Războiul din Ucraina: rezumatul nopții. Kievul cere ajutorul Crucii Roșii pentru evacuarea miilor de cadavre ale soldaților ruși

Începe a 13-a zi de război. În această noapte mai multe localități din regiunea Sumî au fost bombardate. Printre morți sunt și copii. În localitatea Bucea din regiunea Kievului, care se află temporar sub controlul militarilor ruși, oamenii nu sunt lăsați să-și îngroape morții, iar într-un alt oraș din regiunea Harkiv oamenii se află de șase zile în adăposturi antiaeriene din cauza bombardamentelor, scrie moldova.org.

Între timp, Rusia a devenit țara cu cele mai multe sancțiuni din lume. Experții străini prognozează că Rusia va intra în incapacitate de plată la mijlocul lunii aprilie.

Rusia a bombardat clădiri din Sumî, printre morți sunt și copii

Ca urmare a bombardamentelor aeriene din Sumî și suburbii, clădiri rezidențiale au fost bombardate, sunt morți, inclusiv copii. „A fost un bombardament aerian al suburbiilor orașului Sumî. În unele localități au fost bombardate blocuri de locuit. Și aproape în centrul orașului Sumî, mai multe case au fost distruse de o bombă. Șterse complet de pe fața pământului. Acestea erau blocuri de locuit. Sunt morți. Din păcate, sunt copii morți”, a spus Dmitri Jivițki, șeful administrației locale.

În orașul Izium din regiunea Harkiv oamenii se ascund în adăposturi a șasea zi

În oraș nu sunt alimente, căldură, electricitate, apă, legătura telefonică nu funcționează.

„Nu mai există gara de autobuze, gara feroviară, judecătoria, colegiul de medicină, secția de poliție, zeci de magazine și birouri, nu există ferestre în spital, un obuz a lovit școala de sport pentru copii. Parcul central arată ca un loc sângeros de luptă”, a povestit viceprimarul Vladimir Mațokin.

Potrivit oficialului, Izium a fost întotdeauna un oraș pașnic, unitățile militare nu au fost niciodată staționate pe teritoriul său.

Ucraina a primit asistență de urgență de 500 de mil. dolari de la Banca Mondială

Ucraina a primit asistență de urgență de aproape 500 de milioane dolari de la Banca Mondială. Banii au fost alocați în noaptea de luni spre marți. Inițial, Banca Mondială a promis Ucrainei 350 de milioane de dolari ca ajutor de urgență pentru a plăti salarii personalului medical și pensii. Datorită contribuțiilor suplimentare din partea Țărilor de Jos și a Suediei ajutorul a crescut până la 489 milioane. În timpul apropiat, banca va oferi încă 234 de milioane de dolari Ucrainei. În general, BM își propune să strângă aproximativ 3 miliarde de dolari pentru Ucraina și pentru asistență țărilor europene vecine, unde peste un milion și jumătate de ucraineni au fost nevoiți să fugă de tancurile și rachetele rusești.

În Bucea, regiunea Kiev, oamenii sunt ținuți ostatici și nici măcar nu-și pot îngropa morții

Potrivit primarului Anatoli Feforuk, trupele rusești lovesc atât Kievul, cât și suburbiile, în special Bucea. „De fapt, Bucea, Vorzel și Gostomel sunt ținute ostatice de trupele ruse.” El a subliniat că oamenii sunt ținuți ostatici, pentru că rușii nu permit locuitorilor să-și părăsească casele nici în acea perioadă când  nu au loc bombardamente. Serviciile specializate și locuitorii nu pot îngropa persoanele decedate. „Avem o situație atât de groaznică”, a spus Fedoruk.

Ucraina a cerut Crucii Roșii să ajute la transportarea cadavrelor soldaților ruși în Rusia

Reprezentantul permanent al Ucrainei pe lângă ONU, Serghei Kislița, a cerut Comitetului Internațional al Crucii Roșii să ofere Ucrainei asistență pentru  transportarea a miilor de cadavre ale soldaților ruși care se descompun pe câmpurile Ucrainei. Apelul a fost făcut la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind situația umanitară din Ucraina.

„În vreme ce conducerea rusă încearcă să acopere pierderile reale și neagă vehement orice discuție despre o modalitate de a returna cadavrele soldaților lor, Ucraina se confruntă cu amenințarea suplimentară a unei crize de sănătate. Vorbim despre multe mii de cadavre care se descompun pe câmpurile Ucrainei – trupurile neînsuflețite ale soldaților ruși”, a spus el. 

Bombardarea infrastructurii de transport a cauzat pagube de 10 miliarde de dolari

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a cauzat daune de miliarde de grivne infrastructurii de transport și va dura unu-doi ani pentru a restaura cele mai mari obiective”, a declarat ministrul Infrastructurii Oleksandr Kubrakov. Până la sfârșitul săptămânii trecute, doar pentru infrastructura de transport (drumuri, poduri, căi ferate, echipamente, aeroporturi), pierderile au depășit 10 miliarde de dolari. Potrivit lui Kubrakov, Ucraina se va baza pe ajutorul lumii în restaurarea sa. „Desigur, această tragedie nu este a doar noastră, acest război nu este doar al nostru – Ucraina protejează interesele întregii lumi civilizate.

Angelina Jolie, dezvăluiri emoționante: ”Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”

Rolul favorit din viața Angelinei Jolie este cel de mamă. În noul ei film, „Maria”, câștigătoarea de Oscar o interpretează pe Maria Callas, una dintre cele mai apreciate soliste de operă din secolul XX. Întrebată ce ar putea compara cu dragostea pentru operă a Mariei Callas, Angelina a răspuns fără să stea pe gânduri: „maternitatea”, scrie peroz.ro.

Într-un interviu pentru Good Morning America, actrița de 49 de ani a vorbit, așa cum o face rareori, despre copiii ei. Să fie mamă e cel mai important pentru ea. „Este fericirea mea. Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”, a spus ea.

Jolie are șase copii, trei adoptați, Maddox (23), Pax (21) și Zahara (19), și trei biologici, Shiloh (18) și gemenii Knox și Vivienne (16), cu fostul ei soț, Brad Pitt, cu care e într-o luptă de opt ani pentru custodie și bunuri.

Angelina a lucrat cu Maddox și Pax la filmul „Maria”. Actrița spune că a fost o experiență extraordinară să-i aibă și pe ei în spatele camerelor. Recent, a colaborat și cu Vivienne pentru un show pe Broadway.

Copiii Angelinei Jolie și ai lui Brad Pitt, în atenția întregii lumi de când s-au născut

Deși arată implicare în aceeași lume artistică în care activează părinții lor, niciunul dintre cei șase nu ar vrea să fie staruri în fața camerelor de filmat. „Sunt destul de privați”, a spus Jolie, menționând că Shiloh e campioană la acest capitol: „e extrem de privată”. „Nu s-au născut cu intimitate, așa că sper să pot avea parte de asta pe măsură ce cresc”, a mai menționat Jolie, care oferă rar detalii despre viața ei de familie.

Copiii au început, însă, să prindă gustul showbizz-ului. Shiloh e pasionată de dans, Vivienne, Maddox și Pax, de lumea producției de film și teatru. De asemenea, ceilalți doi copii, Zahara și Knox, au apărut de câteva ori pe covorul roșu alături de mama lor. Cel mai recent a fost rândul lui Knox. Îmbrăcat la patru ace și părând a fi în largul lui, a fost partenerul celebrei lui mame la Governors Awards.

Scandal în Italia din cauza bradului de Crăciun care va fi instalat în capitală

Un brad de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, informează agenţia italiană ANSA, scrie Agerpres.

Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru ”salvarea dragului nostru Gigant Verde”.

”Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.

”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.

Vaticanul a spus că ”alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. ”Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul

Municipalitatea scoate la licitație mai multe încăperi și spații din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.

Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism

Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.

Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.

La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.

Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:

  • cererea în forma stabilită;
  • extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
  • procura (în cazul participării prin reprezentant);
  • copia actului de identitate;
  • documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.

Prima zi de audieri la Haga pentru încetarea războiului. Rusia nu s-a prezentat la propriul proces
Articolul anterior
București: Poveștile ucrainenilor din Gara de Nord: „Mi-am pierdut toate lacrimile. Nu mai pot să plâng”
Articolul următor