Răsturnare de situaţie în cazul sportivei din Belarus persecutate de regimul Lukaşenko

Krystsina Tsimanouskaya nu a mai plecat la Varșovia, ci la Viena, „din motive de securitate”.

Krystsina Tsimanouskaya, sportiva din Belarus pe care regimul Lukaşenko a încercat să o întoarcă forţat în ţară, a plecat din Tokyo, însă nu spre Polonia așa cum era stabilit inițial, ci spre Austria, relatează digi24. Destinația atletei a fost schimbată din motive de securitate, spun apropiați.

Tsimanouskaya era programată să ajungă la Varşovia cu o cursă fără escală. Guvernul polonez îi oferise o viză umanitară după incidentul de la aeroportul Haneda. În loc de Varșovia, însă, destinația sportivei va fi Viena, unde va ajunge la ora locală 16:05.

Un membru al comunității bieloruse din exil, care a ținut legătura cu Tsimanouskaya, spune că decizia de a merge la Viena a fost luată din cauza unor îngrijorări de securitate. Sportiva a ajuns la aeroportul Narita din apropierea capitalei japoneze într-o dubiță escortată de poliția japoneză și nu a dat declarații jurnaliștilor care o așteptau la aeroport.

Comitetul Olimpic Internațional a anunțat, marți, că va efectua o investigație formală a cazului și că așteaptă un raport scris de la Comitetul Olimpic Național al Belarusului. Anterior, a apărut informația conform căreia autoritățile de la Minsk au intrat în contact cu mama sportivei căreia i-au cerut să o convingă pe Tsimanouskaya să se întoarcă în Belarus. Șeful diplomației americane, Antony Blinken, l-a acuzat pe dictatorul bielorus de „represiune transnațională” după situația de la Jocurile Olimpice.

După incident, Krystsina Tsimanousakaya, în vârstă de 24 de ani, a rămas peste noapte într-un hotella aeroportul Haneda din Tokyo. Ea spune că a fost dusă cu forța la aeroport, duminică, pentru că i-a criticat pe antrenorii lotului bielorus. Autoritățile bieloruse susțin că motivul pentru care s-a luat decizia este „starea emoțională” a atletei.

„Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic. Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, spunea sportiva, într-un videoclip.

COVID-19 lasă urme adânci în organismul uman chiar şi după 6 luni
Articolul anterior
O femeie și-a bătut cu bestialitate fiica, iar aceasta a ajuns la spital
Articolul următor