Varnița, localitate limitrofă cu teritoriul necontrolat de autoritățile de la Chișinău și totodată prima unde cea mai mare parte dintre locuitorii regiunii transnistrene pot beneficia de serviciile statului Republica Moldova: asistență medicală, servicii bancare și cel mai important, servicii de documentare și obținere a cetățeniei moldovenești.
Foto: zonadesecuritate.md
Prima lună de război a schimbat comportamentul locuitorilor regiunii, care până în februarie nu se gândeau să își aducă actele la rigorile naționale, transmite Zonadesecuritate.md.
Acum, însă, rândurile la Oficiul Stării Civile din Varnița se formează începând cu orele 3-4 dimineața.
La secția civilă din localitate sunt arondați cei mai mulți locuitori ai regiunii printre care orașele Tiraspol și Tighina/Bender.
Datele oferite redacției noastre de către Agenția Servicii Publice arată că în prima lună de război doar această secție a primit 548 de solicitări din regiune, fiind urmată de secția din Ștefan Vodă și ulterior de Rezina.
„Cu 50% s-a mărit numărul solicitărilor. Foarte mult s-a mărit noi nu reușim suntem aici 8 oameni, da 8 oameni să deservească cea mai mare parte a transnistriei asta este imposibil.
S-a mărit numărul celor care vor cetățenia Republicii Moldovei și cei care au cetățenia Ucrainei sau a Rusiei într-adevăr un număr foarte mare, și tot ce nu s-a făcut timp de 30 de ani vin acum verificările sunt mai mari și certificate sunt mai multe,” a declarat Angela Palii, șefa secției stare civilă din satul Varnița.
Datele statistice referitoare la eliberarea actelor de identitate și de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova de către oficiile amplasate în zona limitrofă cu regiunea din stânga Nistrului și municipiul Bender, la fel arată o creștere dublă.
Anul trecut în luna martie la aceste puncte au fost oferite 266 de cetățenii, anul acesta în aceeași perioadă – 440. Buletine la secțiile din apropierea regiunii au fost solicitate în număr de 5.330, practic triplu decât în 2021.
Aceste cifre, însă, pot fi și mai mari, deoarece oferirea pașapoartelor și buletinelor se face indiferent de localitatea de reședință, adică odată ce locuitorii regiunii au la mână certificatul de naștere pot merge la orice centru multifuncțional din țară unde se emit acestea.