Putin s-ar putea expune chiar azi în privința armistițiului în Ucraina

Liderul de la Kremlin ar putea să comenteze propunerea Ucrainei de instituire a unui armistițiu de 30 de zile după întrevederea cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, aflat la Moscova în vizită oficială, scrie omniapres.md.

Publicația germană Bild scrie, cu referire la purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, că ”președintele rus s-ar putea expune despre Ucraina”.

Jurnaliștii germani mai scriu că nu este clar dacă Washington și Moscova au făcut deja schimb de opinii despre armistițiu, dar e cert că rușii au decis deja să iasă cu o reacție. Fiind întrebat dacă Putin va comenta și subiecte care nu țin de relațiile dintre Rusia și Belarus, Peskov a spus că ”totul va depinde de întrebările jurnaliștilor”.

Jurnaliștii de la Bild cred că nu vom auzi un simplu ”da”. Acest lucru este susținut și de declarațiile de ieri ale lui Putin, care a mers în regiunea Kursk, pentru prima dată după incursiunea forțelor ucrainene pe teritoriul rus. Liderul de la Kremlin a dat indicații ca teritoriile pierdute să fie recucerite, iar militarii ucraineni luați prizonieri să fie tratați ca teroriști. De asemenea, Bloomberg și Reuters anunță, citând surse proprii, că Rusia poate veni cu propriile condiții înainte de a accepta armistițiul din Ucraina.

Tariful la energia electrică nu va fi micșorat, anunță ANRE

Ajustarea tarifelor la energie electrică se va face doar atunci când se va atesta existența unor factori obiectivi, conform normelor legale și metodologiei aplicabile. Actualmente, devierile tarifare acumulate de la începutul anului nu ating pragul care să justifice o intervenție tarifară. Precizările sunt făcute de ANRE, în contextul declarațiilor lui Alexandr Slusari, reprezentant al societății civile la compania Energocom, precum că prețul la energie electrică trebuie micșorat, având în vedere că operatorii pe piața energiei electrice fixează, a treia luna consecutiv, devieri pozitive de peste 5%, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat al ANRE, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii finali sunt stabilite conform Legii cu privire la energia electrică și metodologia tarifară aprobată de ANRE. Aceste prețuri sunt calculate anual, având la bază prognoze privind volumele de energie consumate și prețurile de achiziție a energiei pentru întreg anul calendaristic – ianuarie-decembrie 2025. Această abordare ia în considerare atât perioadele de creștere, cât și pe cele de scădere a costurilor de procurare a energiei electrice de import.

ANRE susține că intervenția asupra prețurilor reglementate are loc exclusiv atunci când devierile acumulate depășesc pragul de 5% din costul anual estimat de furnizare, conform cadrului legal în vigoare. Actualmente, devierile tarifare acumulate de la începutul anului nu ating pragul care să justifice o intervenție tarifară. În plus, susține ANRE, pentru susținerea consumatorilor casnici, Guvernul a aprobat deja un mecanism de compensații, valabil din luna februarie 2025, reflectat direct în facturile cetățenilor, ceea ce diminuează impactul prețului asupra gospodăriilor.

ANRE mai spune că „afirmațiile publice fără fundament, lansate în lipsa unei documentări adecvate, pot fi interpretate drept ingerințe în activitatea autorității de reglementare”.

Alexandr Slusari a anunțat, acum două zile, că operatorii de pe piața energiei electrice fixează de trei luni devieri pozitive de peste 5 %. În luna februarie aceste devieri în contextul grantului UE au depășit 20%. Potrivit lui Slusari, dacă furnizorii energiei electrice nu doresc, atunci ANRE trebuie să intervină. În opinia expertului, există argumente economice suficiente pentru micșorarea tarifului la energia electrică, „fără să așteptăm începutul campaniei electorale”.

Un soldat în termen a murit în cazarmă

Un soldat în termen din Armata Națională a murit subit astăzi. Potrivit informației oferite de Centrul operațional de comandă, militarul și-ar fi pierdut cunoștința în cazarmă în timpul pauzei, transmite IPN.



Ministerul Apărării precizează că medicul unității i-a acordat primul ajutor medical și a solicitat ambulanța. Sosiți la fața locului, medicii au constatat decesul subit al tânărului.

O comisie specială a Armatei Naționale efectuează o cercetare de serviciu privind circumstanțele  cazului. Cauzele decesului urmează a fi stabilite de către medicii legiști.

Totodată, Ministerul Apărării precizează că a informat organele abilitate și a transmis toate materialele referitoare la cazul dat.

Soldatul a fost încorporat în serviciul militar în termen în vara anului 2024.

 „Ministerul Apărării exprimă sincere condoleanțe familiei soldatului decedat și va oferi tot sprijinul necesar elucidării acestui caz regretabil”, se menționează într-un comunicat de presă.

 Valentina Naforniță este însărcinată cu gemeni: „Miracolele vin în pereche”

Veste bombă de la celebra soprană, Valentina Naforniță. La distanță de mai bine de un an de când a devenit mamă pentru prima dată, artista este însărcinată din nou, cu gemeni. Anunțul a fost făcut pe pagina sa oficială de Facebook.

„Uneori miracolele vin în perechi! Viața ne-a dat încă un motiv să fim recunoscători și suntem atât de recunoscători. Suntem atât de bucuroși să vă anunțăm că așteptăm încă o dată, iar de data aceasta sunt gemeni!”, a scris artista, mesajul fiind în engleză.

Soprana este căsătorită cu dirijorul și noul director al TNOB, Cristian Spătaru. Au un fiu, Leonard.

Șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, în vizorul Autorității Naționale de Integritate: Este verificată averea acestuia
Articolul anterior
Embrionii sunt transferați în uter la 3 sau 5 zile – personalizat pentru fiecare cuplu/P
Articolul următor