Reacția premierului Dorin Recean privind situația din Găgăuzia: „Chem pe toată lumea să fim calmi”

Nimeni nu va alege bașcanul Găgăuziei în locul cetățenilor din Găgăuzia, iar problemele identificate în procesul electoral vor primi o apreciere din partea instanței de judecată. Este declarația premierului Dorin Recean cu privire la situația de la Comrat. În acest context, șeful Executivului a chemat pe toată lumea la calm și a asigurat cetățenii că Executivul va conlucra cu ei, dar și cu primarii din regiune, scrie moldova1.md.

„Vreau să menționez că nimeni în locul lor nu va alege bașcanul, nici Chișinăul, nici Moscova, nici cei care nu sunt aici ca să-și ispășească pedeapsa. Bașcanul autonomiei găgăuze trebuie să fie ales conform Legislației Republicii Moldova și conform Legislației specifice a autonomiei găgăuze și asta se va întâmpla. Chem pe toată lumea să fim calmi, instiuțiile să funcționeze la orice nivel pentru că Constituția Republicii Moldova garantează tuturor drept la un proces echitabil. Și respectiv, problemele care au fost identificate, au fost documentate, au fost prezentate în instanță, iar instanța va da o apreciere. Guvernul va lucra să asigure serviciile publice ale cetățenilor din autonomie. (…) Ceea ce noi nu vom face este să lucrăm cu oamenii care reprezintă alte interese decât interesele cetățenilor din autonomie și ori de câte ori vom identifica pe cineva care încearcă să aibă o altă agendă decât agenda cetățenilor, sistemul de aplicare a legii va interveni corespunzător”, a accentuat Dorin Recean.

Amintim că aseară, la Comrat, mascații de la CNA au descins în birourile Consiliului electoral de la Comrat. Potrivit CNA, în cadrul măsurilor de investigare s-a conturat bănuiala că în listele electorale pentru alegerile din Găgăuzia ar fi fost persoane care, la momentul scrutinului, s-ar fi aflat în afara țării noastre, dar și persoane decedate. Prin urmare, cutiile electorale urmează a fi desigilate pentru verificare.

Acțiunea a fost efectuată după ce ieri Consiliul electoral din regiune a prezentat rezultatele finale ale scrutinului din 14 mai, prin care a declarat-o pe candidatul partidului „Șor”, Evghenia Guțul, învingătoare, obținând un scor de 52,34%. Pe fundalul evenimentelor de marți seara, s-a desfășurat o ședință extraordinară a Adunării Populare a autonomiei găgăuze. Aleșii locali au aprobat în unanimitate o declarație prin care recunosc rezultatele scrutinului pentru funcția de bașcan.

Într-un comunicat, Partidul „Șor” susține că scopul perchezițiilor ar fi confiscarea proceselor-verbale pentru a nu fi transmise spre validare Curții de Apel de la Comrat.

Decizia autorității electorale a autonomiei găgăuze urmează să fie confirmată de Curtea de Apel Comrat.

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu provocat de televizorul defect, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Tragedia s-a produs în stânga Nistrului, în data de 20 aprilie. Femeia de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune de la 1 mai

Toate, cele 14 havuzuri funcționale sunt verificate, așa încât de sărbătorile pascale, acestea să fie pornite.

În prezent, specialiștii de la Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, cei ai preturilor și de la Direcția Generală Locativ-Comunală şi Amenajare, verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă, a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, anunță municipalitatea.

În centrul capitalei, verificări au avut loc la havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt” și la fântânile din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”.

Lucrări de profilaxie au fost făcute și la havuzul din Complexul memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Rîșcani şi la Scara Cascadelor din Parcul ,,Valea Morilor”.

De asemenea, verificări au fost realizate și la havuzurile din parcurile ,,Șipca”, din str. N. Dimo, ,,La Izvor” și ,,Alunelul”, din sectorul Buiucani, care au fost construite de la zero de Primăria Chișinău în ultimii trei ani.

Este oficial! Guvernul a declarat libere zilele de 1 și 2 iunie 2023
Articolul anterior
Cel mai atmosferic festival – Festivalul Lupilor revine cu ediția III
Articolul următor