Putin a lovit însuși în Kremlin? Ipotezele care susțin versiunea

Administrația prezidențială rusă a susținut miercuri că Kremlinul a fost atacat cu drone în cursul nopții, într-un act pe care îl consideră un atentat la viața președintelui Vladimir Putin.

Rezidenții au filmat momentul în care două drone lovesc Kremlinul FOTO Captură Twitter

Rezidenții au filmat momentul în care două drone lovesc Kremlinul FOTO Captură Twitter

Locuitorii au relatat că au auzit două explozii în spatele zidurilor Kremlinului puțin după ora locală 02.00, urmate de stingerea luminilor. Filmări distribuite de rezidenți pe un canal local de Telegram au surprins incidentul, în timp ce un nor de fum se ridica deasupra Kremlinului. În filmări se văd și flăcări.

Autoritățile ruse susțin că a fost un atac al Ucrainei, care a lansat două drone, dar că acestea au fost doborâte de apărarea aeriană rusă.

Nu au fost raportați răniți, potrivit agenției de știri TASS. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a venit cu precizarea că Vladimir Putin nu se afla la reședința prezidențială în acel moment.

Kremlinul, care a prezentat incidentul drept un „atac terorist planificat” și o „tentativă de asasinat asupra președintelui Rusiei”, amenință cu „măsuri de represalii”.

De partea cealaltă, un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat că Kievul se află în spatele unui atac asupra Kremlinului, acuzând la rândul său Moscova că a „escaladat în mod deliberat situația înainte de 9 mai”, data la care Rusia marchează cu o paradă militară Ziua Victoriei. Oficialii ucraineni au pus incidentul pe seama eventual a partizanilor anti-Kremlin, subliniind că Ucraina nu ar avea cum să beneficieze pe urma unor asemenea acțiuni, scrie Adevarul.

Baza, un canal Telegram conectat agențiile de aplicare a legii din Rusia, a postat o înregistrare video care arată un obiect zburător care se apropie de cupola clădirii Senatului de la Kremlin cu vedere spre Piața Roșie – locul unde are loc parada de Ziua Victoriei – și care explodează într-o flamă.

Consilierul prezidențial Mihailo Podolyak a declarat în comentarii pentru Reuters: „Ucraina nu are nimic de-a face cu atacurile cu drone asupra Kremlinului. Noi nu atacăm Kremlinul pentru că, în primul rând, asta nu rezolvă nicio sarcină militară”.

„În opinia mea, este absolut evident că atât „relatările  despre un atac asupra Kremlinului”, cât și, simultan, presupusa detenție a sabotorilor ucraineni în Crimeea… indică în mod clar pregătirea unei provocări teroriste pe scară largă din partea Rusiei în zilele următoare”.

„Formularea aleasă de statul terorist este una surprinzătoare. Un atac terorist înseamnă casele distruse în Dnipro și Uman, sau un atac cu rachete asupra unei gări din Kramatorsk și multe alte tragedii”, a reacționat purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhii Nikiforov.

„Noi luptăm pe teritoriul nostru. Nu avem suficiente arme pentru asta. Noi nu l-am atacat pe Putin. Lăsăm asta în seama tribunalului”, a spus Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Helsinki.

„Cine sunt acești oameni și de ce urcă pe acoperiș chiar înainte de explozie?”, s-a întrebat Anton Gerașcenko, consilier prezidențial, indicând în filmare oameni pe acoperiș.

Versiunea oficială a evenimentelor prezentată de Kremlin lasă multe întrebări fără răspuns.

Ce spun martorii

Martorii au declarat că cele două explozii s-au produs la mai bine de 10 minute una de alta, ceea ce înseamnă că unitățile federale de protecție care păzeau Kremlinul fie nu au reacționat la prima explozie, fie nu sunt competente.

Un rezident intervievat de publicația independentă Verstka a povestit că a auzit prima explozie în jurul orei 02:30. Cea de-a doua, a spus el, a avut loc câteva minute mai târziu, la ora 02:42. Înregistrările distribuite pe canalele locale Telegram cu prima și a doua explozie au apărut de asemenea, la câteva minute distanță.

Verstka a observat că una dintre cele mai izbitoare înregistrări video ale „atacului” a fost aparent captată dintr-o clădire situată în Piața Roșie, care aparține administrației prezidențiale.

Un lucrător anonim din interiorul Kremlinului a declarat pentru Verstka că nu s-a produs niciun fel de panică și nici nu s-a procedat la securitate sporită în dimineașa zilei de miercuri.

„Nu s-a întâmplat nimic neobișnuit. Grădina Alexandru nu a fost blocată, mașinile erau parcate ca de obicei”, a declarat muncitorul.

Incidentul are loc cu doar câteva zile înainte de parada militară de pe 9 mai, când Rusia celebrează Ziua Victoriei, un eveniment de care autoritățile se tem că ar putea fi perturbat de atacuri cu drone. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a interzis miercuri zborurile cu drone în oraș cu excepția celor autorizate printr-un permis guvernamental special.

Presa rusă independentă a relatat săptămâna trecută că lucrătorii din serviciile publice au primit ordin să patruleze pe străzile Moscovei în căutarea unor posibile bombe sau drone.

Nu este clar cum ar fi putut două drone ucrainene să treacă de apărarea aeriană a Rusiei și să ajungă în miezul capitalei, notează Daily Beast.

Mulți parlamentari ruși au profitat miercuri de vestea incidentului de la Kremlin pentru a pleda din nou pentru atacuri cu mult mai brutale asupra Ucrainei.

„Teroriștii s-au stabilit la Kiev și, după cum știți, negocierile cu ei nu au niciun sens. Ei trebuie doar să fie distruși, rapid și fără milă. Este timpul să lansăm un atac cu rachete asupra reședinței lui Zelenski din Kiev”, a reacționat deputatul Rusiei Unite Mihail Șeremet în comentarii pentru presa de stat rusă. „Sunt gata să dau coordonatele: Strada Bankova nr. 11, unde se află așa-numita administrație a președintelui Ucrainei”.

Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori

Din 17 aprilie, Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori. După ce, în luna aprilie 2021, a fost dat startul celei de a doua etape de restaurare a fortăreței medievale, în ultimii doi ani, Cetatea a fost periodic închisă pentru lucrările care s-au efectuat în interior și exterior, scrie agrotv.md.

Potrivit responsabililor, au fost curățate zidurile cetății pe exterior și interior, s-a făcut hidroizolarea pasajului superior, au fost restaurate trei bolți și s-a conservat ceea a fost scos la evidență în ultimul sezon arheologic – gura de lup de la intrarea Cetății Soroca. A fost instalat și un ascensor într-unul din turnurile cetății pentru persoanele cu dizabilități.

A doua etapă a proiectului de restaurare a costat un milion și 600 de mii de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă a proiectului s-a încheiat în 2015.

Dansatorii din Moldova, locul I la Campionatele Europene de Dans Sportiv

În perioada 13-14 aprilie, Federația Dansului Sportiv din Moldova a desfășurat doua Campionate Europene la Dans Sportiv. Este vorba despre Campionatul European Adult Standard la care au participat 56 de perechi de sportivi din 29 țări și Campionatul European de până la 21 ani la care au participat 26 de perechi de sportivi din 18 țări, scrie goodnews.md.

Potrivit Federației Dansului Sportiv din Moldova, la ambele campionate, dansatorii din R. Moldova au câștigat locul I.

De asemenea, în această perioadă, Federația a organizat opt competiții de rating mondial  WDSF Open. Este vorba despre:

  • WDSF Open Under 21 Standard la care au participat 18 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I și III;
  • WDSF Open Under 21 Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul III și IV;
  • WDSF Open Youth Standard la care au participat 36 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul IV și V;
  • WDSF Open Youth Latin la care au participat 45 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior II Standard la care au participat 32 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul II, III și IV;
  • WDSF Open Junior II Latin  la care au participat 33 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior I Standard  la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, III și V;
  • WDSFOpen Junior I Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, II și V.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

Maxim Galkin, noi fotografii cu copiii săi la Disneyland, în Paris. Internauții sunt uimiți
Articolul anterior
Un vaccin împotriva virusului respirator sinciţial a fost aprobat, în premieră
Articolul următor