Recomandările poliției pentru oamenii care au ieșit să protesteze în fața Parlamentului

În legătură cu protestele care vor avea loc astăzi, 3 decembrie, în fața Parlamentului Republicii Moldova, Poliția va asigura ordinea publică, circulația rutieră, precum și va monitoriza regulile de prevenire a infectării cu virusul COVID-19, anunță structurile de ordine.

În acest context, oamenii legii solicită atât participanților la proteste, cât şi tuturor cetăţenilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunile să se desfăşoare în condiţii optime.

De asemenea, pentru a evita răspândirea virusului COVID-19, precum și pentru a nu pune în pericol sănătatea și siguranța persoanelor din comunitate, Poliția  îndeamnă participanții la protest să respecte  distanţa  socială și  echiparea corespunzătoare  cu măşti.

Amintim că, potrivit Hotărârii nr. 35 din 27 noiembrie curent a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, pe întreg teritoriul țării, este declarată stare de urgență în sănătate publică, până la 15 ianuarie 2021.

Participanții sunt obligați:

să respecte legislaţia, ordinea publică şi cererile legitime ale organizatorilor;

să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii şi de la incitarea la astfel de acţiuni;

să părăsească întrunirea la cererea organizatorului şi/sau a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale ori a organului de poliţie;

în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive sau orice substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

În vederea consolidării dialogului cu cetățenii și creșterii gradului de siguranță, Poliția îndeamnă toți participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, restricțiilor impuse de autorități, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune,  violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor.

Totodată, participanții  sunt îndemnați, în caz de urgență, să apeleze numărul 112 sau să se adreseze cu încredere celui mai apropiat polițist, ori de câte ori sesizează situații tensionate, persoane sau obiecte dubioase, ce pot afecta siguranța publică, astfel încât evenimentele care vor avea loc să se desfășoare fără abateri de la legislație.

Poliția informează că toate acțiunile ilegale admise în cadrul manifestației sunt înregistrate și documentate conform legislației.

Protest la Chișinău. Oamenii au ieșit în stradă pentru a-și apăra democrația
Articolul anterior
Foto! Președinta aleasă, Maia Sandu, a ieșit în fața protestatarilor!
Articolul următor
Alte articole interesante