Răsturnare de situație: “TikTok nu e o companie chineză, sediul nostru e în Singapore. Nu dăm date guvernului chinez”

Rețeaua socială TikTok nu este o companie chineză, așa cum crede lumea, și nu colectează datele utilizatorilor pentru a le livra guvernului de la Beijing.

TikTok illustration

Declarațiile au fost făcute de Jakub Olek, Head of Public Policy al TikTok pentru Europa Centrală și de Est, într-un interviu pentru stirileprotv.ro, realizat de Marian Andrei.

Jakub Olek susține că guvernul chinez nu are nicio legătură cu TikTok, câtă vreme rețeaua socială este deținută de compania ByteDance, care are sediul în Singapore. Totuși, pe site-ul propriu al ByteDance nu apare nicio mențiune legată de Singapore. Compania apare ca fiind inregistrată în Insulele Cayman, un paradis fiscal.

TikTok nu este activă în China, unde utilizatorii au la dispoziție o “rețea-soră”, Douyin, care are alți algoritmi de funcționare. Guvernul chinez deține 1% din această aplicație, adică o “acțiune de aur” despre care presa internațională speculează că îi asigură controlul asupra deciziilor companiei.

Declarațiile lui Olek, care gestionează relațiile companiei ByteDance cu autoritățile din țările est-europene, vin în contextul în care, în ultimul timp, s-au înmulțit temerile legate de nivelul de siguranță cibernetică a rețelei TikTok, mai ales în ceea ce privește colectarea datelor utilizatorilor.

De altfel, mai multe guverne și instituții – printre care și Comisia Europeană – au interzis utIlizarea aplicației TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaților, de teama unor scurgeri de informații confidențiale.

Recent, CEO-ul TikTok, Shou Chew, a fost audiat în Congresul SUA, în contextul temerilor că datele utilizatorilor din SUA ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez. Pe același scaun a stat și Mark Zuckerberg, audiat în scandalul legat de posibila fraudare a alegerilor prezidențiale din SUA, în 2016.

Guvernul chinez a anunțat că “se opune cu fermitate” vânzării TikTok. Dar de ce se opune, dacă nu e proprietar?

La scurt timp după realizarea interviului cu Jakub Olek, un înalt oficial chinez a anunțat că guvernul de la Beijing “se va opune cu fermitate” oricărei încercări de a obliga ByteDance să vândă Tiktok, ca parte a unei înțelegeri cu guvernul american, care dorește să rupă orice posibilă legătură între utilizatorii din SUA ai rețelei sociale și guvernul comunist de la Beijing.

Declarația, făcută de un oficial din Ministerul Chinez al Comerțului, vine să contrazică, practic, poziția oficială a ByteDance, exprimată și de Jakub Olek, care susține că TikTok nu are nicio legătură cu guvernul chinez.

O grădiniță din orașul Râșcani, modernizată cu suportul Japoniei

Grădinița nr. 7 „Alionușca” din orașul Râșcani” a fost modernizată cu suportul Japoniei în cadrul Programului „Kusanone”. Guvernul japonez a acordat un grant de aproape 91 de mii de dolari.

O grădiniță din orașul Râșcani, modernizată cu suportul Japoniei

Din acești bani au fost efectuate lucrări de termoizolare a pereților exteriori, au fost renovate o grupă și sala muzicală, precum și s-au instalat încălzitoare de apă, transmite IPN.

Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, a declarat la ceremonia de finalizare a proiectului că odată cu Uniunea Europeană, Moldova își va putea valorifica la maximum potențialul formidabil de resurse umane, ca niciodată până acum. „De îndată ce războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia, vom vedea renașterea adevărată a Moldovei”, a spus oficialul, citat într-un comunicat de presă.

Proiectul a contribuit la sporirea siguranței și protecția sănătății celor 127 de copii, 32 de educatori și personal tehnic din grădiniță și la sporirea eficienței energetice a clădirii.

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de peste 6,9 milioane de dolari pentru 82 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

Producătorii din Moldova și-au prezentat fructele la expoziția internațională de la Salonic

În premieră, un grup de membri ai Moldova Fruct participă la Expoziția Comercială Internațională pentru Fructe și Legume, Freskon 2023, care se desfășoară în perioada 23-25 aprilie, la Salonic, Grecia.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane

Șase producători și exportatori de fructe, participanți din cadrul standului de țară, „Moldova – un gust deosebit” prezintă în cadrul expoziției fructele moldovenești cu scopul de a le promova pe piețele externe, poziționând Moldova ca țară care are livezi și infrastructură post-recoltare moderne, și poate oferi fructe proaspete de înaltă calitate.

Participarea la Expoziția Comercială Internațională pentru Fructe și Legume, Freskon este posibilă datorită suportului Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) și Agenției de Investiții, transmite Moldova Fruct.

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane

„În edițiile precedente ale expoziției am fost prezenți doar ca vizitatori, de data aceasta ne bucurăm să participăm în calitate de expozanți. Datorită investițiilor pe care le-am făcut în anul curent în procurarea unui hydrocooler și liniei de sortare pentru cireșe, suntem pregătiți să facem față cerințelor importatorilor și suntem dispuși să prezentăm oferte pentru orice piață internațională. În cadrul expoziției Freskon am reușit deja să discutăm cu diverși importatori și am văzut interes real din partea Țărilor Baltice, Germania, Italia, Țărilor Nordice”, spune directorul companiei Staragro Group, Mariana Pâslaru.

Totodată, în cadrul expoziției, participanții au acces unic la platforma „FreshCon Market”, unde producătorii și exportatorii se pot întâlni cu reprezentanții marilor lanțuri de supermarketuri pentru negocierea parteneriatelor comerciale.

„Fiecare implicare în târgurile internaționale le aduce producătorilor și exportatorilor noștri o plus valoare, lărgindu-le orizonturile, dezvoltându-le abilitățile și cunoștințele necesare  pentru a avansa în domeniul inovațiilor, și a-și crește competitivitatea produselor moldovenești la nivel internațional”, menționează Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

Freskon este unul dintre cele mai importante evenimente internaționale dedicate fructelor și legumelor din Balcani și Europa de Sud-Est, constituind punctul focal al evoluțiilor din sectorul fructelor și legumelor proaspete, reunind producători, grupuri internaționale de retail, precum și exportatori și transportatori din Europa de Sud-Est.

În ultimii ani, Freskon s-a transformat din eveniment regional în unul internațional, găzduind 210 expozanți din 22 de țări, printre care: Grecia, Italia, Spania, Turcia, Dubai, Cipru, Bulgaria, Egipt, India, Maroc, Israel, Republica Federală Macedonia ș.a.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi fructe
Ar putea fi o imagine cu 13 persoane
Ar putea fi o imagine cu 16 persoane

Nenorocire în timpul unui meci de fotbal din Moldova. Un băiețel de 11 ani a murit chiar pe teren, în fața părinților și a jucătorilor săi

Un tânăr fotbalist a decedat în timpul unui meci de fotbal în Găgăuzia. Acest lucru a fost comunicat de Federaţia de fotbal din Moldova.

Unde poate învăța copilul tău să joace fotbal, în Chișinău

Potrivit informaţiilor, în timpul unui meci de fotbal dintre echipele de copii din Comrat, lui Denis Scrob, în vârstă de 11 ani, din satul Congaz, i s-a făcut rău, transmite Infotag.

El a părăsit terenul, dar nu s-a reuşit salvarea sa, băiatul decedând în vestiar. Potrivit datelor preliminare, copilul a murit în urma unui atac de cord. El suferea de o malformaţie cardiacă. 

Federaţia de fotbal din Moldova le-a transmis condoleanţe familiei şi rudelor copilului şi a demarat o anchetă proprie pe acest caz.

Salvare pentru victimele violenței în familie! Primul Centru de Justiție Familială în Moldova! Guvernul a aprobat regulamentul de activitate
Articolul anterior
De ce se pune pâine și sare pe pragul casei, de Buna Vestire
Articolul următor