Putin le-a oferit sfaturi oligarhilor ruși care au rămas fără iahturi

Președintele rus Vladimir Putin le-a oferit sfaturi oamenilor de afaceri ruși care și-au pierdut iahturile după ce acestea au fost confiscate de autoritățile din țările occidentale ca urmare a sancțiunilor impuse împotriva lor, relatează hotnews.ro, cu referire la Lenta.

Vorbind la Forumul Economic Est organizat în orașul Vladivostok din Orientul Îndepărtat Rus, Putin a spus că oamenii de afaceri ruși nu și-ar pierde conturile și iahturile dacă le-ar ține în Rusia, nu în străinătate.

„Ar fi mai bine dacă aceste vapoare ar fi păstrate aici iar banii nu ar fi investiți în active străine, ci în dezvoltarea infrastructurii rusești”, a sfătuit el, adăugând că „situația actuală este o lecție pentru toată lumea”.

Liderul de la Kremlin a mai spus cu referire la Occident că mulți oameni de afaceri ruși „nu au păstrat nimic special acolo, peste deal” și s-a dovedit că au avut dreptate.

„Comunitatea de afaceri în ansamblul ei demonstrează astăzi cea mai înaltă responsabilitate față de țară”, a subliniat acesta.

Iahturile confiscate de la oligarhii ruși

Comentariile lui Putin vin în contextul în care iahturile a numeroși oligarhi ruși au fost confiscate în țări occidentale după ce guvernele acestora au impus sancțiuni împotriva miliardarilor ruși apropiați de Kremlin, ca urmare a invadării Ucrainei.

În luna aprilie Germania a confiscat „Dilbar”, cel mai mare super-iaht din lume, deținut în acte de sora oligarhului Alișer Usmanov. Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva acestuia încă de pe 3 martie, magnatul din domeniul metalurgic fiind considerat unul dintre cei mai apropiați oameni de afaceri ruși de președintele Putin.

Mai multe iahturi ale unor oligarhi ruși au fost sechestrate în Germania și Franța încă de la începutul lunii martie.

Roman Abramovich, probabil cel mai cunoscut miliardar rus pe plan internațional, a reușit să evite confiscarea iahturilor sale după ce acestea au acostat în Turcia, țară care nu s-a aliniat sancțiunilor decise de Occident și alte state din jurul lumii împotriva Rusiei.

Un prim super-iaht confiscat a fost scos la licitație în luna august, însă nu în beneficiul Ucrainei.

„Axioma”, o super-ambarcațiune de 72,5 metri a fost scos la vânzare după ce a fost confiscat la solicitarea băncii de investiții JP Morgan, care susține că proprietarul navei, oligarhul Dmitri Pumpyansky, îi datorează peste 20 de milioane de dolari.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Durere pentru o familie din Râșcani. Fiul lor de 16 ani s-a ucis cu motocicleta
Articolul anterior
26 de tone de pește cu paraziți, care urma să ajungă pe rafturile magazinelor, depistate de inspectorii ANSA
Articolul următor