Putin amenință cu arme nucleare tactice

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat din nou Vestul că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra „teritoriul Rusiei”.

Vladimir Putin este văzut pe un ecran instalat în apropierea Catedralei Sfântul Vasile și a Pieței Roșii din Moscova, pe 30 septembrie 2022, înaintea unui concert care marchează așa-zisa anexare.

Mulți observatori se tem că după anexarea unor regiuni din Ucraina, Kremlinul va face acest lucru pentru a opri ofensiva ucraineană care încearcă să recaptureze teritoriile. Până acum nicio țară nu a folosit astfel de arme pe front, transmite Ziarul Național.

Putin se referă, în acest caz, la un atac cu arme nucleare tactice, diferite de cele strategice, mult mai puternice.

Armele nucleare tactice sunt sisteme de dimensiuni mai mici, gândite pentru a fi folosite pe câmpul de luptă într-un atac cu rază limitată. Acestea au rolul de a distruge ținte inamice fără a provoca o cantitate mare de radiații.

Cele mai mici arme nucleare tactice pot avea focoase mai mici de o kilotonă (echivalentul a 1.000 de kg de TNT). Cele mai mari pot ajunge la 100 de kilotone. Distanța maximă la care armele pot ajunge nu depășește, în majoritatea cazurilor, 500 de km.

Prin comparație, bomba folosită de americani la Hiroshima, Little Boy, avea un focos de 15 kilotone. Fat Man, utilizată pentru atacul de la Nakgasaki, avea aproximativ 21 de kilotone. O singură rachetă balistică Trident transportată de un submarin american din clasa Ohio poate transporta focoase care totalizează sute de kilotone.

Potrivit serviciilor americane de informații, Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice. Cu focoase nucleare sunt echipate rachete de croazieră, rachete balistice, proiectile de artilerie, torpile sau chiar mine maritime. Aceste arme pot fi lansate de pe platforme terestre, avioane sau nave maritime.

Multe platforme dezvoltate pentru a livra explozibili convenționali pot fi modificate pentru a transporta focoase nucleare.

Cât de periculoase sunt radiațiile rezultate în urma unui astfel de atac

Experții militari cred că un atac cu o armă nucleară tactică nu va schimba soarta războiului din Ucraina. Un astfel de incident va contamina zone pe care Rusia dorește să le controleze și există riscul ca o parte din radiații să ajungă înapoi Rusia. Mai mult, un astfel de atac ar declanșa probabil intrarea NATO în conflict și ar păta și mai mult imaginea Rusiei.

Dacă totuși Putin ia această decizie, efectele radiațiilor vor fi destul de puternice. Mulți oameni aflați în apropierea epicentrului exploziei vor muri iar alții vor suferi arsuri severe, inclusiv prin haine.

Clădirile de pe o anumită rază, care depinde de mărimea focosului, vor fi distruse. De exemplu, o bombă de 15 kilotone va distruge totul pe o rază de 1,6 km în jurul epicentrului său. O armă cu focos de o kilotonă va provoca distrugeri complete pe o rază de aproximativ 400 de metri.

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Cod galben de vânt în toată țară! Cât va dura fenomenul meteo
Articolul anterior
Naistul și compozitorul Constantin Moscovici împlinește 60 de ani
Articolul următor