Putin laudă Biserica Ortodoxă Rusă pentru sprijinirea războiului din Ucraina

Președintele Vladimir Putin a lăudat sâmbătă, într-un mesaj de Crăciun, Biserica Ortodoxă Rusă pentru sprijinirea forțelor Moscovei care au invadat Ucraina, relatează Reuters.

The Patriarch in Lockstep with Putin | Religion and Global Society

Kremlinul a emis mesajul lui Putin după ce liderul rus a participat singur la o slujbă din Ajunul Crăciunului, în interiorul unei catedrale a Kremlinului, în loc să se alăture altor credincioși.

În mesajul său, însoțit pe site-ul Kremlinului de o imagine cu el stând în fața icoanelor, Putin a spus că vede Biserica Ortodoxă Rusă ca pe o forță importantă de stabilizare a societății într-un moment pe care l-a prezentat ca pe o ciocnire istorică între Rusia și Occident cu privire la Ucraina și alte probleme.

„Este profund îmbucurător să observăm enorma contribuție constructivă a Bisericii Ortodoxe Ruse și a altor confesiuni creștine la unificarea societății, păstrarea memoriei noastre istorice, educarea tinerilor și întărirea instituției familiei”, a spus Putin.

„Organizațiile bisericești prioritizează… sprijinirea războinicilor noștri care participă la operațiunea militară specială (în Ucraina). O astfel de muncă masivă, complexă și cu adevărat altruistă merită respect sincer”.

Vineri, Putin a ordonat o încetare a focului de 36 de ore cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi, dar Kievul a respins-o ca pe un truc al Moscovei de a câștiga timp și de a se regrupa, iar bombardamentele nu au încetat.

Mulți creștini ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, dar sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru războiul de la Moscova din Ucraina a înfuriat mulți credincioși ortodocși ucraineni și a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume.

Din 260 de milioane de creștini ortodocși din lume, aproximativ 100 de milioane sunt în Rusia, iar unii dintre cei din străinătate sunt în unitate cu Moscova.

Alții se opun totuși cu fermitate și resping afirmația Moscovei că invazia sa din 24 februarie anul trecut a fost o lovitură preventivă esențială pentru a-și apăra propria securitate și a vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina.

Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioși ortodocși, împărțiți între Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei și alte două Biserici Ortodoxe, dintre care una este Biserica Ortodoxă Ucraineană autocefală, independentă.

Într-o slujbă de vineri, Patriarhul Kiril al Moscovei a criticat Ucraina pentru că a luat măsuri represive împotriva ramurilor bisericii ortodoxe cu legături de lungă durată cu Moscova.

sursa

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Cercetătorii au dezvoltat tehnologia care poate diagnostica boli prin identificarea celulelor moarte din sânge
Articolul anterior
Statele Unite au autorizat un nou tratament împotriva bolii Alzheimer
Articolul următor