Râul Nistru, mai bogat cu peste două tone de pește: crap, cosaș, novac și alte specii

Râul Nistru a fost îmbogățit vineri cu peste două tone de pește! S-a făcut pentru prima oară în ultimii cinci ani, deși fluviul ar avea nevoie de asemenea sprijin mult mai des. Agenția de Mediu a revărsat în lacul de acumulare Dubăsari puiet de crap, cosaș, novac și alte specii.

Nistrul are nevoie de ajutorul cetățenilor și autorităților

2,5 tone de pește au fost aduse de la crescătorie din Telenești. Cantitatea este prea mică pentru suprafața lacului, de peste 6000 de hectare. Pentru a organiza mai intens popularea cu pește e nevoie de mai mulți bani, dar din bugetul statului au fost cu greu scoase 240 de mii de lei.

„Cantitățile de pește sunt calculate și în funcție de dimensiunile sectorului. Cantitatea necesară anuală pentru lacul de acumulare ar fi de vreo 23 de tone. Acum facem popularea cu 11% din cantitatea necesară, dar și asta este benefic”, a spus șeful Direcției monitorizarea resurselor naturale, Marius Caț.

Experții afirmă că popularea bazinelor acvatice e posibilă doar primăvara și vara, când condițiile climaterice sunt favorabile.

„Toamna, peștele dat are vârsta de o vară, așa se spune. El se revarsă în Lacul de acumulare Dubăsari și nu sunt cheltuieli pentru iernarea lui. E mai rentabil. El iese din iernare și trece la nutriția activă. Respectiv, există și sporul de greutate, a precizat șeful de laborator a Institutului de Zoologie, Dumitru Bulat.

Lacul a fost populat cu specii de crap, sânger, novac și cosaș, care combat înverzirea apei. Problema este că e prima acțiune de acest fel din ultimii cinci ani.

„Din păcate, pandemia care a năvălit, a condiționat negativ acest lucru. banii au fost returnați în bugetul de stat pentru alte necesități”, a mai precizat șeful Direcției monitorizarea resurselor naturale.

Și asta în timp ce starea bazinelor acvatice este deplorabilă. Poluarea apei, schimbarea regimului termic și braconajul sunt cele, care dăunează cel mai mult.

„Braconajul în special în zona Dubăsari persistă și lacul de acumulare este un loc mai vulnerabil. De la începutul acestui an, doar de către aparatul central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului au fost întocmite în jur de 350 de procese verbale”, a menționat șeful adjunct al Direcției control resurse piscicole, Ion Botnariuc.

Potrivit unui studiu al PNUD Moldova, influențează negativ asupra Nistrului și existența hidrocentralelor. În partea medie a râului de exemplu, adică între Naslavcea și până la rezervorul de apă din Dubăsari, au dispărut 19 specii de pește, iar alte 44 și-au redus populația.

„În trecut, pentru râurile noastre dacă erau caracteristice speciile migratoare, sturionul. Când i-ați văzut ultima dată? Erau numeroase. De asemenea, sabița. Practic, multe specii economic valoroase autohtone sunt incluse în Cartea Roșie”, a spus șeful de laborator al Institutului de Zoologie.

În ultimii ani, au scăzut de circa 40 de ori populațiile de crap, știucă sau șalău, iar alte specii au dispărut în totalitate. Scade și nivelul apei. Nistrul devine neprotejat. Razele solare pătrund mai ușor la adâncime, iar algele se dezvoltă mai activ. În consecință, râul „înverzește”.

Râul Nistru izvorăşte din Carpaţii ucraineni, dintr-un izvor de pe versantul de nord-vest al muntelui Rozluci, lângă satul Volcie şi se varsă în limanul Nistrului din Marea Neagră, la 35 km spre nord-vest de or. Odesa. Lungimea râului este de 1.362 km, iar suprafaţa bazinului este de 72.100 km2.

Anglia: Cum au fost furate 5 mașini de lux, de peste 800.000 de euro, în doar un minut

O flotă de mașini de lux, în valoare de peste 800.000 de euro, a fost furată de hoți dintr-o parcare securizată din Anglia în aproximativ 1 minut.

Cinci vehicule, printre care două Porsche, un Mercedes Maybach, un Mercedes A45 AMG 4matic și un Ariel Atom, foarte rar, au fost furate de hoți, după ce au tăiat sistemul de siguranță de la poarta parcării, potrivit BBC citat de digi24.ro.

Imaginile în care hoții dispar cu mașinile au fost distribuite acum de poliție, în încercarea de a-i identifica pe infractori. Poliția din Essex a reușit să recupereze doar Mercedesul Maybach, însă celelalte patru vehicule furate în noimebrie din Bulphan sunt de negăsit.

”Mă gândesc mereu la partide de sex cu cumnata mea. Mă excit!”. Confesiunile unui bărbat fac înconjurul internetului

Un bărbat de 41 de ani a dau frâu liber imaginației și a împărtășit povestea lui cu toată lumea. Fără inhibiții, acesta a vorbit despre cele mai intense fantezii sexuale pe care le are și despre cum se gândește mereu să facă sex cu cumnata lui.

Fanteziile sexuale reprezintă, desigur, o normalitate, însă nu atunci când sunt legate de unul dintre personajele principale ale familiei tale! Un bărbat de 41 de ani a început să aibă tot felul de sentimente vizavi de cumnata sa. Potrivit informațiilor oferite e thesun.co.uk, bărbatul mărturisește că se excită ori de câte ori o vede pe cumnata lui și că se gândește mereu la partide de sex cu aceasta. 

„Îmi iubesc soția și mă simt vinovat”

De asemenea, bărbatul punctează faptul că și soția lui arată bine, însă cumnățica este…next level! Din aceste motive, le găsește atractive pe amândouă și nu mai știe deloc cum să facă și ce să facă, pentru a gestiona căsnicia așa cum trebuie.

Disperat, și-a împărtășit povestea cu celebra Deidre, cea care ascultă și oferă sfaturi tuturor persoanelor care au probleme în amor. 

Individul a început prin a mărturisi că sora soției sale, cumnata de care este atât de atras, are numai 33 de ani, în comparație cu el, care are 41. Deci și acest lucru ar putea reprezenta un motiv pentru care se simte atras de ea: tinerică și neliniștită!

„Eu am 41 de ani, iar soția mea are 38 de ani. Suntem căsătoriți de 5 ani, avem o fetiță de 2 ani și soția mea este, din nou, însărcinată. Cumnata mea are 33 de ani. Soția mea este o femeie minunată, dar cumnata este altceva – are niște forme apetisante, e sexy și obraznică. Îmi place de ea de ani de zile… Îmi iubesc soția și mă simt vinovat pentru sentimentele pe care le am față de cumnata mea.

Din această cauză, în ultima vreme am evitat să mai stau în preajma ei, deoarece încep să mă excit atunci când este pe-aproape. Îmi e din ce în ce mai greu să nu mă gândesc la ea. M-am și masturbat în timp ce îi priveam fotografiile de pe rețelele de socializare… 

Cum fac să opresc totul aici, să nu mai am sentimente? Soția mea ar fi devastată dacă ar afla așa ceva…” a spus bărbatul.

Ce i-a recomandat specialistul

Povestea lui nu a putut fi trecută cu vederea prea ușor, așa că unul dintre specialiștii publicației menționate anterior i-a și răspuns la povestea bizară:

„Este firesc și inevitabil să găsești alte persoane atractive, din când în când. Nu putem controla gândurile și sentimentele, însă ne putem controla acțiunile. Atâta timp cât nu acționezi în consecință, nu faci nimic greșit.

Soția și cumnata ta vor avea întotdeauna trăsături familiale similare, iar cu ajutorul acestora, vei fi mereu atras de ele. Însă, nu uita un aspect extrem de important: Nu o cunoști pe sora ei la fel de bine cum o cunoști pe soția ta!

Dacă ești fericit într-un mariaj, rămâi acolo! Și nu te mai folosi de fotografiile cumnatei pentru niciun fel de scop, căci e posibil să fii descoperit!!” i-a spus și specialistul, după ce i-a aflat povestea.

sursa: www.click.ro

Salariile miniștrilor și bugetarilor vor crește

Salariile la toți bugetarii vor crește cu 1300 de lei, în 2023. Declarația a fost făcută de Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. În același timp, oficialul a precizat că sunt și mici excepții. Printre acestea se numără și majorarea salarială a miniștrilor, scrie nordnews.md.

Astfel, valoarea de referință a salariilor miniștrilor va creste de la 1400 la 1900 de lei, respectiv cu mai mult de 30%. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Rezoomat cu Ileana Pîrgaru de la RLIVE TV.

Sunt câteva măsuri, care sunt targhetate. O să vă dau câteva exemple. În afară de această măsură de 1300 de lei, impactul ei este de 3,4 miliarde de lei și practic acoperă această creștere de 3,7 miliarde. Și alte măsuri cu mult mai targhetate cum este majorarea claselor de salarizare pentru angajații din cadrul Agenției Naționale Pentru Siguranța Alimentelor – este o majorare de câteva clase. De asemenea, este majorarea claselor de salarizare pentru unii angajați de la CEC, majorarea claselor de salarizare pentru câțiva angajați din cadrul Consiliului Audiovizual. Aceste categorii sunt excepția la cei 1300 de lei”, a precizat Budianschi.

Kievul s-ar putea confrunta cu întreruperi de curent, apă și căldură din cauza atacurilor ruse, atenționează Kliciko
Articolul anterior
Jennifer Aniston a dezvăluit cum își aranjează părul în fiecare zi. Aproape un milion de fani au apreciat postarea actriței
Articolul următor