Putin susține că „Rusia nu a pierdut nimic” de când a declanșat invazia în Ucraina: Rusia va deveni mai puternica pe plan extern și intern”

Președintele rus Vladimir Putin a susținut, marți, că de la începutul războiului din Ucraina, Federația Rusă nu a pierdut nimic. Declarația a fost făcută la sesiunea plenară a Forumului Economic Estic de la Vladivostok.

„Sunt sigur că Federația Rusă nu a pierdut nimic de la 24 februarie, dar principala realizare este consolidarea suveranității noastre. Rusia este un stat suveran și ne vom proteja întotdeauna interesele naționale prin aplicarea unei politici independente”, a declarat Putin, citat de RIA Novosti.

Putin a mai adăugat că Rusia „își va îndeplini în întregime datoria de a proteja Donbasul” și că „va deveni mai puternică pe plan extern și intern”.

Putin s-a declarat convins că este imposibil că Rusia să fie izolată deoarece „țară, folosindu-se de avantajele sale competitive naturale, va continuă să își sporească potențialul de transport, să extindă rețeaua de drumuri și cai ferate, să construiască noi abordări pentru terminalele maritime și să crească capacitatea acestora”.

El a insistat asupra faptului că Rusia este foarte capabilă să se aprovizioneze singură cu resurse naturale.

Putin a mai spus și că Occidentul aruncă totul în furnal „în numele notoriu al unității”: „Nivelul atins de dezvoltare industrială în Europa, calitatea vieții oamenilor, stabilitatea socio-economică – toate acestea sunt aruncate în furnalul sancțiunilor, luate la instrucțiunile Washingtonului în numele unității euro-atlantice și sacrificate pentru a păstra dictatură Statelor Unite în afacerile mondiale.”

Putin a susținut că multe corporații străine și-au anunțat retragerea din Rusia, iar astăzi „rând pe rând, se închid locuri de muncă și unități de producție chiar în Europa”. Putin este sigur că unul dintre motive este „ruperea legăturilor de afaceri cu Rusia”, afirmând că „autoritățile UE privează întreprinderile europene de resurse energetice, materii prime și piețe de desfacere”.

De asemenea, el a acuzat Statele Unite că subminează bazele ordinii economice globale. Și a adăugat că „Occidentul caută să păstreze ordinea mondială de pe urmă căreia beneficiază, în conformitate cu regulile pe care le-a inventat”.

Forumul Economic Estic se desfășoară în perioada 5-8 septembrie, în campusul Universității Federale din Orientul Îndepărtat de pe insula Russky din Vladivostok.

sursa

La Chișinău se desfășoară Ziua Națională a Vinului

Cetățenii Republicii Moldova și turiștii străini sunt așteptați, pe 1-2 octombrie, la Ziua Națională a Vinului. După o pauză determinată de criza pandemică, evenimentul a revenit în Piața Marii Adunări Naționale și se desfășoară cu sloganul „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface”.

Festivaluri de vinuri din Moldova. Calendar evenimente 2019

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, circa 90 de producători de vinuri din întreaga țară s-au reunit pentru a-și prezenta realizările din ultimii ani, comunică MOLDPRES.

Vizitatorii vor avea prilejul să ia parte la degustări, master-class-uri, ateliere de meșteșugărit, precum și să se bucure de un program de zile mari cu participarea celor mai îndrăgiți artiști din Republica Moldova.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial Ziua Naţională a Vinului s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din ţară, în primul week-end din luna octombrie, după recoltarea strugurilor. Scopul manifestării constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a R. Moldova în traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile populare.

În context, e de menționat că peste 2% din plantațiile de viță-de-vie din lume sunt cultivate în R. Moldova. Ea se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind al 13-lea exportator de pe glob. Industria vitivinicolă este una dintre ramurile-cheie ale economiei ţării noastre, care asigură de-a lungul anilor o pondere în PIB de cca 2 la sută și un venit de aproximativ 9% din totalul exporturilor. În 2019 sectorul a exportat producție de peste 200 de milioane de euro. Vinurile moldoveneşti sunt importate de circa 70 de ţări din diferite colţuri ale lumii.

Comisia Europeană le cere statelor membre să înăsprească condiţiile de intrare în UE pentru cetăţenii ruşi: „O viză valabilă nu va mai fi de ajuns”

Comisia Europeană le-a cerut vineri statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor, în contextul în care mii de ruşi încearcă să-şi părăsească ţara pentru fugi de mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin.

Kremlin de Moscú - EcuRed

„O viză valabilă nu va mai fi de ajuns pentru a intra în UE. Autorităţile de frontieră vor trebui să efectueze controale de securitate suplimentare” în cazul cetăţenilor ruşi, a indicat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit AFP, preluată de Agerpres. 

Aceste noi „orientări”, transmise de Bruxelles statelor UE, „se referă numai la vizele de scurt sejur şi la controalele la frontiere, nu şi la azil. Azilul rămâne un drept fundamental”, a adăugat comisarul european. 

„Ca urmare a noului context de securitate, statele membre sunt invitate să reexamineze vizele deja acordate” cetăţenilor ruşi, a mai cerut reprezentanta Comisiei Europene. 

După mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti anunţată pe 21 septembrie de Putin, în statele UE au intrat de atunci între 10.000 şi 20.000 de persoane în plus faţă de numărul celor din perioada similară a anului trecut, dar numărul cererilor de azil este nesemnificativ, a precizat comisarul european. 

De acum înainte, o cerere de viză Schengen pentru cetăţenii ruşi ar trebui să fie efectuată în statele de origine ale acestora, iar „examinarea cererii va trebui să fie foarte restrictivă” şi „dacă apar îndoieli că solicitantul unei vize Schengen va rămâne în UE mai mult de 90 de zile, viza Schengen nu va trebui acordată”, a mai indicat Ylva Johansson. Ea a admis însă că emiterea şi revocarea vizelor ţin de competenţa statelor UE.

Șeful centralei Zaporojie a fost răpit de ruși

Rușii l-au răpit pe directorul general al centralei din Zaporojie și nimeni nu știe unde se află în acest moment, a declarat președintele companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin, potrivit Ukrainska Pravda și Ukrinform.

Oficial ucrainean: Șeful centralei Zaporojie a fost răpit de ruși

”La 30 septembrie 2022, în jurul orei 16:00, Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, a fost reținut de o patrulă a rușilor pe drumul de la centrală spre Energodar. Mașina a fost oprită, el a fost reținut cu forța, legat la ochi și dus spre o destinație necunoscută. Deocamdată nu există nicio informație despre locul unde se află Igor Murashov sau despre soarta acestuia”, a scris Petro Kotin pe canalul său de Telegram, transmite hotnews.ro.

Președintele Energoatom precizează că directorul general al centralei este principalul responsabil pentru securitatea nucleară și radiologică a centralei, iar reținerea acestuia reprezintă un pericol pentru funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Kotin a cerut militarilor ruși și angajaților Rosatom care ocupă ilegal centrala să îl elibereze pe șeful centralei pentru a menține o bună funcționare a centralei nucleare Zaporojie.

De asemenea, el a cerut directorului general al AIEA, Rafael Grossi, și președintelui Asociației Mondiale a Operatorilor Nucleari, Tom Mitchell, să ia toate măsurile pentru a se asigura că Murashov este eliberat imediat din captivitate.

Guvernul va oferi și mai mulți bani moldovenilor reveniți în țară ca să-și dezvolte afacerile
Articolul anterior
În Chișinău sunt instalate platforme moderne de colectare a deșeurilor menajere
Articolul următor