Război tehnologic între SUA și China. Americanii blochează vânzările de cipuri pentru inteligența artificială către China

Reprezentanții Nvidia au declarat că oficialii americani le-au transmis să nu mai exporte două cipuri de top pentru inteligența artificială în China, o mișcare care ar putea afecta capacitatea firmelor chineze de a efectua lucrări avansate, cum ar fi recunoașterea imaginilor. Compania a declarat miercuri că interdicția, care afectează cipurile A100 și H100 concepute pentru a accelera sarcinile de învățare automată, ar putea interfera cu finalizarea dezvoltării H100, flagshipul producției din acest an, notează The Guardian citat de observatornews.ro.

„Deși nu suntem în măsură să conturăm schimbări politice specifice în acest moment, avem o abordare cuprinzătoare pentru a implementa acțiuni suplimentare necesare legate de tehnologii, utilizări finale și utilizatori finali pentru a proteja securitatea națională și interesele politicii externe ale SUA”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Jurnaliștii occidentali s-au adresat și reprezentanților Departamentului pentru Comerț al SUA, autoritatea din acest domeniu. Oficialii le-au explicat că noile reguli stabilesc care cipuri pot fi exportate și care nu pentru a evita ca tehnologiile avansate să ajungă pe mâini greșite.

Anunțul semnalează o escaladare majoră a represiunii SUA față de capabilităților tehnologice ale Chinei, pe măsură ce tensiunile se accentuează în jurul Taiwanului, unde sunt fabricate cipuri pentru Nvidia și aproape orice altă firmă majoră de cipuri.

Un purtător de cuvânt al AMD, principalul competitor, a declarat pentru Reuters că compania a primit noi reglementări, care vor opri exportul cipurilor MI250 pentru inteligența artificială în China, dar crede că cipurile MI100 nu vor fi afectate.

Administraţia Biden lucrează pentru a limita exporturile americane de anumiţi semiconductori şi echipamente, din cauza temerilor că companiile chineze le-ar putea folosi în scopuri militare. Procesoarele grafice precum cele pe care le produc Nvidia şi AMD sunt potrivite pentru aplicaţiile de inteligenţă artificială care ar putea include dezvoltarea de arme, recunoaşterea facială şi alte utilizări militare.

Guvernul SUA permite Nvidia și AMD să își reia exporturile de cipuri

Nvidia a declarat joi că guvernul SUA îi va permite să continue să îşi dezvolte cipul de inteligenţă artificială H100 în China, în pofida restricţionării vânzărilor, transmite CNBC. Aceasta este o victorie pentru companie, după ce a avertizat miercuri că noi restricţii impuse de guvernul SUA pentru exporturi i-ar putea împiedica operaţiunile în China, notează news.ro.

Nvidia a afirmat miercuri, într-o declaraţie depusă la autoritatea de reglementare bursieră (SEC), că guvernul SUA restricţionează vânzările de cipuri AI de înaltă performanţă pentru servere, A100 şi H100, către China şi Rusia.

Vânzările ambelor cipuri sunt încă limitate pe acele pieţe, deşi încă poate dezvolta H100 în China. Nvidia se aşteaptă la o reducere a veniturilor de 400 de milioane de dolari în trimestrul curent din cauza noilor restricţii pentru exporturi. Acţiunile Nvidia au scăzut cu peste 11% în timpul tranzacţiilor de joi.

„Guvernul SUA a autorizat exporturile, importurile şi transferurile în ţară necesare pentru a continua dezvoltarea circuitelor integrate H100 de către NVIDIA Corporation, sau de către companie”, a declarat Nvidia.

Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare: „Voi merge să-mi iau citația”

Parlamentarul rus Nikolai Valuev, fost boxer profesionist și campion mondial WBA la categoria grea, a declarat presei din Rusia că a primit o convocare la centrul de recrutare pentru a merge pe frontul din Ucraina, scrie presa digi24.ro

 Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare. Actualul deputat: „Voi merge să-mi iau citația”

„A venit la toți (citație pentru mobilizare – n.red.) și mie mi-a venit și voi merge la comisariat. Colegii mei sunt foarte bravo. Cine este înregistrat în Duma de Stat, a primit citația aici, la mine a venit acasă și trebuie să merg acolo, dar încă n-am reușit, am avut foarte multe ședințe în afara orașului. Citația mi-a venit chiar înainte de plecarea în Donbas și eu nu eram acasă, dar săptămâna viitoare voi merge, obligatoriu, să mă prezint la comisariatul militar”, a declarat Nikolai Valuev.

Cine este Nikolai Valuev

Nikolai Valuev a devenit cunoscut în lumea boxului mai ales pentru greutatea și înălțimea sa (2,13 m și 150 de kg). A boxat la categoria grea timp de 16 ani, între 1993 și 2009.

A fost campion mondial între 2005 și 2007 și în 2009, dar a pierdut titlul mondial în fața britanicului David Haye în așa-numita luptă „David Vs Goliat”.

După ce s-a pensionat în 2009, Valuev a intrat în politică și s-a alăturat partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin. În 2011 a devenit membru al Dumei de stat din Rusia.

O controversă la începutul carierei sale politice a fost legată de faptul că a fost nevoie să i se facă un scaun special în care să stea atunci când mergea la parlament, având în vedere mărimea lui uriașă.

În 2010, medicul lui Valuev a spus că îl trata pentru „probleme grave ale oaselor și articulațiilor”.

A fost nevoit să sufere două operații care au necesitat șase luni pe margine și a confirmat în 2013 că sfatul medicului este principalul motiv pentru care nu s-ar întoarce în ring. Presa britanică observă însă că acest lucru nu a împiedicat armata rusă să-l cheme pe front.

A fost lansat cel de-al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”. Americanul explorează piața centrală și gustă vinul moldovenesc

A apărut al patrulea episod al serialului „Lost in Moldova”, o producție cinematografică realizată de Volt Cinematography, producătorii fiind Vlad Bolgarin și John Lewis. Serialul este inspirat de experiența lui John, un tânăr american, care în tinerețe a fost voluntar la Corpul Păcii timp de doi ani în orașul Edineț din nordul țării.

În acest episod americanul merge la piața din oraș, în încercarea de a procura legume și fructe autohtone și gustă vinul moldovenesc, transmite www.diez.md.

În serial apar actori moldoveni precum Dumitru Mamei și Olga Guțu-Cucu, dar și tânăra Loredana Sandu, cu toții fiind îndrumați de regizorii Vlad Bolgarin și Călin Laur. Pentru proiect au fost strânse fonduri din toată lumea, suma fiind de 14 000 de dolari.

Eroul principal, Diego, este jucat de Kenny Grimble Jr. din Los Angeles.

Muntenegru a arestat 36 de diplomați și cetățeni ruși. Premier: O „operațiune internațională” cu parteneri străini

Autoritățile din Muntenegru au reținut 38 de persoane, în principal cetățeni ruși, sub suspiciunea de spionaj, a anunțat joi cotidianul muntenegrean Pobjeda, citând surse anonime.

Muntenegru a arestat 36 de diplomați și cetățeni ruși - presă / Premier: O  „operațiune internațională" cu parteneri străini

La începutul zilei, premierul Dritan Abazovic a declarat, în cadrul unei transmisiuni în direct a unei ședințe a cabinetului, că o „operațiune internațională” cu parteneri străini și cu procuratura este în curs de desfășurare pentru a proteja interesele țării, dar nu a oferit detalii, transmite Reuters, scrie Hotnews.

Muntenegru, membră NATO și candidată la aderarea la Uniunea Europeană, s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina. În trecut, a expulzat diplomați ruși.

Pobjeda a scris că agenți ai Agenției pentru Securitate Națională (ANB) din Muntenegru și ai Procuraturii Speciale de Stat (SDT) au reținut șase diplomați ruși, 30 de cetățeni ruși cu permise de ședere temporară și doi muntenegreni sub suspiciunea de spionaj.

Ambasada Rusiei nu a răspuns imediat la apelurile Reuters care a solicitat o declarație. Oficialii de la ANB și SDT nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.

G7 discută azi dacă plafonează preţul petrolului rusesc. Reacția dură a Moscovei: ”Consumatorii din UE și SUA vor plăti”
Articolul anterior
Haos în aeroporturi şi frustrare în rândul călătorilor! Greva piloţilor de la Lufthansa anulează sute de zboruri
Articolul următor