Putin incită la genocid, iar armata rusă comite acte de genocid în Ucraina. Ce arată un raport care va ajunge la toate guvernele lumii

Acțiunile Rusiei în Ucraina oferă suficiente dovezi pentru a trage concluzia că Moscova incită la genocid și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean, arată primul raport independent despre acuzațiile de genocid din Ucraina, relatează CNN.

Ziua 43 de război. Dmitri Peskov admite, în premieră, că Rusia a suferit  pierderi militare importante: „O imensă tragedie pentru noi” / Separatiștii  pro-ruși vorbesc de 5.000 de victime civile în Mariupol

Un raport independent, semnat de peste 30 de juriști și experți în genocid, acuză statul rus de încălcarea mai multor articole din Convenția Națiunilor Unite privind genocidul. Raportul avertizează că există un risc grav și iminent de genocid în Ucraina. Acuzațiile sunt susținute de o listă lungă de dovezi, precum exemple de ucideri în masă ale civililor, deportări forțate și discursul unor oficiali ruși de rang înalt prin care ucraineninii sunt dezumanizați. 

Vladimir Putin a incitat la genocid în Ucraina

Raportul a fost elaborat de Institutul New Lines pentru Strategie și Politică, un think tank din SUA și Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului, care are sediul în Canada, și urmează să fie făcut public vineri. Autorii raportului vor trimite copii către toate guvernele lumii și către organizații din întreaga lume. CNN a primit o copie a acestui raport.

”Am reunit experți juridici de top din întreaga lume, care au examinat toate dovezile și au ajuns la concluzia că Federația Rusă este responsabilă pentru încălcările Convenției de Genocid în Ucraina”, a declarat pentru CNN Azeem Ibrahim de la Institutul New Lines. Ibrahim a vizitat Ucraina în martie pentru a aduna dovezi pentru raport. „Ceea ce am văzut până acum arată că acest război este un genocid prin natura sa, în ceea ce privește limbajul folosit și modul în care este executat. Este foarte, foarte clar”.

Conform Convenției ONU privind Genocidul, semnatarii au obligația legală de a preveni genocidul, iar raportul îndeamnă comunitatea internațională să acționeze. ”Nu avem timp deloc, credem că există un risc foarte serios de genocid”, a spus Ibrahim. ”Fiecare țară semnatară a Convenției de Genocid, adică 151 de țări, inclusiv Federația Rusă, fiecare țară trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt acestui lucru, altfel vor încălca și Convenția”.

Raportul arată direct spre Moscova și acuză oficialii ruși de rang înalt că au orchestrat o incitare la genocid și că pun bazele unui viitor genocid prin negarea repetată a existenței unei identități ucrainene. Kremlinul a negat în forță declarația președintelui Joe Biden din aprilie conform căreia consideră acțiunile Rusiei în Ucraina un ”genocid”.

Armata Rusă a comis acte de genocid în timpul invaziei în Ucraina

Raportul realizat de New Lines și Raoul Wallenberg Center spune că statul rus încalcă articolul II și articolul III (c) din Convenția de Genocid. Articolul II al convenției afirmă că genocidul este o încercare de a comite acte ”cu intenția de a distruge, total sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”. Articolul III (c) se referă la ”incitarea directă și publică la comiterea genocidului”.

Ca exemple de dovezi că Rusia încalcă convenția, experții arată declarațiile repetate făcute de Vladimir Putin, care susțin clar că președintele rus consideră că Ucraina nu are dreptul de a exista ca stat independent. Ei subliniază, de asemenea, limbajul dezumanizant folosit de înalți oficiali ruși pentru a-i descrie pe ucraineni, ca de exemplu ”bestii”, ”inferiori” și ”mizerie”,  precum și portretizarea Ucrainei ca ”stat nazist” și o ”amenințare existențială” la adresa Rusiei.

Dar raportul merge dincolo de a stabili că Rusia intenționează să comită un genocid. Acuză forțele ruse că au efectuat un ”model de atrocități consecvente și răspândite împotriva civililor ucraineni” în timpul invaziei.

Raportul mai arată că masacrele bine documentate și execuțiile sumare din Bucha, Starîi Bîkiv și în regiunile Sumî și Cernihiv, atacurile deliberate ale Rusiei asupra adăposturilor, coridoarelor de evacuare și a unităților de asistență medicală, precum și țintirea și bombardarea fără discriminare a zonelor rezidențiale, violurile, asediile, furturile de cereale și deportările forțate în Rusia echivalează cu un ”model de genocid”.

CNN a confirmat în mod independent multe dintre atrocitățile menționate în raport. Institutul New Lines și Centrul Raoul Wallenberg au investigat anterior genocidul asupra minorităților Rohingya și Uyghur din Myanmar și China și au realizat primul raport care a stabilit că acțiunile Chinei în Xinjiang reprezintă un genocid conform Convenției.

Echipa de autori îl include pe David Scheffer, care a jucat un rol important în discuțiile de stabilire a Curții Penale Internaționale ca primul ambasador al SUA pentru problematica legată de crimele de război. Au fost implicați, de asemenea, fostul ambasador al Canadei la ONU, Allan Rock și Charles Taku, consilierul principal al Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda și al Tribunalului Special pentru Sierra Leone.

sursa

Gest emoționant și salvare dramatică al unui ucrainean. A îngenuncheat și a sărutat pământul românesc

Doi cetățeni ucraineni, de 30 și 31 de ani, au fost salvați după patru zile pe care le-au petrecut în munții din Maramureș. Cei doi făceau parte dintr-un grup mai mare, care a pornit spre România, pentru a nu ajunge pe front, scrie adevarul.ro.

Alarma s-a dat pe 18 aprilie, la ora 5.00 dimineața, anunțând că un grup de trei ucraineni s-a rătăcit în munți după ce aceștia au trecut granița ilegal și au nevoie de ajutor. O echipă de salvamontiști și polițiști de frontieră au pornit imediat în căutarea lor. Unul a fost găsit, însă ceilalți doi, nici urmă de ei. Căutările au încetat seara, dar între timp mai era căutat un grup de patru ucraineni care, la fel, au trecut granița ilegal în România.

Despre acest grup, echipa de slvatori a aflat după ce, pe traseu, au întâlnit unul dintre ei care era echipat și nu avea nevoie de ajutor.

Astfel, salvamontiștii și polițiștii de frontieră au început să-i caute și pe ceilalți. Doi dintre ei au fost găsiți astăzi, după ce au petrecut patru zile în munți, unde a nins, iar temperaturile au fost negative, ei nefiind echipați de munte.

Găsiți cu ajutorul elicopterului

Pentru că noi nu spunem niciodată „nu”, astăzi după câteva ore de căutări în care am folosit elicopterul SMURD am reușit să găsim doi ucrainieni din grupul celor patru (zona Repedea – Poienile de sub Munte). Cei doi au 30 și 31 ani și sunt plecați din Ucraina din dată de 16 Aprilie. Ambii au fost predați echipajelor Ambulanței și respectiv SMURD veniți în sprijin”, a precizat Dan Benga, șeful Serviciului Județean Salvamont Maramureș.

Când a fost coborât din elicopter băiatul de 31 ani care de-abia se mai deplasa, a îngenuncheat plângând și a sărutat pământul, ulterior strângându-ne în brațe pe fiecare și mulțumindu-ne că l-am salvat”, a mai relatat Benga.

Din păcate, despre primii doi căutați nu există informații. Se presupune că ar fi în viață și ar fi fost preluați de grănicerii ucraineni, dar informațiile sunt incerte.

Cuvinte jignitoare și refuz la controlul vamal! Apel pentru respectarea ordinii publice în procedurile aeroportuare de către pasageri

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal, instituții cu atribuții în asigurarea trecerii în siguranță a frontierei de stat de către persoane și a bunurilor acestora, fac apel către toți călătorii să respecte regulile și condițiile impuse. 

”În legătură cu situația creată, în seara zilei de 22 aprilie 2024, la Aeroportul Internațional Chișinău, precizăm că au fost desfășurate acțiuni în conformitate cu atribuțiile de serviciu. Potrivit procedurilor legale, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră. 

S-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului.

La fel, rezistența manifestată a determinat perturbări în procesul de trecere a frontierei de stat, generând aglomerație la alte curse sosite în Republica Moldova.

Reiterăm apelul către călători de a respecta prevederile legale și de a coopera cu autoritățile pentru evitarea astfel de situații și a consecințelor legale ale unui comportament neadecvat. De asemenea, se solicită de a nu implica autoritățile în dispute politice și subliniem necesitatea respectării angajaților responsabili de securitate.”, se arată într-un comunicat al Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Cât vor scoate din buzunar părinții, în acest an, pentru odihna odraslelor în taberele de vară

Între 280 și 357 de lei vor trebui să scoată din buzunar părinții, pentru a-și trimite copiii la tabere de vară. Prețul variază în funcție de tipul instituției: destinată sportivilor, turistică, de reabilitare sau cu sejur de zi, scrie realitatea.md.

Taberele urmează să fie pregătite pentru a primi minorii până pe 15 mai. O parte din bilete vor fi achiziționate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, apoi repartizate Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, care le va transmite ulterior organizațiilor sindicale primare și unităţilor economice, pentru a ajunge la beneficiarii finali.

Cu excepția acestor bilete, administrației publice locale și centrale i se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă minorilor în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, aflați în servicii e plasament, din familii defavorizate sau cu mulți copii, cu dizabilități, celor refugiați sau ai căror părinți sunt veterani de război ori au solicitat azil politic.

Biletele rămase vor putea fi comercializate doritorilor, cu achitarea a 20% din prețul lor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate autorității.

Propagandă în Mariupol. Rusia folosește televizoare uriașe purtate de mașini pe străzile orașului pentru a difuza știrile lui Putin
Articolul anterior
Străinii născuți în Moldova ar putea obține mai ușor cetățenia. Se propune modificarea legii
Articolul următor