Recomandări pentru oameni în cazul unui atac nuclear

Riscul unui atac nuclear este acum puțin probabil, dar nu imposibil. Sunt concluziile Consiliului Suprem de Securitate, care a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și populației pentru un astfel de dezastru. În această ordine de idei, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență amintește că primul ajutor și-l poate acorda omul singur, izolarea corectă la domiciliu, respectarea măsurilor de igienă și protejarea locuinței de aerul contaminat, scrie ntv.md.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „În prezent, riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În context, s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea unor consecințe nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situația de accident nuclear. Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului general pentru Situații de Urgență la acest subiect”.

La rândul său, specialistul în domeniul radioprotecției din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Calancea, a declarat că în țara noastră a existat mereu un pericol nuclear, deoarece suntem înconjurați de mai multe stații atomice. Totuși, el a precizat că, în contextul războiului din Ucraina, pericolul este și mai mare, de aceea, autoritățile și cetățenii trebuie să fie păregătiți pentru orice scenariu.

ALEXANDRU CALANCEA, specialist în domeniul radioprotecției, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: „E foarte important populația să cunoască pericolul, să sesizeze că s-au schimbat timpurile și acest pericol deja este mai mult probabil să se întâmple. Sperăm că nu va fi, dar, totuși, trebuie să fim gata”. Specialistul în urgențe radiologice din cadrul IGSU, Alexandru Calancea, a mai declarat că oamenii trebuie să se informeze doar din surse sigure și să nu creeze panică în societate. El este specialist în domeniul radioprotecției, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: „Contaminarea teritoriului dacă va avea loc, este important să stăm acasă, măcar câteva zile.

ALEXANDRU CALANCEA, specialist în domeniul radioprotecției, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: „Ele se administrează numai în caz de accidente nucleare, unde este eliminare de iod radioactiv. Iodul radioactiv nu se elimină la toate accidentele. Pastilele se administreză din prealabil, numai la indicația Ministerului Sănătății, la indicația medicilor”. De asemenea, în cazul unui atac nuclear, se recomandă păstrarea produselor alimentare în pungi și consumarea apei îmbuteliate.

Totodată, oamenii trebuie să fie asigurați cu respiratoare și măști sanitare, atenționează specialiștii. Pentru a ajunge la un număr cât mai mare de oameni informați, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un ghid cu informații utile, care poate fi descărcat de pe site-ul www.dse.md. Materialul instructiv include regulile de siguranță pentru cetățeni și recomandări de pregătire pentru diverse situații de risc. Documentul prevede și acțiuni care trebuie realizate în caz de semnale de avertizare, lipsa curentului electric, întreruperea livrării de apă, dar și a legăturii telefonice. 

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Valiză ticsită cu valută! Peste 90 de mii de dolari și 15 mii de euro, găsiți în bagajul unei femei, pe Aeroportul Chișinău
Articolul anterior
Militarii ruși au furat toaletele dintr-un oficiu poștal din Harkov înainte să fugă. Ucrainenii continuă să inainteze
Articolul următor