Puțini oameni din Moscova simt efectele războiului purtat de Rusia în Ucraina. „Nimic nu s-a schimbat cu adevărat aici”

Această detașare a populației față de tragedia care are loc la câteva sute de kilometri distanță este exact ce dorește președintele Vladimir Putin, în timp ce aplică o strategie internă de a-i proteja pe ruși de greutățile războiului – fără recrutări în masă, fără sentimentul de pierdere sau conflict, scrie New York Times. Lucrurile ar putea să se schimbe, totuși.

Puțini oameni din Moscova simt efectele războiului purtat de Rusia în Ucraina. „Nimic nu s-a schimbat cu adevărat aici”

Serile liniștite din Piața Roșie din Moscova nu amintesc prea mult de drama de dincolo de graniță, din Ucraina.

Recent, la un spectacol, un corp de parașutiști de elită îmbrăcați în camuflaj a executat un dans de luptă cu efecte pirotehnice, scrie New York Times.

Un artist egiptean îmbrăcat ca un faraon se plimba înainte și înapoi într-un car, mânuind un ankh, vechiul simbol egiptean al vieții, în timp ce o formație cânta „Katiușa”, un cântec patriotic de război din epoca sovietică.

Natalia Nikonova, o femeie de 44 de ani, s-a numărat printre miile de spectatori ce au aplaudat din tribune la festivalul care a sărbătorit armatele Rusiei și ale națiunilor prietene, inclusiv Belarus, India și Venezuela.

„Am fost atât de emoționată încât aproape că mi-am pierdut vocea!”, a spus ea.

Armata rusă poartă acum un război care a ucis deja zeci de mii de persoane și care a contribuit la creșterea inflației globale, generând o gravă criză economică în mai multe țări.

Dar Nikonova a declarat pentru jurnaliștii cotidianului american că nu a avut parte de multe probleme în ultimele șase luni.

„Nimic nu s-a schimbat cu adevărat”, a spus ea. „Sigur, prețurile au crescut, dar putem suporta asta”, a adăugat femeia, care s-a grăbit să asculte un bis al piesei „Katiușa”, interpretat de Fanfara simfonică militară egipteană.

„Nu este atât de rău”

Foarte puține lucruri din viața de zi cu zi par să se fi schimbat, într-adevăr, la Moscova, unde oamenii au resursele financiare necesare pentru a face față unor creșteri semnificative de prețuri, spre deosebire de o mare parte din restul țării.

GUM, centrul comercial de lux de lângă Piața Roșie, este plin de cumpărători – deși multe magazine occidentale precum Prada, Gucci și Christian Dior sunt închise -, iar restaurantele și teatrele au afaceri înfloritoare.

Șoselele Moscovei sunt încă pline de mașini de lux, precum Lamborghini și Porsche.

„Câteva magazine au fost închise din cauza sancțiunilor, ceea ce este frustrant, dar nu este atât de rău”, a declarat pentru New York Times Iulia, o tânără în vârstă de 18 ani, proaspăt absolventă de liceu. Ea și prietenii ei nu se gândesc prea des la luptele din Ucraina.

Această detașare a populației este exact ce dorește președintele Vladimir Putin, în timp ce aplică o strategie internă de a-i proteja pe ruși de greutățile războiului – fără recrutări în masă, fără sentimentul de pierdere sau conflict, scrie New York Times.

Strategia la care liderii ruși excelează

O mare parte din efortul Rusiei nu a decurs așa cum plănuise Putin pe câmpul de luptă, dar acasă, el a reușit în mare parte să facă în așa fel încât viața rușilor să pară cât se poate de normală.

Majoritatea muzeelor și teatrelor sunt deschise, atât timp cât conducerea lor nu a criticat Kremlinul, iar în serile de vară, bărci pe care au loc petreceri străbat râul Moskva, în vreme ce alți oameni fac picnicuri pe iarbă.

Sezonul de toamnă la operă și balet tocmai a început – deși câteva premiere anticipate și producții în curs de desfășurare au fost anulate, după ce regizorii și vedetele lor au vorbit împotriva războiului sau au fugit din țară.

„Ceea ce fac rușii în mod normal este să-și protejeze viața de zi cu zi”, a declarat Greg Yudin, profesor de filosofie politică la Școala de Științe Sociale și Economice din Moscova, descriind un mecanism de adaptare care datează din perioada sovietică, dar care a devenit larg răspândit în timpul mandatului lui Putin.

„Acesta este lucrul pe care îl prioritizează întotdeauna și la care excelează”, a spus el, cu referire la strategia liderilor Rusiei, „iar acum fac acest lucru cu un grad considerabil de succes, aș spune”.

„Țara se transformă în ceva asemănător cu Coreea de Nord”

Dar, în timp ce mulți moscoviți îmbrățișează această atitudine relaxată, unii dintre intelectualii capitalei se luptă să împace sentimentul de normalitate cu drama războiului.

Acest lucru a fost evident sâmbăta trecută, când mii de ruși au participat la înmormântarea lui Mihail Gorbaciov, exprimând simpatie pentru ultimul lider sovietic, un protest tăcut față de Putin și politicile sale.

De îndată ce tancurile rusești au intrat în Ucraina, Ania, o tânără de 34 de ani care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a început să citească cărți despre ascensiunea totalitarismului în Germania nazistă. Ea spune că de la bun început s-a confruntat cu conceptul de vinovăție colectivă.

„A fost sfârșitul lumii pentru atât de mulți oameni”, a spus ea. „În numele tău, cineva ucide civili”, a spus femeia. „Iar țara ta se transformă în ceva asemănător cu Coreea de Nord”, a concluzionat ea.

Ania a spus că a mers la un protest și a semnat o petiție împotriva războiului, iar câteva zile mai târziu a fost invitată să demisioneze de la locul de muncă, dintr-o instituție publică.

Timp de mulți ani, Putin a luat măsuri drastice împotriva disidenței și a protestatarilor, dar astăzi este aproape imposibil să îți exprimi dezamăgirea față de sistem, iar oamenii care își exprimă opiniile o fac știind că o nouă lege pedepsește drastic criticile la adresa războiului.

Aproape 16.500 de persoane au fost arestate sub acuzația că au manifestat împotriva războiului începând cu 24 februarie, potrivit OVD-Info, o organizație rusă pentru drepturile omului.

Rușii care se opun luptelor se simt amenințați de guvernul lor, disprețuiți de Occident – care, în opinia lor, îi învinovățește pentru că nu au protestat față de invazie – și neputincioși în a aduce vreo schimbare.

„Cu toții avem acest sentiment de neputință”, a spus Ania. „Faptul că exiști și că ai opinia ta nu înseamnă nimic. Suntem cinci, zece, douăzeci de milioane de oameni. Și nu face nicio diferență”, a observat ea.

Oamenii își vor putea autentifica procurile pentru stabilirea pensiei, indemnizației și alocației la primării

Legislativul a adoptat, în lectura a doua, proiectul de lege care prevede extinderea atribuției de autentificare a procurilor de către secretarii consiliilor locale. Astfel, autentificarea procurilor în scopul reprezentării persoanelor pentru stabilirea și recalcularea pensiei pentru limita de vârstă, indemnizației, alocației pentru dizabilitate și pensia de urmaș se va putea face la primărie, nu și la notar.

Pensii 2022: Noua formulă de calcul și modificările din PNRR - ACTUALITATE  / SOCIAL

Potrivit autorilor proiectului, un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, documentul a fost elaborat în vederea facilitării accesului persoanelor în etate și a celor cu nevoi speciale la serviciile oferite de CTAS, prin reprezentantul împuternicit prin procură, în condițiile în care în multe localități rurale nu activează notari, iar cetățenii întâmpină dificultăți și suportă cheltuieli suplimentare pentru a avea acces la serviciile oferite de aceștia.

Poliţia a dat Primăria Chişinău în judecată și cere să opreacă manifestaţiile organizate de partidul Şor, în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Ce motive invocă oamenii legii

Poliţia a dat Primăria Chişinău în judecată și cere să opreacă manifestaţiile organizate de partidul Şor, în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Se motivează că participanţii încalcă ordinea publică și au fost ănregistrate deja 40 de contravenții. Primăria nu a reacționat la avertizările trimise anterior ți susține că de asigurarea ordinii publice este responsabilă poliţia.

Natalia Gavrilița: Cei care stau în spatele protestelor Partidului Șor și au comis ilegalități trebuie să fie pedepsiți
foto: www.radiochisinau.md

Poliția a anunțat că pe numele manifestanţilor din centrul Chişinăului sunt contravenții pentru nesubordonare, huliganism, ultragierea angajaților forțelor de ordine, încălcarea legislației cu privire la protecția copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor, transmite TVR Moldova.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: „Toate persoanele care-şi asumă decizia de a protesta, de a-şi arăta în public susţinerea sau nu a unor decizii, este dreptul fiecărui cetăţean. În cazul în care astfel de evenimente sunt autorizate de către alte autorităţi, aceste autorităţi trebuie să intervină pentru a-şi exercita toate atribuţiile necesare pentru ca să trăim în pace, linişte.”

Şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat replica unui deputat al Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, care la invitat să discute cu manifestanţiil.

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Eu discut cu protestatarii veritabili, nu cu cei plătiţi de bandiţi. Ăştia care sunt plătiţi, hrăniţi, legănaţi, adăpaţi, numiţi cum vreţi. După asta vine salvarea. În fiecare dimineaţă vine salvarea, îl ia câte unul trudit. Îl duce, probabil, îl dezalcoolizează, îl aduce înapoi. Asta e profanarea noţiunii de protest.” Primăria Chişinău pasează Politiei responsabilitatea privind dezordinea făcută de protestatari.

„Municipiului Chișinău amintește că sistarea sau interzicerea protestului din fața Legislativului și a Președinției nu ține de competența autorităților administrației publice locale. (…) Municipalitatea a organizat mai multe ședințe, cu participarea părților implicate / responsabile, în cadrul cărora a fost adus la cunoștința organizatorilor obligațiIe și responsabilitățile lor, care trebuie să fie în conformitate cu norma legală.”

Poliția Republicii Moldova a anunţat că participanții la protestul din centrul Chisinaului au atacat forțele de ordine cu diferite obiecte, iar atunci când au fost somați, ar fi refuzat să se conformeze.

UE adoptă cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancţiuni economice şi individuale împotriva Rusiei, ca urmare a anexării ilegale a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, anunță un comunicat postat joi pe site-ul Consiliului UE.

Parlamentul European votează joi proiectul legislativ Garanția pentru Copii  care își propune să ofere educație și îngrijire gratuită, asistență  medicală, accesul la locuințe adecvate pentru copiii din UE - Edupedu.ro

Pachetul de sancţiuni, al 8-lea adoptat de blocul comunitar de la începerea invaziei ruse în Ucraina, include o serie de măsuri menite să crească presiunea asupra guvernului şi economiei ruse, să slăbească capacităţile militare ale Moscovei şi să facă Kremlinul să plătească prețul pentru recenta escaladare, scrie Digi24.

Noul set de sancţiuni introduce în legislaţia UE baza pentru instituirea unui plafon de preţ legat de transportul maritim al petrolului rusesc destinat ţărilor terţe şi a unor restricţii suplimentare privind transportul maritim al ţiţeiului şi al produselor petroliere către ţări terţe. Concret, se va interzice furnizarea de servicii de transport maritim şi furnizarea de asistenţă tehnică, servicii de intermediere sau finanţare sau asistenţă financiară în legătură cu transportul maritim către ţări terţe de ţiţei (începând cu decembrie 2022) sau de produse petroliere (începând din februarie 2023) care provin sau sunt exportate din Rusia. Derogarea bazată pe plafonul de preţ ar permite furnizarea serviciilor de transport şi a celorlalte servicii în cazul în care petrolul sau produsele petroliere sunt achiziţionate la un plafon de preţ prestabilit sau sub acesta.

Noua interdicţie impusă navelor UE de a furniza servicii de transport maritim pentru astfel de produse către ţări terţe se va aplica de la data la care Consiliul va decide în unanimitate să introducă plafonul de preţ. Plafonul de preţ va reduce drastic veniturile pe care Rusia le obţine din petrol după ce războiul său ilegal împotriva Ucrainei a dus la creşterea preţurilor energiei la nivel mondial. Plafonul de preţ aplicat petrolului poate contribui, de asemenea, la stabilizarea preţurilor energiei la nivel mondial.

În ceea ce priveşte comerţul, Uniunea europeană extinde interdicţia de import asupra produselor siderurgice care fie provin din Rusia, fie sunt exportate din Rusia. De asemenea, sunt impuse restricţii suplimentare la import asupra pastei din lemn şi hârtiei, ţigaretelor, materialelor plastice şi produselor cosmetice, precum şi asupra elementelor utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase, care, împreună, generează venituri semnificative pentru Rusia.

Vor fi impuse restricţii şi cu privire la vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul unei alte serii de produse utilizate în sectorul aviaţiei.

În plus, a fost extinsă lista produselor restricţionate care pot contribui la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare şi securitate. Lista va include acum anumite componente electronice, substanţe chimice şi bunuri suplimentare care pot fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală, tortura sau alte tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.

Noul set de sancţiuni include interzicerea vânzării, furnizării, transferului sau exportului de arme de foc pentru uz civil, precum şi de componente esenţiale ale acestora şi de muniţie pentru acestea, de vehicule şi echipamente militare, de echipamente paramilitare şi de piese de schimb.

Noile sancţiuni vizează și persoane şi entităţi care au jucat un rol în organizarea unor „referendumuri” ilegale, reprezentanţi ai sectorului apărării şi personalităţi care răspândesc dezinformarea cu privire la război. De asemenea, Consiliul a decis să extindă criteriile de includere pe listă pe baza cărora pot fi făcute desemnări specifice, pentru a include posibilitatea de a viza persoanele care facilitează eludarea sancţiunilor UE.

Cetăţenii UE au interdicţia de a deţine posturi în cadrul organelor de conducere ale anumitor persoane juridice, entităţi sau organisme ruse deţinute sau controlate de stat.

Sancţiunile mai cuprind inserarea pe lista entităţilor deţinute de stat care fac obiectul interdicţiei privind tranzacţiile a Registrului naval rus, o entitate deţinută de stat în proporţie de 100%, care desfăşoară activităţi legate de clasificarea şi inspecţia, inclusiv în domeniul securităţii, a navelor şi a ambarcaţiunilor înmatriculate în Rusia sau în altă ţară.

Este interzisă total furnizarea de conturi sau servicii de custodie pentru criptoactive cetățenilor ruşi sau persoanelor fizice cu reşedinţa în Rusia, indiferent de valoarea totală a criptoactivelor respective.

De asemenea, Consiliul UE a decis că, începând de joi 6 octombrie, domeniul geografic de aplicare al restricţiilor introduse la 23 februarie, incluzând mai ales interdicţia de import asupra bunurilor din zonele care nu sunt controlate de guvern din oblastele Doneţk şi Lugansk, va fi extins pentru a include şi zonele care nu sunt controlate din oblastele Zaporojie şi Herson.

„Acest nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei este o dovadă a hotărârii noastre de a opri maşina de război a lui Putin şi de a răspunde celei mai recente escaladări a acestuia prin referendumuri false şi anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene. Astfel lovim şi mai mult economia de război a Rusiei, limitând capacităţile de import/export ale Rusiei, şi suntem pe calea cea mai rapidă pentru a ne elibera de dependenţa energetică de Rusia. Îi vizăm, de asemenea, pe cei responsabili de anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene. UE va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, citat de Agepres.

Interpreta Mihaela Tabură a născut un băiețel
Articolul anterior
Roata inaugurată sâmbătă de Putin, la Moscova, cea mai mare din Europa, a fost închisă duminică. Cei care aveau bilete primesc banii înapoi
Articolul următor