Începe a 13-a zi de război. În această noapte mai multe localități din regiunea Sumî au fost bombardate. Printre morți sunt și copii. În localitatea Bucea din regiunea Kievului, care se află temporar sub controlul militarilor ruși, oamenii nu sunt lăsați să-și îngroape morții, iar într-un alt oraș din regiunea Harkiv oamenii se află de șase zile în adăposturi antiaeriene din cauza bombardamentelor, scrie moldova.org.
Între timp, Rusia a devenit țara cu cele mai multe sancțiuni din lume. Experții străini prognozează că Rusia va intra în incapacitate de plată la mijlocul lunii aprilie.
Rusia a bombardat clădiri din Sumî, printre morți sunt și copii
Ca urmare a bombardamentelor aeriene din Sumî și suburbii, clădiri rezidențiale au fost bombardate, sunt morți, inclusiv copii. „A fost un bombardament aerian al suburbiilor orașului Sumî. În unele localități au fost bombardate blocuri de locuit. Și aproape în centrul orașului Sumî, mai multe case au fost distruse de o bombă. Șterse complet de pe fața pământului. Acestea erau blocuri de locuit. Sunt morți. Din păcate, sunt copii morți”, a spus Dmitri Jivițki, șeful administrației locale.
În orașul Izium din regiunea Harkiv oamenii se ascund în adăposturi a șasea zi
În oraș nu sunt alimente, căldură, electricitate, apă, legătura telefonică nu funcționează.
„Nu mai există gara de autobuze, gara feroviară, judecătoria, colegiul de medicină, secția de poliție, zeci de magazine și birouri, nu există ferestre în spital, un obuz a lovit școala de sport pentru copii. Parcul central arată ca un loc sângeros de luptă”, a povestit viceprimarul Vladimir Mațokin.
Potrivit oficialului, Izium a fost întotdeauna un oraș pașnic, unitățile militare nu au fost niciodată staționate pe teritoriul său.
Ucraina a primit asistență de urgență de 500 de mil. dolari de la Banca Mondială
Ucraina a primit asistență de urgență de aproape 500 de milioane dolari de la Banca Mondială. Banii au fost alocați în noaptea de luni spre marți. Inițial, Banca Mondială a promis Ucrainei 350 de milioane de dolari ca ajutor de urgență pentru a plăti salarii personalului medical și pensii. Datorită contribuțiilor suplimentare din partea Țărilor de Jos și a Suediei ajutorul a crescut până la 489 milioane. În timpul apropiat, banca va oferi încă 234 de milioane de dolari Ucrainei. În general, BM își propune să strângă aproximativ 3 miliarde de dolari pentru Ucraina și pentru asistență țărilor europene vecine, unde peste un milion și jumătate de ucraineni au fost nevoiți să fugă de tancurile și rachetele rusești.
În Bucea, regiunea Kiev, oamenii sunt ținuți ostatici și nici măcar nu-și pot îngropa morții
Potrivit primarului Anatoli Feforuk, trupele rusești lovesc atât Kievul, cât și suburbiile, în special Bucea. „De fapt, Bucea, Vorzel și Gostomel sunt ținute ostatice de trupele ruse.” El a subliniat că oamenii sunt ținuți ostatici, pentru că rușii nu permit locuitorilor să-și părăsească casele nici în acea perioadă când nu au loc bombardamente. Serviciile specializate și locuitorii nu pot îngropa persoanele decedate. „Avem o situație atât de groaznică”, a spus Fedoruk.
Ucraina a cerut Crucii Roșii să ajute la transportarea cadavrelor soldaților ruși în Rusia
Reprezentantul permanent al Ucrainei pe lângă ONU, Serghei Kislița, a cerut Comitetului Internațional al Crucii Roșii să ofere Ucrainei asistență pentru transportarea a miilor de cadavre ale soldaților ruși care se descompun pe câmpurile Ucrainei. Apelul a fost făcut la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind situația umanitară din Ucraina.
„În vreme ce conducerea rusă încearcă să acopere pierderile reale și neagă vehement orice discuție despre o modalitate de a returna cadavrele soldaților lor, Ucraina se confruntă cu amenințarea suplimentară a unei crize de sănătate. Vorbim despre multe mii de cadavre care se descompun pe câmpurile Ucrainei – trupurile neînsuflețite ale soldaților ruși”, a spus el.
Bombardarea infrastructurii de transport a cauzat pagube de 10 miliarde de dolari
„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a cauzat daune de miliarde de grivne infrastructurii de transport și va dura unu-doi ani pentru a restaura cele mai mari obiective”, a declarat ministrul Infrastructurii Oleksandr Kubrakov. Până la sfârșitul săptămânii trecute, doar pentru infrastructura de transport (drumuri, poduri, căi ferate, echipamente, aeroporturi), pierderile au depășit 10 miliarde de dolari. Potrivit lui Kubrakov, Ucraina se va baza pe ajutorul lumii în restaurarea sa. „Desigur, această tragedie nu este a doar noastră, acest război nu este doar al nostru – Ucraina protejează interesele întregii lumi civilizate.