Recomandări pentru călători privind alegerea traseelor de traversare a frontierei

În contextul sărbătorilor de iarnă, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal vin cu următoarele recomandări pentru a asigura un trafic transfrontalier fluid și o experiență plăcută pentru toți călătorii, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe măsură ce ne apropiem de sărbători, se așteaptă o intensificare semnificativă a traficului de persoane și vehicule la punctele de trecere a frontierei, pe ambele sensuri. Pentru a evita aglomerația și a asigura un control eficient, echipele noastre operează în regim intensiv.

Pentru gestionarea situației la frontieră, orientate spre fluidizarea traficului transfrontalier și crearea unui confort cetățenilor la traversarea frontierei de stat, am implementat un set complex de măsuri:

Monitorizare continuă a fluxului pentru a colecta și analiza datele privind timpii de așteptare și perioadele aglomerate;

– Suplinirea personalului în prima linie, utilizând resursele disponibile la capacitate maximă;

– Optimizarea infrastructurii: deschiderea arterelor suplimentare de control și aplicarea procedurii „Revers” acolo unde este necesar;

-Separarea fluxurilor de vehicule (camioane, autoturisme, microbuze/autocare) pentru a reduce blocajele;

-Colaborarea strânsă cu autoritățile de frontieră și vamale din România și Ucraina, precum și sincronizarea acțiunilor între echipele din teren.

Alternative mai puțin aglomerate

Din datele statistice recente, punctele de trecere a frontierei Leușeni, Sculeni și Palanca sunt cele mai solicitate. 

Recomandăm călătorilor să ia în considerare și alte puncte de trecere a frontierei din apropiere:
PTF Leușeni-Albița: puteți opta pentru PTF Leova-Bumbăta (08:00 – 20:00) sau PTF Cahul-Oancea;
PTF Sculeni: puteți opta pentru Costești-Stânca sau Lipcani-Rădăuți Prut.
PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe: puteți opta pentru PTF Tudora-Starokazacie.

Situația în timp real a punctelor de trecere poate fi consultată pe platformele oficiale:
https://border.gov.md/camere-web 
https://customs.gov.md/ro/traffic

Pentru întrebări suplimentare, contactați:
Linia Verde a Poliției de Frontieră: 022 259 717
Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal: 022 788 888

Odată ajunși la frontieră, vă rugăm să manifestați răbdare, înțelegere și respect față de personalul aflat la datorie și ceilalți participanți la trafic.

Premieră ecologică în Republica Moldova în privința lămpilor fluorescente

În premieră, în R. Moldova urmează a fi reciclate tuburile fluorescente. Compania Moldrec Group a expediat luni spre reciclare partenerilor din România, Green Group,un camion cu lămpi, scrie evz.ro.

Tuburile fluorescente – pericol real pentru sănătatea umană

Potrivit specialiștilor, tuburile fluorescente reprezintă o mare problemă pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor. Dacă nu sunt reciclate corespunzător, acestea se pot sparge, iar mercurul, aflat în interior, reprezintă un pericol real pentru sănătatea umană.

Reprezentanții companiei Moldrec Group au subliniat că tuburile fluorescente pot fi găsite în majoritatea oficiilor din țară, iar atunci când nu mai funcționează, de obicei sunt aruncate la gunoi. „Acum acestea pot fi reciclate și în Republica Moldova, cu preocupare pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu”, notează Moldrec Group.

„La Green Group din România, tuburile vor fi tratate cu grijă pentru a nu pune în pericol viața umană și mediul”

Acțiunea a fost salutat de către fostul ministru al Mediului, Iuliana Cantaragiu. Aceasta a atenționat că lămpile fluorescente pot prezenta un pericol pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea celor din jur.

„Noutatea zilei este că în sfârșit tuburile fluorescente au soluție pentru reciclare și în Republica Moldova. Când ardea un tub în oficiu, ce făceați cu el? Deseori le-am văzut pe la containerele de gunoi și mă înfiora gândul că se pot sparge. Acestea conțin mercur, iar mercurul este foarte toxic și periculos pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu”, a spus Iuliana Cantaragiu.

„Acum, pentru prima dată în Republica Moldova, Moldrec Group a efectuat un transport spre Green Group din România, unde tuburile vor fi tratate cu grijă pentru a nu pune în pericol viața umană și mediul. Dacă aveți tuburi, nu le mai țineți prin depozite sau subsoluri, căci pot fi un pericol pentru voi și cei din jur, ci predați-le la Moldrec Group. Reprezentanții companiei pot fi găsiți la numerele de telefon 0767 81 781 sau 060 291 291. Împreună pentru o Moldovă verde și curată”, a afirmat Iuliana Cantaragiu.

Compania Green Group România a fost fondată în anul 2002. Aceasta operează singurul parc industrial de reciclare din România. Green Group România deține licențele de mediu și campusurile necesare pentru reciclare și pentru un management al deșeurilor corespunzător.

Deciziile luate de Trump chiar în prima zi după învestire: Lista completă

Donald Trump a semnat mai multe ordine executive chiar în prima zi a celui de-al doilea mandat al său care ar trebui să dea startul transformării a guvernului federal. „Cu aceste acțiuni, vom începe restaurarea completă a Americii și revoluția bunului simț”, a declarat președintele Statelor Unite în timpul discursului său inaugural după ce a depus jurământul în calitate de al 47-lea președinte al națiunii, scrie evz.ro.

„Epoca de aur a Americii începe chiar acum”, a declarat Donald Trump, cu puțin timp înainte de a semna ordinele executive.

Grațierea condamnaților din atacul de la Capitoliu, din 6 ianuarie

Una dintre primele decizii anunțate de Trump în timpul celui de-al doilea mandat al său a fost grațierea majorității celor care au fost inculpați în atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.

Luni, în Biroul Oval, Trump a declarat că decizia sa va avea în vedere aproximativ 1.500 de inculpați care vor avea parte de o grațiere completă.

1.270 de persoane au primit condamnări pentru presupuse acțiuni legate de revolta din 6 ianuarie.

Amânare interdicției TikTok

Așa cum a promis cu o zi înainte de a prelua funcția, Trump a semnat luni un ordin executiv care prelungește termenul limită pentru ca societatea mamă a TikTok să găsească un nou proprietar sau să se confrunte cu o interdicție definitivă în SUA.

TikTok a fost pentru scurt timp offline pentru cei 170 de milioane de utilizatori americani ai săi, dar a revenit online la câteva ore.

Dar soarta finală a TikTok în SUA rămâne incertă. Nu este clar dacă proprietarul TikTok din China, ByteDance, ar dori să vândă către un cumpărător, chiar dacă ar fi vorba de o afacere intermediată de Trump.

Revocarea politicilor administraţiei Biden

Trump a revocat 78 de ordine executive din era Biden, dintre care multe au fost semnate de fostul președinte chiar în prima zi a administrației sale.

Printre politicile revocate se numără: un ordin executiv care impunea agențiilor federale să extindă interdicțiile privind discriminarea sexuală pentru a include orientarea sexuală și identitatea de gen; un ordin care permitea persoanelor transgender să servească în armata SUA; un ordin care interzicea reînnoirea contractelor cu închisorile private, transmite cnn.

Imigrația

Trump a anunțat că va declara urgență națională la frontiera de sud și că va construi mult-discutatul zid de la frontieră.

De asemenea, președintele SUA a anulat acordarea automată a cetăţeniei pentru copiii născuţi în SUA ai imigranţilor ilegali, care vor fi deportați în masă.

Retragerea SUA din OMS

Trump a anunțat luni că retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății, o mișcare semnificativă care taie legăturile cu agenția de sănătate publică a ONU.

Președintele a fost un critic acerb la adresa OMS, iar administrația sa a anunțat în iulie 2020 că se va retrage din organizație pe măsură ce pandemia Covid-19 a continuat să se răspândească. Biden a oprit în cele din urmă această operațiune cu propria sa acțiune executivă.

Înghețarea angajărilor federale

Trump a semnat o acțiune care decretează înghețarea angajărilor pentru angajații guvernului federal.

„Ca parte a acestei înghețări, niciun post civil federal care este vacant la prânz la 20 ianuarie 2025 nu poate fi ocupat și niciun post nou nu poate fi creat, cu excepția cazului în care se prevede altfel în acest memorandum sau în alte legi aplicabile”, se arată într-un memorandum al Casei Albe.

Acțiunea exceptează posturile din armată și cele „legate de aplicarea legii privind imigrația, securitatea națională sau siguranța publică”.

Investigații interne ample privind administrația Biden

La câteva ore după preluarea mandatului, Trump a emis două ordine executive prin care a ordonat Departamentului de Justiție și Biroului Directorului Serviciului Național de Informații să deschidă investigații ample privind „cenzurarea libertății de exprimare” în timpul administrației Biden.

Ieșirea SUA din Acordul de la Paris

Trump a semnat și un ordin care retrage din nou SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, acordul de reducere a emisiilor care precede primul său mandat, prin care aproape 200 de națiuni s-au angajat să mențină încălzirea globală sub două grade Celsius peste nivelurile preindustriale și, dacă este posibil, sub 1,5 grade.

În discursul său inaugural, președintele a promis să declare o „urgență energetică națională” și să revizuiască procesele de autorizare a mediului care, potrivit administrației sale, „impun sarcini nejustificate asupra producției și utilizării energiei . Vom fora, baby, vom fora (We’ll drill, baby, we’ll drill)”.

Orașul din România în care taxa de gunoi este mai mare decât impozitul pe locuințe

La început de an se numără taxele și impozitele, majorate anul acesta în cele mai multe orașe din țară. În Craiova, spre exemplu, taxa de salubrizare pentru o singură persoană a ajuns la 264 de lei pe an, un tarif mai mare chiar și decât impozitul pentru locuință. Tariful a crescut de la 18 la 22 de lei de persoană, pe lună. În fața ghișeelor de taxe și impozite, mulți s-au trezit că nu le ajung banii, scrie digi24.ro. 

Localnic: Nu-mi ajunseră banii, să mă duc să mai iau. E prea mult! Prea, prea, prea mult!

Bărbatul s-a trezit în fața ghișeului de taxe și impozite din Craiova că nu are suficienți bani încât să-și plătească dările pe tot anul. 2025 a venit cu majorări de taxe. În special, taxa de salubrizare, care de la 18 lei de persoană pe lună a crescut la 22 de lei.

Și această femeie și-a dat toată pensia pe taxe și impozite.

Pensionară: La o pensie de 1280 lei/lună am plătit 1.230 lei. S-a dus pensia! Gata! Ce să mai? Și de mâncat nu mai mâncăm. Altădată mâncăm…

În prezent, în Craiova, taxa de salubrizare reprezintă cea mai mare valoare din taxele și impozitele plătite pe an. Astfel că, pentru un apartament cu două camere, o familie cu două persoane plătește 200 de lei. La acești bani se adaugă și taxa de gunoi, care este de 264 de lei pe an/persoană. Dacă familia are și doi copii, taxa de salubrizare ajunge la 880 de lei pe an.

Localnic: Impozitul văd că, de aia mă uitam, 145 de lei. Exagerat! Reporter: Cât ați plătit în total? Localnic: 685 de lei. Reporter: Față de anul trecut, se vede o diferență? Localnic: Da, se vede… 200 de lei. Cam mult. Localnică: Mare! Ce e drept că e mare! Foarte mult este, dar ce să facem? Mergem înainte! Localnic: E mult, e mult, dar ce să faci? Ce să faci?

Marina Andronache, purtător de cuvânt Primăria Craiova: Taxa pentru economia circulară a crescut de la 80 de lei pe tonă, la 160 de lei pe tonă. Este o taxă națională care se plătește obligatoriu pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată. De asemenea, tarifele iridex au fost actualizate și cu indicele prețului de consum, care s-a majorat la 10,6%, acesta fiind un indicator stabilit de Institutul Național de Statistică pentru fiecare serviciu în parte. În conformitate cu acești indici, localitățile trebuie să adopte tarifele actualizate. Taxa de salubrizare din Craiova a mai fost majorată și anul trecut: de la 12 lei la 18 lei pe lună, de persoană.

Mai mulți localnici s-au trezit, la final de an, cu penalizări, pentru că nu au știut de această creștere.

Creștinii ortodocși de stil nou sărbătoresc astăzi Crăciunul!
Articolul anterior
Tot mai mulți delfini mor din cauza petrolului rusesc scurs în Marea Neagră
Articolul următor