O studentă și un prorector de la Universitatea Tehnică a Moldovei au înregistrat o realizare importantă! Aceștia au reușit să creeze pâine fără gluten, dar care este făcută din spanac.
Meritul le revine conf.univ. dr. Rodica Siminiuc, Director Scoala Doctorală UTM, și Dinu Țurcanu, prorector. Totuși, la această cercetare, Rodica Siminiuc a lucrat nu ca prorector, ci ca student al Școlii Doctorale UTM.
”În ultima perioadă, de când suntem antrenați în cadrul unui proiect de cercetare, am tot făcut diverse încercări, pentru a realiza pâine fără gluten. Zeci de kilograme de produse, ustensile, tave de copt, diverse tipuri de aluat, pe care tot încercam să-l întindem, să obţinem o formă, să-l tăiem, etc. – dar NOI nu am cedat!”, scrie Dinu Țurcanu, vice-director Digitalizare, pe pagina de Facebook.
”O PÂINE de o frumuseţe rară şi un gust inedit. Desigur, astăzi o să continuăm cercetările, pentru a determina parametrii de textură (elasticitate, adezivitate, fărâmicozitate, aderenţă, umiditate reziduală, etc.) atât pentru probe proaspete cât şi în timp (după 24 ore). În acest fel, determinăm „Shelf Life” – termenul de valabilitate care încă constituie o mare provocare pentru produsele de panificaţie fără gluten. De asemenea, vom determina aciditatea probelor, umiditatea, activitatea apei, parametrii de culoare, inclusiv caracteristicile senzoriale, etc.
Şi apropo, toate acestea se vor înscrie perfect, curând, într-un ”brevet de invenție” pur şi simplu Extraordinar, care va aduce plus valoare, dar şi va impulsiona partea aplicativă a cercetării!
Deoarece, de regulă produsele fără gluten sunt sărace din punct de vedere nutriţional, în cercetările noastre, am adăugat Sambucus Nigra, astfel îmbogăţim pâinea cu nutrimente (substanţe polifenolice), fibre, dar şi o facem mai atractivă ca aspect/culoare! Exact acelaşi lucru e şi cu Spanacul utilizat în fabricarea pâinii!
Încă un lucru e de menţionat: prin această cercetare valorificăm produsele locale, inclusiv cele spontane pentru a creşte valoarea nutriţională a produselor „Gluten Free”!
În acest sens aduc mulţumiri părinţilor de la Drăgăneşti (Nicolae şi Olga Ţurcanu) şi celor din Tîrnova (Ludmila Ceban Victor Gadimba Victor Gadimba) care au colectat zeci de kilograme de Pomușoare de Soc (Sambucus Nigra), şi tot mă întrebau ce vreau să fac cu acest produs.”, mai scrie Dinu Țurcanu în postarea sa.
Aceste cercetari au fost realizate în cadrul Programului de Stat nr. 20.80009.5107.10. Nutriție personalizată și tehnologii inteligente pentru bunăstarea mea, director de proiect: conf. univ., dr. Rodica SIMINIUC, dar și prin Grantul Postdoctoral: Contribuții privind eradicarea nutrițională a maladiilor asociate consumului de gluten, nr. 21.00208.5107.06/PD.