Reacțiile persoanelor publice în cazul femeii care a fost lăsată să nască singură în baia spitalului

Cazul femeii care și-a adus pe lume fetița prematură, singură, în toaleta spitalului, nefiind asistată de personalul medical, a scandalizat comunitatea. Mulți sunt de părere că lucrurile groaznice relatate de către mamă în postarea sa, sunt inadmisibile în mileniul trei, într-o instituție medicală specializată.

separator

Persoanele publice de acasă au rămas marcate de circumstanțele acestui caz și au postat câte un mesaj de susținere și compasiune pentru tânăra mamă. Acum, toată lumea așteaptă să se facă dreptate. De altfel, IMSP Centrul Mamei și Copilului a declarat că a fost inițiată o anchetă internă în cadrul instituției, iar persoanele vizate au fost temporar suspendate din funcție.

Nata Albot

“Aș da share la fiecare articol care va fi publicat ulterior de vreo instituție media din Moldova, care se angajează să urmărească până-n pânzele albe cazul femeii lăsate să nască în chinuri groaznice la Centrul Mamei și a copilului. Pentru că acest caz nu e primul, măcar de-am ști ce pățesc cei care poartă vina pentru aceste chinuri inumane.”

“*3 zile de inacțiune și ignoranță

*8 pastile + injecții într-o singură zi

*Bani solicitați de sora medicală pentru reparația spitalului. Eu de la o mare fundație de caritate auzisem că spitalul e deja raiul pe pământ or am fost dezinformată?

*medicamente cumpărate pe banii pacientei, care are poliță medicală. Probabil polița nu e pt medicamente gratuite, ci pentru dreptul exclusiv de a avorta singură în toaleta spitalului.”

 

Ionela Hadârcă

“Vreau să mă adresez femeilor, mamelor, viitoarelor mame și să le atenționez că de la noi pornește totul. Acest caz cutremurător de la IMC și sutele de comentarii care au urmat sunt consecință a atitudinii noastre. Practica asta cu sutele de lei în buzunarul medicului naște monștri…”

Cristina Mastac-Comerzan

“Am sperat pina la urma sa fie o postare falsa… Nici nu iti vine sa crezi ca asta ar putea fi adevarat… Prea trist”

Anastasia Cucuruz

“Fragment extras din Legea în vigoare ”cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului”. Primele patru puncte le-am citit și am constatat că angajații IMC le-au încălcat pe toate în cazul tinerei mămici de 19 ani. Mai departe cu mâna pe inimă spun că n-am citit că dacă-s enervată nu pot închide un ochi, iar eu chiar trebuie să dorm. Mâine e o nouă, lungă zi în care avem de tras mâța pe spinare mizeriilor în halate albe, care nu dau doi bani pe demnitatea umană și mai și pătează cu labele lor murdare nobila profesie de MEDIC…”

Lorena Bogza

“Nu pot sa cred ca asemenea canalii lucreaza in sistemul medical. Daca este adevarat ce spune aceasta tanara, atunci cei ce se fac responsabili de asa ceva trebuie sa infunde puscaria. Pentru asta este nevoie de o ancheta corecta, insa nu am incredere in tot felul de comisii pe care le creeaza tot acest sistem.

P.S. Nu ar fi corect sa nu spun ca la Institutul Mamei si Copilului am intalnit medici foarte buni. Pe ei trebuie sa-i pretuim si sa le multumim pentru modul in care isi fac meseria. Din pacate, au ramas putini in Moldova…”

 

Cel mai intens val de caniculă din China forţează închiderea fabricilor. Vor fi afectate cele mai mari companii de electronice din lume

Provincia chineză Sichuan a ordonat închiderea tuturor fabricilor timp de şase zile pentru a atenua deficitul de energie din regiune, pe fondul valului de căldură cu care se confruntă ţara, informează CNN, preluată de Agerpres.

Sichuan este o locaţie de producţie cheie pentru industria semiconductorilor şi a panourilor solare, iar raţionalizarea energiei va afecta fabricile deţinute de unele din cele mai mari companii de electronice globale, inclusiv Foxcon (furnizorul Apple) şi Intel.

Provincia este de asemenea un hub al Chinei pentru extragerea litiului – o componentă cheie a bateriilor pentru vehiculele electrice – iar oprirea activităţii ar putea duce la majorarea costului materiei prime, avertizează analiştii.

China se confruntă cu cel mai cumplit val de căldură din ultimele şase decenii, temperaturile în unele oraşe depăşind 40 de grade Celsius. Căldura extremă a provocat o majorare a cererii de aer condiţionat în birouri şi locuinţe, punând presiune pe reţeaua electrică.

De asemenea, seceta a dus la scăderea nivelului fluviilor, reducând cantitatea de electricitate produsă la hidrocentrale.

Sichuan, una dintre cele mai mari provincii ale Chinei, cu 84 de milioane de locuitori, a cerut autorităţilor locale din 19 oraşe (din cele 21 ale regiunii) să suspende producţia tuturor fabricilor de luni până sâmbătă, conform unei „notificări urgente” emise duminică de Guvernul provinciei şi de operatorul reţelei electrice. În notificare se arată că decizia a fost luată pentru ca autorităţile să fie sigure că este disponibilă suficientă energie pentru consumul casnic.

Provincia Sichuan este bogată în resurse minerale, ca litiu şi polisiliciu. Multe companii internaţionale din domeniul semiconductorilor au fabrici în Sichuan, inclusiv Texas Instruments, Intel, Onsemi şi Foxconn. De asemenea, producătorul chinez de baterii pentru vehiculele electrice CATL (furnizor al Tesla) are o uzină în regiune.

Închiderea fabricilor timp de o săptămână ar putea înăspri aprovizionarea cu litiu şi polisiliciu şi ar putea duce la majorarea preţurilor, apreciază analiştii de la Daiwa Capital.

Câteva firme chinezeşti au avertizat că producţia lor ar putea fi afectată de situaţia din Sichuan.

În afară de Sichuan, alte provincii importante din China – inclusiv Jiangsu, Anhui şi Zhejiang – au cerut de asemenea companiilor şi gospodăriilor să economisească energia deoarece canicula a redus furnizarea de energie electrică.

Căldura extremă din China a dus şi la recolte mai mici în multe zone ale ţării, sporind presiunile inflaţioniste.

sursa: www.g4media.ro

Macron și Zelenski au discutat despre situația de la centrala nucleară din Zaporojie

Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat marţi o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la situaţia creată în jurul centralei nucleare din Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul trupelor ruse şi ţintă a unor lovituri repetate în ultimul timp, potrivit France Presse citat de news.ro.

Discuţia telefonică a avut loc „în cursul dimineţii” şi a „durat o oră şi 20 de minute”, a indicat Palatul Elysee, care urmează să comunice mai târziu în cursul zilei conţinutul acestei convorbiri.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost preluată sub controlul lor de către trupele ruse la începutul invaziei declanşate de Rusia în Ucraina la 24 februarie.

De la sfârşitul lunii iulie, mai multe lovituri, de care cele două tabere se acuză reciproc, au vizat centrala, provocând temeri cu privire la o posibilă catastrofă nucleară, situaţia de la centrala din Zaporojie constituind principalul subiect de pe agenda reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută.

O eventuală „catastrofă” la centrala din Zaporojie ar pune în pericol întreaga Europă, a avertizat luni Volodimir Zelenski, acuzând armata rusă de „bombardarea oraşelor şi a comunităţilor din împrejurimile” centralei.

Ultima convorbire telefonică dintre cei doi oficiali datează din 1 august.

Preşedintele Macron, care se află în vacanţă din 29 iulie în Fortul Brégançon, o fortăreaţă medievală situată pe o insulă de lângă Riviera Franceză (teritoriul municipiului Bormes-les-Mimosas /Var/), salutase atunci deblocarea transportului de cereale din sudul Ucrainei pe mare, blocat din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

China vrea să descurajeze avorturile şi să ia măsuri pentru a creşte una dintre cele mai scăzute rate ale natalităţii din lume

China va descuraja avorturile şi va lua măsuri menite să facă tratamentul de fertilitate mai accesibil, ca parte a eforturilor de a creşte una dintre cele mai scăzute rate ale natalităţii din lume, a anunţat, marţi, autoritatea naţională de sănătate, relatează Reuters.

Măsurile de sprijin anunţate, de la impozitare şi asigurări până la educaţie şi locuinţe, vor fi îmbunătăţite şi implementate, guvernele locale fiind încurajate să stimuleze serviciile de îngrijire a sugarului şi locurile de muncă care acordă o atenţie deosebită familiei, conform noilor reglementări publicate pe site-ul autorităţii naţionale de sănătate.

De asemenea, China va promova sănătatea reproductivă pentru a spori gradul de conştientizare a publicului, ”prevenind în acelaşi timp sarcinile nedorite şi reducând avorturile care nu sunt necesare din punct de vedere medical”.

Rata de fertilitate a Chinei de 1,16 în 2021 a fost cu mult sub standardul OCDE de 2,1 pentru o populaţie stabilă şi printre cele mai scăzute din lume.

Anunţul vine în condiţiile în care politica fără compromisuri ”zero-COVID” a Chinei de a reduce focarele prin impunerea de carantine stricte ar fi putut cauza daune profunde dorinţei de a avea copii, spun demografii.

Autoritatea chineză de sănătate va ghida guvernele locale să includă treptat tehnologia de reproducere asistată în sistemul medical naţional. Tehnologia precum fertilizarea in vitro (FIV) este de obicei foarte scumpă în China şi nu este accesibilă femeilor necăsătorite.

Naşterile vor atinge minime record în acest an în China, potrivit demografilor, scăzând sub 10 milioane faţă de cele 10,6 milioane de copii născuţi anul trecut – un procent cu 11,5% mai mic decât cel înregistrat în 2020.

În ultimul an, autorităţile chineze au început să introducă măsuri precum deduceri fiscale, concediu de maternitate mai lung, asigurări medicale îmbunătăţite, subvenţii pentru locuinţe, bani suplimentari pentru un al treilea copil şi ieftinirea meditaţiilor private.

Noile reglementări marchează cea mai cuprinzătoare notificare la nivel naţional, inclusiv referinţa la reducerea avorturilor, care au fost în general uşor accesibile în ultimii ani.

Potrivit autorităţii chineze de sănătate, măsurile sunt cruciale pentru ”promovarea dezvoltării echilibrate pe termen lung a populaţiei”.

Numărul avorturilor realizate a fost de peste 9,5 milioane între 2015 şi 2019, potrivit unui raport al Comisiei Naţionale de Sănătate publicat la sfârşitul anului 2021.

China, care a impus o politică a copilului unic între 1980 şi 2015, a recunoscut oficial că se află în pragul unei scăderi demografice. A înlocuit acea politică cu o politică care permite cuplurilor să aibă doi copii în 2016 şi a schimbat-o din nou în 2021, permiţând cuplurilor căsătorite să aibă până la trei copii.

Cum a reușit Andreea Marin să slăbească mai multe kilograme?
Articolul anterior
Un copil din Chișinău a mers în vacanță la bunici și acolo și-a găsit sfârșitul
Articolul următor