Putin, reuniune secretă cu Serghei Şoigu şi Valeri Gherasimov în Vladivostok. Liderul rus asistă la ample exerciţii militare cu China

Preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns marţi în Vladivostok unde asistă la Forumul Economic de Est şi la manevre militare de mare anvergură la care participă mai multe ţări aliate Rusiei, inclusiv China, a anunţat Dmitri Peskov.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat marţi la manevrele militare de mare anvergură la care participă mai multe ţări aliate, printre care şi China, în Extremul Orient rus, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă, potrivit AFP.

Putin a ajuns la terenul de antrenament militar de la Serghievski, unul din locurile acestor exerciţii, numite Vostok-2022 (Orient-2022), a spus Peskov. Manevrele ar urma să dureze până la 7 septembrie şi survin în contextul în care Moscova desfăşoară din februarie o ofensivă masivă în Ucraina.

Putin are reuniune cu uşile închise cu Serghei Şoigu şi Valeri Gherasimov

„Este în desfăşurare o reuniune cu uşile închise” cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major, Valeri Gherasimov, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că Putin „va asista la faza finala a exerciţiilor” după această reuniune.

Exerciţiile Vostok-2022 au început joia trecută prin manevre cu avioane de luptă, deplasări de unităţi de luptă antiaeriene şi simulări de deminare în Marea Japoniei, conform Ministerului rus al Apărării.

Conform Moscovei, peste 5.000 de piese de armament şi de echipamente militare, dintre care 140 de aeronave şi 60 de nave de război şi de sprijin, şi 50.000 de militari sunt mobilizaţi în cadrul acestor exerciţii.

Militari din mai multe ţări din vecinătatea Rusiei sau aliate cu aceasta, precum Belarus, Siria, India şi China, participă la exerciţii. 

Rusia a lansat un amplu exerciţiu militar departe de linia frontului din Ucraina

Rusia a început joia trecută un amplu exerciţiu militar cu peste 50.000 de soldaţi în estul ţării, la mii de kilometri distanţă de linia frontului de luptă din Ucraina, relatează dpa. Ministerul rus al Apărării a anunţat că ţări precum China, India şi Mongolia iau parte la exerciţiul militar care urmează să se desfăşoare timp de aproape o săptămână, alături de mai multe foste republici sovietice, între care Belarus.

Manevrele militare oferă ocazia Moscovei de a-şi demonstra relaţiile apropiate cu alte ţări pe fondul tensiunilor grave cu statele occidentale din cauza războiului din Ucraina.

La exerciţiu, numit „Vostok 2022” (Est 2022), vor lua parte 5.000 de vehicule militare, 140 de avioane, 60 de nave de război şi alte ambarcaţiuni, a precizat Moscova. Manevrele se vor desfăşura în zonele militare de antrenament din estul Siberiei, estul îndepărtat al Rusiei şi în Marea Japoniei.

Participarea Chinei şi a Indiei la aceste exerciţii militare sunt privite cu atenţie de Occident, în condiţiile în care relaţiile dintre cele două mari ţări sunt tensionate după un incident militar produs la graniţa lor comună în Himalaya în urmă cu doi ani, soldat cu mai mulţi morţi.4

India a continuat să-şi sublinieze neutralitatea în privinţa războiului din Ucraina, spunând că îşi menţine bunele relaţii atât cu ţările occidentale, cât şi cu Moscova. Echipamentul militar al Indiei provine în principal din Rusia, însă ţara este şi un membru al alianţei „Quad” alături de Statele Unite, Japonia şi Australia.

UK: Exercițiul Vostok 22 are probabil în jur de 15.000 de militari, nu 50.000 cum anunţă Moscova

Ministerul britanic al Apărării susţine că din cauza războiului din Ucraina, Rusia are doar 15.000 de militari implicați activ în exerțiile strategice Vostok 22, care sunt puternic regizate pentru liderii ruși și publicul internațional. 

„În ciuda războiului din Ucraina, pe 1 septembrie, armata rusă a început exercițiul Vostok 22, exercițiul său strategic comun anual, marcând punctul culminant al anului de pregătire militară. Rusia a susținut public că vor participa 50.000 de militari, însă este puțin probabil ca peste 15.000 de militari să fie implicați activ în acest an. Adică aproximativ 20% din forțele care au participat la ultimul exercițiu Vostok din 2018.

Implicarea militară a Rusiei în Ucraina a evidențiat faptul că exercițiile militare strategicea le Rusiei, cum ar fi Vostok, nu au reușit să susțină capacitatea armatei de a conduce operațiuni complexe la scară largă. Astfel de evenimente sunt puternic puse în scenă, nu încurajează inițiativa și urmăresc în primul rând să impresioneze liderii ruși și publicul internațional” este analiza făcută de ministerul britanic al Apărării şi publicată vineri pe Twitter.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Vindeau droguri de milioane! Un cuplu din sudul țării avea o butelie îngropată în curtea casei ticsită cu narcotice
Articolul anterior
O vrea înapoi! Kievul pregătește o contraofensivă în Crimeea. Oamenii sunt sfătuiţi să stea în buncăre
Articolul următor