Recomandările Președinției către structurile statului pentru depășirea crizei Covid-19

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat astăzi ședința extraorinară a Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta situația pandemică gravă din țara noastră. La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și ai altor instituții ale statului, responsabile de gestionarea pandemiei.

„Pentru că e vorba de o chestiune ce ține de securitatea statului și de interesul național, am considerat de cuviință să invit la această ședință toți decidenții, inclusiv liderii fracțiunilor din Parlament, șefi ai instituțiilor de stat din domeniul sănătății și ordinii publice, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății”, a spus doamna Maia Sandu.

Membrii CSS au audiat mai multe rapoarte, precum și diferite scenarii și opțiuni de decizii. Opiniile celor implicați în discuții au fost variate. Potrivit experților, săptămânal, pierderile omenești ale țării noastre sunt echivalente căderii unui avion plin cu oameni și trebuie să luăm decizii responsabile pentru a încetini răspândirea virusului.

„Poziția Președinției este că statul nu poate să stea cu capul în nisip în timp ce situația devine tot mai gravă. Am comunicat celor prezenți viziunea noastră asupra modului în care putem opri răspândirea virusului. Acțiunile pe care le recomandăm Guvernului și Parlamentului se regăsesc în decizia de azi a Consiliului Suprem de Securitate, care va fi făcută publică. Poziția Președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni”, a punctat Președintele Maia Sandu

CSS a mai recomandat Guvernului ca, în termen de trei zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri parlamentului.

Recomandările Președinției sunt:

  1. 1. Numirea în regim de urgență a secretarilor de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și numirea conducerii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
  2. 2. Modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Public, care să includă epidemiologi și medici.
  3. 3. Activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei.
  4. 4. Accelerarea campaniei de vaccinare, trecerea ei la etapa a II-a și crearea unui registru de programare online a cetățenilor pentru etapa de imunizare în masă.
  5. 5. Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu.
  6. 6. Organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienții tratați la domiciliu, pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.
  7. 7. Extinderea capacității de testare.
  8. 8. Compensarea pierderilor salariaților, patentarilor, altor profesii, cauzate de starea de urgență, cu minim 1000 lei pe săptămână.
  9. 9. Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj în termen de trei zile.
  10. 10. Crearea unei celule de comunicare strategică și combaterea activă a știrilor false despre pandemie.

Tragedie la Criuleni. Un bărbat a murit sub roțile motocultorului

Un bărbat a murit, după ce s-a răsturnat cu un motocultor pe care și l-ar fi confecționat artizanal.

Tragedie la Criuleni: Un bărbat a murit sub roțile motocultorului

Tragedia a avut loc acum două zile, în localitatea Dubăsarii Vechi, din raionul Criuleni, susțin sursele PulsMedia.md.

Ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de 51 de ani, originar din Șepreni, Anenii Noi.

Acesta ar fi confecționat un motocultor artizanal, la domiciliul concubinei sale, o femeie de aceeași vârstă, iar în după-amiaza zilei de 25 aprilie, s-a pornit pe câmp ca să-l testeze.

Din motive încă necunoscute de anchetă, în timp ce se deplasa cu motocultor prin pădure, dânsul ar fi pierdut controlul ghidonul, iar motocultorul s-a răsturnat.

În urma accidentului, din cauza traumatismelor grave, bărbatul a murit pe loc până la sosirea unei ambulanțe.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Incendiu într-un bloc din Capitală. O mașină de uscat haine a luat foc

În dimineața zilei de 27 aprilie pompierii din capitală au fost alertați pentru a lichida un incendiu izbucnit pe strada Hristo Botev nr. 13/1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 09:07.

Potrivit primelor informații, o mașină de uscat rufe a luat foc în interiorul unui apartament de la etajul 3. La fața locului au fost îndreptate 4 echipaje de salvatori și pompieri.

Ajunși la destinație, angajații IGSU au evacuat mai multe persoane de la etajele superioare. Incendiul a fost localizat la ora 09:36 și lichidat complet la ora 09:43. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite ulterior.

Minus 9 grade, la sfârșitul lunii aprilie, în România. Unde a fost înregistrat gerul

Cea mai scăzută temperatură din judeţul Maramureş, minus 9 grade Celsius, a fost înregistrată, joi dimineaţă, în Munţii Rodnei, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă.

Ce să nu faci niciodată când e ger. Te poate ucide în câteva secunde!

„Azi dimineaţă s-au înregistrat minus 9 grade Celsius, la staţia meteorologică Iezer din Munţii Rodnei. Practic, am avut cea mai scăzută temperatură din judeţ, aproape de sfârşitul lunii aprilie”, a spus Dan Bucă, transmite realitatea.net.

De asemenea, în Munţii Maramureşului, Gutâi şi Ţibleş se află un strat consistent de zăpadă depus în ultimele zile, care s-ar putea topi brusc odată cu încălzirea vremii. 

Video! Smiley a lansat o piesă nouă dedicată iubitei și fetiței lui
Articolul anterior
12.578 de cadre medicale vaccinate până astăzi în Republica Moldova
Articolul următor