Reacția lui Vladimir Zelenski după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean

Vladimir Zelenski aşteaptă despăgubiri din partea Iranului în urma accidentului aviatic. Preşedintele Ucrainei a dat o declaraţie în urma anunţului prin care Iranul a recunoscut că a doborât accidental avionul de pasageri ucrainean, relatează CNN, potrivit Mediafax.

separator
„Dimineaţa aceasta nu a fost una bună, dar a adus la suprafaţă adevărul. Iranul a recunoscut că a tras în avionul ucrainean, înainte de finalizarea anchetei deschise de Comisia Internaţională. Insistăm însă asupra admiterii depline a vinovăţiei. Ne aşteptăm ca Iranul să efectueze o anchetă completă şi transparentă, să îi aducă pe cei responsabili în faţa justiţiei, să returneze corpurile celor decedaţi, să ofere compensaţii materiale şi să transmită scuze oficiale, prin canalele diplomatice. Sperăm că ancheta va continua fără întârzieri artificiale şi alte obstacole. Cei 45 de profesionişti ucrainieni au nevoie de acces complet la date pentru a face dreptate”, a spus Vladimir Zelenski.

Vladimir Zelenski aşteaptă despăgubiri din partea Iranului în urma accidentului aviatic.

Premierul canadian Justin Trudeau cere stabilirea vinovaţilor după anunţul Iranului.

„Iranul a recunoscut că forţele sale armate a doborât avionul Ukraine International Airlines 752. Suntem interesaţi de rezolvarea cazului, tragerea la răspundere, transparenţă şi dreptate pentru victime şi rudele lor. Este o tragedie naţională şi canadienii plâng împreună. Lucrăm în continuare cu partenerii noştri externi pentru a asigura o anchetă completă iar guvernul canadian aşteaptă cooperare deplină din partea autorităţilor iraniene” a anunţat premierul canadian, Justin Trudeau, într-o declaraţie de presă, relatează CNN.

Anunţul de sâmbătă vine în contextul în care autorităţile iraniene au respins în repetate rânduri în ultimele zile acuzaţiile potrivit cărora avionul a fost lovit de o rachetă iraniană şi s-a prăbuşit din această cauză.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif a scris sâmbătă pe Twitter că doborârea avionului ucrainean care decolase miercuri de la Teheran cu destinaţia Kiev a fost cauzată de o eroare umană, dar şi de „aventurismul Statelor Unite”, informează Reuters.

„Aceasta este o zi tristă. Concluziile preliminare ale investigaţiei Forţelor Armate sunt că o eroare umană în timpul unei crize provocate de aventurismul Statelor Unite a dus la acest dezastru”, a scris Zarif pe Twitter.

„Exprim regrete profunde, scuze şi condoleanţe cetăţenilor noştri, familiilor victimelor şi naţiunilor afectate”, a adăugat acesta.

În Moldova se eliberează permise de conducere de model nou. Cum arată?
Articolul anterior
Cresc flori în locurile devastate de incendii în Australia. Imagini realizate de fotograful Mary Voorwinde
Articolul următor
Alte articole interesante