Refugiați din Ucraina și familiile gazdă au participat la un prânz italian

În jur de 200 de oaspeți, refugiați ucraineni și familiile lor gazdă din Republica Moldova, au participat sâmbătă la  prânzul „Italian food for peace”, organizat cu ocazia celei de-a șaptea ediții a Săptămânii Bucătăriei Italiene în Lume. Festivitatea s-a desfășurat la sediul Fundației Don Bosco din Chișinău, atmosfera fiind întreținută de artiști din Moldova și Ucraina, transmite IPN.

„Evenimentul de astăzi îmi este aproape sufletului, de aceea am lăsat-o la sfârșitul Săptămânii Bucătăriei Italiene. Bucătăria italiană este apreciată pe plan mondial pentru calitatea sa și caracterul inedit. Evenimentul promovează familiile din Moldova, cele ucrainene și italiene. Familiile italiene contribuie prin plata impozitelor, taxelor la susținerea organizațiilor internaționale, cum ar fi și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați care a oferit ajutor Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Familiile din Moldova, Ucraina și Italia, toate împreună, fac parte dintr-o familie mare europeană”, a declarat ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni.

Reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, Francesca Bonelli, a spus că mâncarea este o partajare a culturii și a tradițiilor. Evenimentul este un act de solidaritate italiană cu refugiații din Ucraina, poporul moldovenesc, cu Guvernul Republicii Moldova care continuă să ajute cei circa 90 de mii de refugiați ucraineni prezenți în teritoriul Republicii Moldova. UNHCR a fost mereu la dispoziția acestor refugiați și a Guvernului, inclusiv prin ajutoarele oferite de Guvernul Italiei.

Inițiativa de a organiza evenimentul aparține Ambasadei Italiei la Chișinău. „Bucătarii de astăzi au pregătit un meniu de nota 10 pentru aceste persoane care au nevoie, cu siguranță, de foarte multe, de atenție și de dragoste. Astăzi încercăm să-i facem câteva ore să se uite de problemele zilnice și să-i ușurăm un pic viața. Sunt 170 de maturi și 30 de copii, iar pentru copii noi am pregătit un meniu special, mai potrivit pentru ei și un spațiu de joacă”, a spus președintele Asociației Bucătarilor Italieni din Moldova, Franco Sanna.

Refugiații din Ucraina prezenți la eveniment au spus că războiul le-a distrus viața și ei încearcă să înceapă totul de la capăt aici, în Republica Moldova. Unii au fost nevoiți să-și schimbe profesia, nu doar locul de muncă. Chiar dacă apreciază ajutorul care le este oferit și le place în Republica Moldova, speră că vor putea să se întoarcă acasă în Ucraina într-un viitor cât mai apropiat.

Marocul a trimis Spania acasă. Africanii merg în sferturi la FIFA 2022

Marocul s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar, după ce a trecut dramatic de Spania, la loviturile de departajare, informează Gazeta Sporturilor. Ibericii au ratat toate penalty-urile, iar tabela s-a închis la 3-0.

Maroc se califică în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar! Spania, eliminată la loviturile de departajare pentru a doua oară consecutiv.

Maroc a învins-o pe Spania la loviturile de la 11 metri cu 3-0. Bono este erou. Africanii trimit acasă naționala lui Luis Enrique.

Proteste violente la Salonic şi Atena, după ce un băiat rrom a fost împuşcat de poliţie

Membri ai comunităţii rrome din Grecia au ieşit, marţi, pe străzile din Salonic pentru a protesta după ce un băiat rrom de 16 ani a fost împuşcat de un ofiţer de poliţie care îl urmărea pentru un presupus furt de benzină.

proteste salonic atena

Protestatarii au aruncat pietre către biroul din Salonic al Parchetului grec, în contextul în care ofiţerul de poliţie respectiv a compărut în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiei de tentativă de omucidere, conform DPA.

Presa elenă a difuzat imagini în care forţele de ordine încercau să disperseze mulţimea furioasă.

Băiatul de etnie rromă a fost împuşcat în zona capului şi se află internat, în stare gravă.

Potrivit informaţiilor preliminare din anchetă, el îşi alimentase automobilul cu benzină în valoare de 20 de euro, după care a plecat fără a plăti.

Cotidianul Kathimerini a relatat că ulterior băiatul a condus periculos maşina în timp ce era urmărit de poliţişti pe motociclete.

După ce automobilul a fost oprit, un ofiţer de poliţie, în vârstă de 34 de ani, a tras un glonţ care a trecut prin geamul lateral şi prin tetieră şi a lovit capul băiatului.

Demonstraţii au avut loc şi la Atena, membrii comunităţii rrome acuzând autorităţile de discriminare.

Aceste acţiuni de protest au avut loc în ziua când se împlinesc 14 ani de la împuşcarea mortală a lui Alexandros Grigoropoulos (15 ani), în timpul unei operaţiuni a poliţiei. Poliţistul implicat în acel caz a fost ulterior condamnat pentru omucidere.

sursa

Cristiano Ronaldo, lăsat pe bancă la meciul cu Elveția. Explicația selecționerului portughez

Cristinao Ronaldo a fost lăsat pe bancă de selecționerul portughez Fernando Santos la meciul cu Elveţia, din optimile Cupei Mondiale din Qatar.

Cristiano Ronaldo

RTP şi SIC sunt cele două posturi TV din Portugalia care au anunţat primele că atacantul Cristiano Ronaldo ar începe meciul cu Elveţia pe banca de rezerve. Selecţionerul Fernando Santos nu ar fi digerat ieşirea lui CR7 după înlocuirea din meciul cu echipa Coreei de Sud şi i-a luat acestuia banderola de căpitan, care va ajunge pe braţul lui Pepe, celălalt veteran al echipei lusitane, scrie News.ro.

Santos a declarat înainte de meci că decizia de a îl lăsa rezervă pe Ronaldo nu este o pedeapsă, ci „o opțiune strategică”.

„Nicio legătură, subiectul acela este închis. A fost o opțiune strategică, pe care o pregăteam de câteva zile pentru acest joc, cu mutări diferite. O opțiune strategică, nimic mai mult de atât. Este un profesionist exemplar și dacă va trebuie să intre pe teren, va ajuta foarte mult Portugalia”, a spus Santos, potrivit Record.pt.

Gonçalo Ramos, atacantul de 21 de ani al Benficăi, i-a luat locul lui Cristiano Ronaldo în primul 11, la meciul cu Elveția.

Este pentru prima oară după Euro 2004 când Cristiano Ronaldo lipseşte din echipa de start a unui meci decisiv al echipei Portugaliei, în afara cazurilor când a fost accidentat sau suspendat.

sursa

Japonezii fac baie în vin franțuzesc și sunt supărați că produsul s-a scumpit
Articolul anterior
Artiștii basarabeni, în topul premianților la The Artist Awards Craiova 2022! Vezi categoriile la care s-au ales cu trofee
Articolul următor