Putin susține că  ia foarte în serios dorința lui Trump de a pune capăt conflictului din Ucraina

Vladimir Putin a declarat joi că Rusia ia „foarte” în serios declarațiile lui Donald Trump, care a spus în mai multe rânduri că, dacă va fi reales, va pune capăt rapid conflictului armat dintre Kiev și Moscova, potrivit AFP, citat de hotnews.ro.

„Domnul Trump, în calitate de candidat la președinție, spune că este pregătit și dispus să pună capăt războiului din Ucraina. Luăm toate acestea foarte în serios”, a declarat președintele rus într-o conferință de presă la Astana.

„Desigur, nu știu ce propuneri ar putea avea cu privire la modul în care vrea să facă acest lucru. Și, desigur, aceasta este o întrebare-cheie. Dar nu am nicio îndoială că el spune acest lucru cu sinceritate. Și vom sprijini acest lucru”, a continuat el.

Comentariile lui Putin au loc cu mai puțin de o săptămână înainte de un summit NATO major la Washington, în cadrul căruia Ucraina va fi un subiect major de discuție, și într-un moment în care perspectiva unei posibile victorii a lui Donald Trump la alegerile din SUA din această toamnă ridică incertitudini majore cu privire la durabilitatea sprijinului esențial al SUA pentru Kiev în rezistența la un atac rus la scară largă.

În mai 2023, Donald Trump a declarat că va pune capăt conflictului „în 24 de ore” dacă va reveni la președinția Statelor Unite.

Săptămâna trecută, în timpul dezbaterii cu Joe Biden, el a afirmat, de asemenea, că dacă un președinte american „respectat de Putin” ar fi fost la putere la momentul atacului din februarie 2022, liderul rus „nu ar fi invadat niciodată Ucraina”.

Vladimir Putin a mai declarat joi că Moscova va aștepta rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA și „starea de spirit și direcția viitoarei administrații” înainte de a relua orice dialog privind „stabilitatea strategică”.

De asemenea, el a reiterat că se opune oricărei încetări a focului în Ucraina dacă Kievul nu face concesii „permanente” Rusiei.

„Nu putem exclude posibilitatea (…) ca inamicul să folosească încetarea focului pentru a-și îmbunătăți pozițiile, a se reînarma, a-și completa armata prin mobilizare forțată și a fi gata să continue conflictul armat”, a declarat el.

La 14 iunie, Putin a propus o încetare a focului și deschiderea de negocieri de pace cu Ucraina dacă aceasta își retrage trupele din patru regiuni pe care Moscova le ocupă parțial și renunță la planurile sale de a adera la NATO.

Ucraina, Statele Unite și NATO au respins imediat aceste condiții.

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de creare a semnăturii electronice. Astfel, nu va mai fi necesară deplasarea la Chișinău, obținerea serviciului de semnătură electronică fiind posibil la cel mai apropiat Centru multifuncțional al ASP, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului. 

Proiectul pilot este lansat în Centrele multifuncționale nr. 3 (str. Mihail Sadoveanu, 17) și nr. 4  (bd. Decebal, 6) din Chișinău, iar în perioada 15 iulie – 28 august curent va fi extins în Centrele multifuncționale ale ASP din toată țara.

De asemenea, nu va mai fi necesară efectuarea copiilor actelor de identitate pentru prezentarea la ghișeu, ci doar prezentarea unui act de identitate valid, a bonului de plată și a cererii de certificare a cheii publice completată, aceasta din urmă putând fi găsită pe portalul www.semnatura.md. Ulterior, solicitantul va primi dispozitivul de creare a semnăturii electronice, pe care este înscrisă perechea de chei. Semnăturile electronice create cu ajutorul acestui dispozitiv au putere juridică egală cu cea a semnăturii olografe.

La etapă inițială, Centrele multifuncționale ale ASP vor deservi doar persoanele fizice, persoanele juridice în continuare fiind deservite în oficiile STISC. 

Menționăm că această inițiativă marchează un pas esențial în digitalizarea serviciilor publice, oferind cetățenilor o modalitate rapidă și eficientă de a obține dispozitivul criptografic necesar pentru crearea semnăturii electronice.

ATENȚIE! Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a gsit un bărbat dispărut mai bine de o lună

Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a gsit un bărbat dispărut mai bine de o lună, informează unica.md cu referire la un anunț Poliției.

De o lună jumătate Poliția se află în căutarea unui bărbat de 41 de ani, din raionul Sîngerei, care, în noaptea de 29 mai a plecat de la domiciliul său din satul Cubolta într-o direcție necunoscută și până la moment locul aflării acestuia nu se cunoaște.

Semnalmente: înălțimea 1,70 m, păr negru, ochi căprui și corpolență medie.

Persoanele care dețin informații despre bărbatul din imagine sunt rugate să anunțe Poliția la 112 sau la numărul 068910547.

Student la un click distanță. Cum pot aplica online tinerii la universități

În premieră, în anul curent, admiterea la universități (studii superioare de licență) se va desfășura prin intermediul platformei unice eadmitere.gov.md. Platforma oferă posibilitatea de a depune dosarele online și va fi funcțională din data de 22 iulie, când începe procesul de #admitere#online la universități. Candidații vor putea selecta cel mult 3 universități și câte cel mult 3 specialități din cadrul fiecărei instituții, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.

„Peste 70% dintre absolvenții noștri aleg să continue studiile universitare acasă, în Republica Moldova. În acest an, admiterea la studii superioare de licență se va efectua exclusiv online prin platforma eadmitere.gov.md”, a menționat ministrul Dan perciun în cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia lansării platformei.

Admiterea la toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova va începe pe 22 iulie. Candidații la studii de licență vor putea depune dosarele pe platforma eadmitere.gov.md în două tururi:

22 – 31 iulie (sesiunea de bază) și

10 – 14 august (sesiunea suplimentară).

Rezultatele intermediare vor fi anunțate pe data de 2 august și, respectiv, 16 august. Ulterior, candidații care au fost admiși de instituțiile de învățământ, la una sau mai multe specialități, vor face alegerea și vor depune dosarele în original la universitatea unde vor să-și facă studiile. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 9 august (sesiunea de bază), și pe 20 august (sesiunea suplimentară).

Tinerii care nu au decis încă la ce specialitate să depună dosarul pot veni la Comisia de admitere a instituției, unde vor fi ajutați să aleagă specialitatea, în funcție de preferințele pe care le au. De asemenea, candidații vor putea primi ajutorul Comisiei la completarea formularului online pe platforma eadmitere. Pentru orice detalii referitoare la admiterea în învățământul superior din țară, persoanele interesate vor putea apela la Call Centru: 0 8000 5005.

Băuturile care ne hidratează cel mai bine vara, pe caniculă. Medic: „Apa e bună, dar o eliminăm imediat”
Articolul anterior
Cel mai înalt vulcan activ din Europa a erupt din nou. Imagini spectaculoase
Articolul următor