Reacția premierului Dorin Recean privind situația din Găgăuzia: „Chem pe toată lumea să fim calmi”

Nimeni nu va alege bașcanul Găgăuziei în locul cetățenilor din Găgăuzia, iar problemele identificate în procesul electoral vor primi o apreciere din partea instanței de judecată. Este declarația premierului Dorin Recean cu privire la situația de la Comrat. În acest context, șeful Executivului a chemat pe toată lumea la calm și a asigurat cetățenii că Executivul va conlucra cu ei, dar și cu primarii din regiune, scrie moldova1.md.

„Vreau să menționez că nimeni în locul lor nu va alege bașcanul, nici Chișinăul, nici Moscova, nici cei care nu sunt aici ca să-și ispășească pedeapsa. Bașcanul autonomiei găgăuze trebuie să fie ales conform Legislației Republicii Moldova și conform Legislației specifice a autonomiei găgăuze și asta se va întâmpla. Chem pe toată lumea să fim calmi, instiuțiile să funcționeze la orice nivel pentru că Constituția Republicii Moldova garantează tuturor drept la un proces echitabil. Și respectiv, problemele care au fost identificate, au fost documentate, au fost prezentate în instanță, iar instanța va da o apreciere. Guvernul va lucra să asigure serviciile publice ale cetățenilor din autonomie. (…) Ceea ce noi nu vom face este să lucrăm cu oamenii care reprezintă alte interese decât interesele cetățenilor din autonomie și ori de câte ori vom identifica pe cineva care încearcă să aibă o altă agendă decât agenda cetățenilor, sistemul de aplicare a legii va interveni corespunzător”, a accentuat Dorin Recean.

Amintim că aseară, la Comrat, mascații de la CNA au descins în birourile Consiliului electoral de la Comrat. Potrivit CNA, în cadrul măsurilor de investigare s-a conturat bănuiala că în listele electorale pentru alegerile din Găgăuzia ar fi fost persoane care, la momentul scrutinului, s-ar fi aflat în afara țării noastre, dar și persoane decedate. Prin urmare, cutiile electorale urmează a fi desigilate pentru verificare.

Acțiunea a fost efectuată după ce ieri Consiliul electoral din regiune a prezentat rezultatele finale ale scrutinului din 14 mai, prin care a declarat-o pe candidatul partidului „Șor”, Evghenia Guțul, învingătoare, obținând un scor de 52,34%. Pe fundalul evenimentelor de marți seara, s-a desfășurat o ședință extraordinară a Adunării Populare a autonomiei găgăuze. Aleșii locali au aprobat în unanimitate o declarație prin care recunosc rezultatele scrutinului pentru funcția de bașcan.

Într-un comunicat, Partidul „Șor” susține că scopul perchezițiilor ar fi confiscarea proceselor-verbale pentru a nu fi transmise spre validare Curții de Apel de la Comrat.

Decizia autorității electorale a autonomiei găgăuze urmează să fie confirmată de Curtea de Apel Comrat.

Colecţia de artă a actorului Alain Delon s-a vândut cu peste opt milioane de euro

Colecţia de artă a actorului francez Alain Delon s-a vândut la licitaţie cu peste opt milioane de euro (8,75 milioane de dolari), informează DPA, citată de Agerpres.

Alain Delon : "C'est ma vie, je ne la regrette pas, j'en suis fier. Ceux à  qui ça ne plait pas, je les emm..."

„Nu-i plac licitaţiile după moarte”, a declarat actriţa Anouchka Delon, fiica actorului în vârstă de 87 de ani, pentru săptămânalul Le Journal du Dimanche.

Peste 80 de opere din colecţia sa de artă au fost scoase la licitaţie joi, printre care şi ‘La baie de Sainte-Adresse’, de Raoul Dufy, care a fost adjudecată cu peste 1 milion de euro.

Se pare că vânzarea de joi a fost cea de-a şasea licitaţie de opere din colecţia actorului. Anterior, el s-a despărţit, printre altele, de ceasuri şi sculpturi din bronz.

Alain Delon Will Not Be Cesar Awards President in “Solidarity” With Roman  Polanski – The Hollywood Reporter

Individul bănuit că ar fi violat o fetiţă din Ceadîr-Lunga a fost găsit și reţinut

Bărbatul bănuit că ar fi violat o fetiţă de 10 ani din Ceadîr-Lunga a fost reţinut. Potrivit poliţiei, acesta a fost recunoscut de către minoră.

Politia din Ceadir-Lunga este in cautarea unui barbat care ar fi violat o  fetita de 10 ani. Imagini cu suspectul

Oamenii legii au stabilit că individul a fost condamnat anterior în Rusia pentru infracţiuni similare. 

Deocamdată, nu au fost oferite detalii despre circumstanţele în care a fost săvârşită infracţiunea.

sursa: www.publika.md

Radu Marian: ,,Situația din Rusia arată că trebuie să stăm cât mai departe de anarhia lui Putin şi să ne apropiem de UE”

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu o reacție cu privire la evenimentele care s-au desfășurat ieri, 24 iunie, în Federația Rusă, după „atacul mercenarilor Wagner”. „Ultimele câteva ore au demonstrat, a câta oară că, Rusia lui Putin astăzi este o lume a anarhiei, războiului, revoltelor militare și a corupției”, a scris pe rețele Marian.

Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să  fie mai mare

„Trebuie să fim cu Rusia lui Putin pentru că acolo e stabilitate”. Acesta era cel mai important argument folosit de politicienii și grupările criminale pro-ruse de la noi, când promovează relații apropiate cu regimul de la Kremlin. Ultimele câteva ore au demonstrat a câta oară că asta este un mare mit. Rusia lui Putin nu are nimic cu stabilitatea și prosperitatea.

Pentru Republica Moldova, lucrurile au devenit și mai clare. Trebuie să stăm cât mai departe de anarhia lui Putin, și să ne apropiem cât mai rapid de Uniunea Europeană – de lumea civilizației, păcii, democrației, prosperității și stabilității”, a notat deputatul PAS.

Este oficial! Guvernul a declarat libere zilele de 1 și 2 iunie 2023
Articolul anterior
Cel mai atmosferic festival – Festivalul Lupilor revine cu ediția III
Articolul următor