Putin le cere angajatorilor ruși să garanteze locurile de muncă pentru voluntarii care luptă în Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni că angajatorii ar trebui să garanteze locurile de muncă ale bărbaților care se oferă voluntari pentru a lupta în Ucraina, în contextul în care se vorbește pe scară largă despre un deficit de trupe în cadrul invaziei în curs a Moscovei în țara vecină, notează jurnaliștii de la The Moscow Times.

Putin s-a angajat să ordone guvernului să înscrie această prevedere în lege după ce a primit plângeri că unii angajatori au amenințat că vor concedia angajații pentru că și-au luat concedii prelungite în timp ce luptau în Ucraina, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Promisiunea a fost făcută unui angajat al Ministerului pentru Situații de Urgență din Orientul Extrem al Rusiei, căruia se pare că i s-a refuzat dreptul de a se întoarce la muncă, a spus Peskov.

„Putin i-a promis acestui angajat că va da instrucțiuni, să atragă atenția guvernului asupra lacunei din legislația rusă”, a declarat Peskov, adăugând că „legislația trebuie să fie adusă în concordanță cu situația de facto”.

Parlamentarii ruși au ridicat anterior problema menținerii locului de muncă, detaliind cazuri de concedieri pentru absenteism în urma serviciului în Ucraina în baza unui contract de trei luni cu forțele armate ruse.

„Consider că este corect să elaborez amendamente la Codul Muncii pentru a proteja drepturile voluntarilor”, a scris săptămâna trecută deputatul Dumei de Stat Alexander Khinshtein pe aplicația de mesagerie Telegram.

Khinshtein a afirmat că Ministerul rus al Apărării a susținut propunerea sa și a declarat că va prezenta o legislație care să garanteze dreptul voluntarilor de a-și păstra locurile de muncă imediat ce parlamentul se va întoarce din vacanța de vară.

Kremlinul nu a fost dispus să declare o mobilizare mai amplă, în ciuda avansului blocat al Rusiei în Ucraina și a rapoartelor privind numărul mare de victime.

În schimb, Kremlinul a încercat să strângă mai mulți oameni pentru front prin recrutarea de prizonieri, reducerea cerințelor de pregătire, oferirea de prime mari de înscriere și aprobarea unor inițiative precum batalioanele regionale.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Înghesuială la tăiat panglica! La inaugurarea cu fast a unei grădinițe au fost prezenți zeci de politicieni
Articolul anterior
O simulare arată cum ar putea acoperi și Republica Moldova norul radioactiv de la centrala Zaporojie
Articolul următor