior
Trei frați minori au fost găsiți morți pe o plajă din New York, iar poliția crede că ar fi fost înecați de mama lor
Articolul următor