Putin reface total șubreda mașinărie de război a Rusiei. Ce urmărește și de ce a renunțat la Șoigu

Remanierea efectuată de președinte Vladimir Putin printre principalii oficiali din sectorul apărării este menită să susțină conflictul din Ucraina.

Vladimir Putin l-a pus pe Serghei Șoigu la cârma invaziei din 2022, el având ordin să cucerească Kievul în doar câteva zile. După doi ani, președintele rus și-a demis ministrul apărării ca să lanseze o cu totul altă misiune în Ucraina, respectiv, să facă în așa fel, încât tot mai șubreda mașinărie de război a Rusiei să reziste atâta timp cât va trebui.

Surprinzătoarea remaniere de la Kremlin, survenită în cursul acestei săptămâni, remaniere prin care un tehnocrat economist a ajuns să gestioneze războiul, dă de înțeles că Putin a mizat pe complexul industrial-militar ca să reziste în fața Ucrainei și în fața susținătorilor occidentali ai acesteia.

„Putin a înțeles, în sfârșit, că războiul a intrat într-o nouă fază, respectiv, aceea a bătăliei pentru resurse… adică, cine dispune de mai mult și care ar fi lanțurile de aprovizionare mai bine organizate”, afirmă Alexei Venediktov, jurnalist și redactor la postul de radio Eho Moskvî. „A trebuit un an ca să se înțeleagă că nu va exista un succes rapid, o victorie fulgerătoare sau o înfrângere la fel de fulgerătoare. Nicio ieșire, ci doar niște pași lenți spre situația actuală”.

Ce urmărește Putin cu remanierea

Putin i-a cerut lui Andrei Belousov să gestioneze cheltuielile-record în valoare de 10,8 trilioane de ruble ($117 miliarde) din Apărare, Kremlinul argumentând că are nevoie de un civil care „să răspundă dinamicii momentului actual”.

E un moment în care Rusia și-a adjudecat mâna-forte. Forțele sale au înaintat în estul Donbasului și amenință să străpungă Harkivul împotriva unei Ucraine în lipsă de personal, cu o armată în lipsă de armament, care așteaptă un îndelung amânat ajutor din partea SUA.

„Ca să faci o asemenea schimbare a gărzii în toiul ofensivei… ei bine, trebuie să te simți extrem de încrezător ca să poți face asta”, afirmă Ekaterina Schulmann, o specialistă rusă în politică. „El a simțit clar că acum lucrurile merg atât de bine și ei sunt atât de buni, încât să-l poată demite pe ministrul apărării – păstrându-l însă pe șeful Statului Major – fără să prejudicieze nimc în privința operațiunilor de război”, a mai spus ea.

Prin anunțul numirii lui Belousov, Kremlinul a arătat clar că el se va concentra în special asupra întăririi sectorului de apărare al Rusiei, în care fabricile lucrează de zor în mai multe ture ca să sporească de câteva ori producția de armament și de muniție.

Rusia caută să străpungă liniile de apărare ale Ucrainei la nord de Harkiv

Belousov „înțelege foarte bine care sunt resursele și cum pot fi ele dezvoltate… din câte înțeleg, obiectivul său va fi acela de a asigura o legătură între linia din față a frontului și cea din spate în așa fel, încât totul să funcționeze fără incidente”, mai spune Venediktov.

Schimbările, efectuate după ce Putin a depus jurământul în vederea unui al cincilea mandat, care îl va face să guverneze cel puțin până în 2030, se înscriu în cadrul noilor numiri ce demonstrează importanța prioritară a sectorului apărării în viziunea lui Putin legată de câștigarea războiului.

Ministrul rus al industriei, Denis Manturov, a fost promovat în funcția de prim viceprim-ministru, delegat să se ocupe de sectorul apărării.

Manturov este un apropiat al lui Serghei Cemezov, fost coleg al lui Putin în KGB-ul de pe vremea Germaniei de Est, care acum conduce marele complex Rostec din sectorul apărării. Potrivit agenției (ruse) de știri Interfax, luni, Manturov le-a declarat reporterilor că Belousov îi este „un tovarăș foarte apropiat” și e „un profesionist care analizează atent sarcinile ce îi revin”.

Pe cine a mai promovat Putin

Putin l-a mai promovat și pe Aleksei Diumin, un fost bodyguard de multă vreme considerat drept eventual candidat la funcția de ministru al apărării sau chiar ca succesor prezidențial, căruia i s-a oferit un post de adjunct la Kremlin. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, le-a declarat reporterilor că Diumin se va ocupa de probleme legate de industria de apărare, el semnalând astfel importanța funcției.

În pofida afirmațiilor triumfaliste ale Kremlinului pe tema unor fabrici de armament care funcționează non-stop, în ultimele luni, s-au semnalat serioase fisuri în producția de apărare a Rusiei.

În martie, Putin l-a numit pe Andrei Buliga în funcția de adjunct al ministrului apărării în materie de logistică, el fiind cea de-a patra persoană care a deținut acest post în timpul războiului. „Asta ne arată că, în materie de logistică, există niște probleme grave”, a declarat Pavel Luzin, membru-colaborator al Centrului de Analiză a Politicilor Europene.

Rusia, hotărâtă să-și dezvolte industria militară pe termen lung

Un înalt oficial occidental afirma că principala concluzie este aceea că Rusia este hotărâtă să-și dezvolte o complexă industrie militară pe termen lung. “Se poate deduce clar că ei doresc pe cineva care dispune de capacitatea de a conduce multă vreme și în mod profesionist economia legată de război… iar acel cineva să nu fie corupt”, a declarat oficialul, referindu-se la numirea lui Belousov. „Îngrijorător este faptul că ei se pregătesc pentru o asemenea abordare pe timp foarte îndelungat”.

Dar nemulțumirile au continuat să se înmulțească în sânul armatei, având în vedere că o serie de comandanți importanți au avut disensiuni cu ministrul apărării și cu șeful Statului Major, Valeri Gherasimov. Deocamdată, Putin l-a păstrat pe Gherasimov în funcție, dar se așteaptă ca, în cele din urmă, și el să fie eliberat din funcție, după cum afirmă o persoană apropiată Ministerului Apărării.

„Șoigu dorea să conducă el însuși armata, iar ambițiile sale se manifestau. Belousov nu are ambiția de a comanda trupele”, a declarat un fost înalt oficial de la Kremlin.

Arestări pentru corupție la vârful Apărării

Dorindu-se să se demonstreze modul în care Kremlinul vrea să fie văzut drept luptător împotriva corupției, marți, un al doilea oficial important a fost reținut pentru corupție, acuzat fiind de luare de mită. Și asta după ce, luna trecută, a fost arestat Timur Ivanov, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Șoigu și ministru adjunct al apărării, responsabil pentru infrastructura militară.

Dar, deși a fost destituit din funcția de ministru al apărării, noua numire a lui Șoigu, în calitate de șef al consiliului de securitate, ar fi o promovare, el înlocuindu-l pe Nikolai Patrușev, unul dintre cei mai cunoscuți apropiați ai lui Putin și cel mai important ideolog al cruciadei Rusiei împotriva Occidentului.

„Pentru cei din afară, se pare ca Șoigu nu avansează. Dar, în opinia lui Putin, el a fost recompensat pentru loialitate și pentru îndelungata sa activitate”, afirmă Dara Massicot, de la Carnegie Endowment for Internayional Peace. Peskov a negat că înlocuirea lui Șoigu a fost de fapt o retrogradare.

„Este o funcție foarte înaltă și cu un foarte mare număr de sarcini, un rol extrem de important pentru țară”, a declarat Peskov. El a mai adăugat că Șoigu se află „în continuu contact cu Putin”, iar poziția „implică multă responsabilitate”.

În vârstă de 72 de ani, Patrușev a fost și el numit asistent al lui Putin la Kremlin – asemănător cu Diumin – însărcinat cu construcțiile navale, dar „și cu alte responsabilități”, după cum a afirmat Peskov, el semnalând astfel un pas înapoi în privința obligațiilor acestuia de zi cu zi.

Luni, Patrușev a participat la ședința Consiliului de Securitate prezidată de Putin, iar fiul său, Dmitri, a fost avansat în funcția de vicepremier, asta însemnând că, într-o anume măsură, ei au rămas printre favoriți.

Totuși, pentru Putin, un motiv ar fi putut fi acela de a slăbi poziția lui Șoigu, și poate, pe a lui Patrușev, încercând în același timp să și-i țină apropiați.

„Se prea poate ca amândoi să fi avut niște planuri în eventualitatea unei inevitabile epoci post-Putin”, afirmă Schulmann. „Ultimele dictaturi bazate pe cultul personalității se tem de așa ceva”.

„Kremlinul nu a stat degeaba, mulțumindu-se doar să vadă cum ar putea fi guvernată mai bine țara”, susține Schulmann. „Ei nu se gândesc la asta, se gândesc doar cum să rămână la putere”.

Articol preluat de pe evz.ro.

Modificări importante în calendarul de admitere la universitățile din Republica Moldova

Calendarul de admitere la toate universitățile din Republica Moldova, de stat sau private, a fost modificat. Astfel, calendarul de înscriere a candidaților a fost a fost modificat, în contextul eliberării în perioada 22-31 iulie a diplomelor de Bacalaureat pentru absolvenții de liceu care susțin examenele în sesiunea suplimentară. Astfel, depunerea on-line a dosarelor de concurs va avea loc în perioada 22-31 iulie, scrie evz.ro.

Calendarul admiterii în universități

-22-31 iulie, depunerea on-line a dosarului de concurs pe platforma eadmitere.gov.md;

-2 august, anunțarea rezultatelor intermediare;

-3-6 august, prezentarea documentelor în original;

-9 august, afișarea rezultatelor finale.

Sesiunea suplimentară de admitere, în cazul în care rămân locuri libere

-10-14 august,depunerea on-line a dosarului;

-16 august, anunțarea rezultatelor intermediare;

-16-19 august, prezentarea documentelor în original;

-20 august, afișarea rezultatelor finale:

Admiterea la USMF „Nicolae Testemițanu”

Pentru anul universitar 2024-2-25, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a scos la concurs 1.100 de locuri la studii superioare de licență și integrate. Dintre acestea, 500 sunt cu finanțare bugetară, iar 600 sunt cu taxă. Ca în fiecare an, 25 de locuri bugetare sunt pentru candidații din raioanele de est ale țării.

USMF „Nicolae Testemițanu” a mai anunțat că înscrierea la concurs se poate face concomitent la trei instituții de învățământ superior, a câte maxim trei programe de studii la fiecare. Însă, candidatul va fi înmatriculat doar la un program de studii în cadrul unei singure instituții. Criteriile sunt unice pentru admiterea la locurile cu finanțare bugetară și pe bază de contract cu taxă de studii. Concursul se va desfășura în două etape – intermediar, în baza copiilor, și final, în baza actelor originale.

Important de știut

-85% din numărul total de locuri vor fi oferite deținătorilor diplomei de Bacalaureat,

-15% pentru tinerii cu diplome de studii profesionale de profil

-15% din locurile bugetare sunt destinate pentru nouă categorii separate de candidați: cu statut de copii rămași fără îngrijire părintească, cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, din familii cu trei și mai mulți copii cu vârsta de până la 20 de ani.

În afara concursului, în limita Planului de admitere, sunt admiși candidații care au obținut performanțe la olimpiade internaționale sau republicane, cu premii de gradul I-III. Condiția este ca aceștia să opteze pentru specialitatea ce corespunde disciplinei la care au fost premiați. Potrivit USMF „Nicolae Testemițanu”, candidații care au obținut premii la olimpiade sau concursuri naționale la biologie și chimie vor fi admiși la oricare program de studii. De asemenea, cei cu premii la fizică vor fi admiși în afara concursului la programele de studii Optometrie sau Tehnologii în radiologie și imagistică.

Premieră într-o țară europeană! Mergi în vacanță și primești și recompense

Ibericii continuă protestele împotriva turismului excesiv. Turiștii din Barcelona au fost „atacați” cu pistoale cu apă, asta în timp ce în Danemarca vizitatorii sunt întâmpinați cu beneficii suplimentare dacă se comportă responsabil, scrie evz.ro.

Danemarca, un exemplu de bune practici în materie de turism

Contrar altor destinații turistice care se confruntă cu numărul prea mare de turiști, Danemarca depune eforturi să atragă turiștii responsabili, familiarizați cu problemele mediului înconjurător.

Patronatul național al turismului din Danemarca a pus bazele programului Copen Pay, un program de încurajare a comportamentului responsabil. Astfel, turiștii care aleg să se deplaseze cu bicicletele sau cu mijloacele de transport în comun vor primi recompense suplimentare.

Beneficii vor primi și călătorii care se implică în colectarea deșeurilor din port sau din parcurile orașului. De exemplu, turiștii care vin cu propriile cești reutilizabile primesc o băutură gratuită din partea localurilor. Beneficiile sunt completate de cocktailuri gratuite sau de timp suplimentar pe pârtiile artificiale de ski.

Turiștii responsabili, recompensați cu beneficii suplimentare

„Toate alegerile noastre au un impact asupra mediului, aşa că de ce să nu luăm decizii conştiente care să ne avantajeze pe toţi şi să fim recompensaţi pentru ele?”, sugerează organizatorii CopenPay. Autoritățile din Danemarca speră ca programul lor să devină un o sursă de inspirație și pentru alte administrații aflate în căutarea unei modalități de a îmbunătăți relația între localnici și turiști.

Obiectivul programului vizează modificarea comportamentului turiștilor astfel încât fluxul mare de vizitatori să nu mai reprezinte o povară pentru administrații și localnici. „Dorim ca vizitatorii să ia decizii mai conştiente şi mai prietenoase cu clima şi, în acest fel, să sperăm că vor avea o experienţă de călătorie mai satisfăcătoare”, a adăugat Aarø-Hansen, unul dintre inițiatorii programului CopenPay.

Barcelona nu este singurul oraș spaniol copleșit de numărul mare de vizitatori. Exasperați de numărul uriaș de turiști, localnicii recurg la măsuri extreme. Printre care și stropirea călătorilor cu apă.  În Italia, turiștii din Veneția sunt obligați să plătească o taxă suplimentară de 5 euro. Iar cei care aleg să-și petreacă concediul în Dubrovnik sunt sfătuiți să nu folosească trolerele pentru a nu face gălăgie.

Autoritățile din insulele Baleare au aplicat restricții pentru consumul de alcool. Berea și alte băuturi alcoolice nu mai pot fi consumate pe stradă. Cu toate acestea, programul Copen Pay din Danemarca se desfășura până la 11 august. Pe viitor, autoritățile daneze iau în considerare recompensarea turiștilor care aleg trenul în detrimentul avionului pentru a se deplasa la Copenhaga.

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de creare a semnăturii electronice. Astfel, nu va mai fi necesară deplasarea la Chișinău, obținerea serviciului de semnătură electronică fiind posibil la cel mai apropiat Centru multifuncțional al ASP, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului. 

Proiectul pilot este lansat în Centrele multifuncționale nr. 3 (str. Mihail Sadoveanu, 17) și nr. 4  (bd. Decebal, 6) din Chișinău, iar în perioada 15 iulie – 28 august curent va fi extins în Centrele multifuncționale ale ASP din toată țara.

De asemenea, nu va mai fi necesară efectuarea copiilor actelor de identitate pentru prezentarea la ghișeu, ci doar prezentarea unui act de identitate valid, a bonului de plată și a cererii de certificare a cheii publice completată, aceasta din urmă putând fi găsită pe portalul www.semnatura.md. Ulterior, solicitantul va primi dispozitivul de creare a semnăturii electronice, pe care este înscrisă perechea de chei. Semnăturile electronice create cu ajutorul acestui dispozitiv au putere juridică egală cu cea a semnăturii olografe.

La etapă inițială, Centrele multifuncționale ale ASP vor deservi doar persoanele fizice, persoanele juridice în continuare fiind deservite în oficiile STISC. 

Menționăm că această inițiativă marchează un pas esențial în digitalizarea serviciilor publice, oferind cetățenilor o modalitate rapidă și eficientă de a obține dispozitivul criptografic necesar pentru crearea semnăturii electronice.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!
Articolul anterior
Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse
Articolul următor