Radu Croitoru, artistul basarabean care pornește cu violoncelul la drum! Tânărul are nevoie de susținere în proiectul său VlogONcello Transylvania Tour

Sprijină VlogONcello Transylvania Tour, proiect unic de promovare a peisajelor culturale locale, pus în scenă de un tânăr artist, care va porni cu violoncelul la drum!

separator

Joi, 28 mai 2020, s-a dat startul campaniei de strângere de fonduri pentru a transforma în realitate visul tânărului violoncelist Radu Croitoru. Este vorba de proiectul VlogONcello – Transylvania Tour, care a prins contur din dorința artistului de a porni la drum cu violoncelul său, doar din pasiunea pentru muzică și bucuria de a descoperi lumea din jur.

Programat pentru începutul lunii iulie 2020, VlogONcello – Transylvania Tour își propune să promoveze într-o manieră originală, cu ajutorul violoncelului, peisajul transilvănean din punct de vedere cultural și turistic. Un număr de 35 de obiective turistice locale vor fi, pe rând, în prim-plan pe parcursul proiectului. Rezultatul final va fi un spot video de promovare, acompaniat de o compoziție semnată de Marian Ungur, unul dintre cei mai recunoscuți compozitori din Republica Moldova, construită din 35 de secvențe muzicale, una dedicată fiecărui loc în parte, interpretate la violoncel.

Artist născut la Chișinău, Radu Croitoru, fondatorul VlogONcello – Transylvania Tour, este cunoscut și ca membru al ansamblului Violoncelissimo, al Orchestrei Române de Tineret, al Moldovan National Youth Orchestra și pentru colaborările cu Filarmonica George Enescu, Camerata Regală a României și, în prezent, ca membru al Filarmonicii din Brașov.

În cifre, proiectul VlogONcello – Transylvania tour va însemna: 35 de obiective cu valoare culturală și turistică din 9 județe ale României, 2.400 km parcurși în 10 zile, 48 ore petrecute la volan și un total de 72 ore de filmări pentru Radu Croitoru și echipa cu care pornește la drum, Ecaterina Stratan și George Secrieru, de asemenea artiști originari din Republica Moldova.

Demersul VlogONcello – Transylvania Tour vine într-o perioadă în care lumea întreagă este afectată de restricții, iar publicul are nevoie să fie încurajat să exploreze cultural și turistic peisajele din România, dar și creația muzicală contemporană. Scopul acestui act artistic este și de a stimula consumul cultural atât în mediul online – prin intermediul noilor tehnologii și platformelor multimedia, cât și offline – pentru publicul care se va bucura luând parte în timp real și la fața locului de momentele artistice susținute de Radu Croitoru.

România este cea mai populară destinație turistică pentru cetățenii din Republica Moldova, o bună parte din publicul țintă a proiectului fiind și basarabenii. Spotul promovează Transilvania în rândul localnicilor de pe ambele maluri ale Prutului și pentru întreaga lume.

După cele mai riguroase calcule, proiectul VlogONcello – Transylvania Tour va fi unul posibil doar dacă se va realiza o strângere de fonduri în valoare totală de 40.000 RON. Toți cei interesați să sprijine demersul cultural pot dona 10 euro prin sms – valabil doar pe teritoriul României – cu textul “sprijina 1980 (numele persoanei / companiei care face donația)” la numărul 7560 în rețeaua Orange România sau la numărul 7410 în rețeaua Vodafone România. De asemenea, se pot trimite contribuții prin transfer bancar – inclusiv din afara țării – pornind de la suma de 50 RON și până la 10.000 RON, susțineri ce vor fi recompensate, în număr limitat, cu stickere, tricouri, dedicații muzicale și chiar promovări dedicate în cadrul proiectului.

Încă de la start, VlogONcello – Transylvania Tour se bucură de doi parteneri de încredere. BMW România va asigura plăcerea de a pleca la drum cu cea mai sigură mașină din lume, iar Asociația Carpaterra va da o mână de ajutor în descoperirea celor mai spectaculoase locuri de prezentat publicului.

Toate informațiile despre cum poate fi sprijinit demersul VlogONcello – Transylvania Tour sunt disponibile pe pagina oficială a campaniei de strângere de fonduri pentru demararea proiectului și pe Facebook.

ATENȚIE! Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a găsi un bărbat dispărut la Ștefan Vodă

Poliția solicită sprijinul cetățenilor pentru a găsi un bărbat de 66 ani, din localitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă, care în dimineața zilei de 23 aprilie a plecat de la domiciliu într-o direcție necunoscută și până la moment locul aflării acestuia nu se cunoaște.

Semnalmente: înălțimea 1,70 m și păr cărunt.
În momentul plecării, aceasta purta cămașă gri cu linii albastre, pantaloni albaștri, chipiu negru, încălțăminte neagră din cauciuc.

Persoanele care dețin informații despre bărbatul din imagine sunt rugate să ne contacteze imediat la 112 sau la numărul 067406759.

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu provocat de televizorul defect, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Tragedia s-a produs în stânga Nistrului, în data de 20 aprilie. Femeia de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

A început înscrierea candidaţilor pentru Programul „Burse de studii Heritage” 2020-2021
Articolul anterior
Municipiul din Republica Moldova cu cel mai mare risc de infectare cu Covid-19
Articolul următor