Refugiații ucraineni sunt obligați să-și vândă mașinile, dacă vor să mai primească ajutor social în Elveția

În cantonul elvețian Aargau, refugiații ucraineni trebuie să-și vândă mașinile, sau să se descurce fără asistență socială. Consiliul de conducere al cantonului a decis acest lucru, scrie cotidianul Blick citat de libertatea.ro.

Vehiculele vor fi importante la calcularea asistenței sociale pentru refugiații de război din Ucraina, începând cu 10 martie. Potrivit Ordonanței cantonale de asistență socială și prevenire (SPV), autovehiculele sunt considerate bunuri.

În principiu, acestea trebuie luate în considerare la calcularea necesității asistenței sociale. În practică, aceasta înseamnă că vehiculul trebuie vândut, iar veniturile trebuie utilizate pentru subzistență înainte de a primi ajutor social. Sau, dacă păstrează mașina, refugiații trebuie să se descurce fără asistență socială.

Vehiculele sunt luate în considerare în testul de nevoi la douăsprezece luni de la intrare în țară, după cum a anunțat Cancelaria de Stat Aargau. Consiliul guvernamental a ajustat ordonanța corespunzătoare pentru persoanele care au nevoie de protecție, începând de pe 10 martie.

Aargau, ca majoritatea cantoanelor elvețiene, s-a abținut inițial de la luarea în calcul a vehiculelor, considerând că sunt necesare eventualei întoarceri iminente a refugiaților în țara lor. Guvernul cantonal este acum preocupat de egalitatea în fața legii: din 10 martie, ucrainenii cu statut de protecție S vor fi supuși acelorași reguli ca toți ceilalți beneficiari ai asistenței sociale.

Practic, dacă persoanele cu statutul S nu se întorc în termen de 12 luni de la intrarea în țară în țara de origine, proprietatea mașinii urmează să fie tratată conform regulilor de asistență socială, iar mașina urmează să fie vândută, pentru a beneficia în continuare de asistență socială.

Consilierul guvernamental din Lucerna, Guido Graf, abordase deja problema deținerii de mașini și a tratamentului inegal al beneficiarilor de asistență socială la începutul anului. „Conduce la un mare resentiment în rândul populației atunci când refugiații conduc într-un SUV și în același timp primesc asistență socială”, a spus el într-un interviu pentru Blick . „Alte grupuri de refugiați nu înțeleg că ei nu au voie să aibă o mașină, dar ucrainenii au. Asemenea diferențe nu mai pot fi explicate”.

În noiembrie anul trecut, Conferința Elvețiană pentru Asistență Socială ( Skos ) a recomandat cantoanelor și municipalităților să adapteze regulile pentru refugiații din Ucraina. Inițial, autoritățile au decis cu privire la excepția mașinii pentru că sperau ca refugiații să se poată întoarce în curând în țara de origine și să folosească mașina pentru aceasta. Mulți oameni care caută protecție se agață de mașina lor pentru că este unul dintre singurele lucruri pe care le mai au.

Dar acum majoritatea refugiaților se află în Elveția de aproape un an. Din punctul de vedere al Skos , reglementarea specială nu mai poate fi justificată. Este vorba despre egalitatea cu alți beneficiari de asistență socială. Conferinţa recomandă, de asemenea, înăsprirea contabilităţii activelor după 12 luni. Refugiații ar trebui mai întâi să-și epuizeze bunurile, înainte de a putea primi asistență socială.

„Prezumăm că majoritatea cantoanelor vor implementa recomandarea Skos”, spune directorul general al Skos, Markus Kaufmann, cu privire la regula privind deținerea de mașini. Mai multe cantoane care au fost contactate confirmă acest lucru. Cu toate acestea, implementarea nu este atât de ușoară. „Mașinile trebuie mai întâi declarate, înainte de a putea fi scoase pe piață”. Asta costă, conform Conferinței de Asistență Socială din St. Gallen, aproximativ 14% din valoarea vehiculului. În plus, nu orice mașină poate fi vândută.

Beneficiarii trebuie să se întrebe dacă renunțarea la mașină merită în raport cu efortul implicat. „Nu ar trebui să fie întotdeauna cazul”, subliniază Kaufmann. Potrivit Skos, biroul de asistență socială poate cere ca alternativă depunerea plăcuței de înmatriculare, cu condiția ca cantonul să aibă temeiul legal pentru aceasta.

Unele cantoane și comune tratează cu atenție situația. „Cel puțin unele cantoane nu au acceptat în trecut mașini de lux de la beneficiari ucraineni de asistență socială”, spune Kaufmann. Cantonul Berna, spre exemplu, a decis relativ repede să vândă mașini scumpe. În acest sens, se aplică aceleași reguli ca și pentru ceilalți beneficiari de ajutor social, potrivit cantonului. La un an de la izbucnirea războiului, marea majoritate a refugiaților ucraineni sunt încă dependenți de asistență socială în Elveția. De exemplu, în august anul trecut, procentul a fost de 91 la sută în cantonul Berna, iar astăzi este de 87 la sută. Și în alte cantoane, proporția persoanelor care primesc asistență socială nu s-a schimbat semnificativ.

Tânăra din Orhei, dată dispărută, a fost găsită fără suflare

Ana-Maria, tânăra care a dispărut cu câteva zile în urmă la Orhei, a fost găsită fără suflare.

Potrivit oamenilor legii, corpul neînsuflețit al tinerei a fost găsit la aproximativ 21 de kilometri de la localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești, cu deplasare pe drum de țară.

,,În timpul acțiunilor masive întreprinse de polițiști și societatea civilă, cu regret, acum oamenii legii au găsit cadavrul unei tinere cu semnalmente și vestimentație asemănătoare fetei de 19 ani dispărută la Orhei.

Corpul neînsuflețit a fost găsit într-o fâșie forestieră, la aproximativ 21 de km de la localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești, cu deplasare pe drum de țară.

Cu detalii vom reveni”, se arată în comunicatul Poliției.

Taiwanul anunţă că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 08:15, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării taiwanez, cu o lună înainte de învestirea preşedintelui ales Lai Ching-te.

Taiwanul anunţă că a detectat 21 de avioane militare chinezeImagine simbol

„Şaptesprezece avioane (din douăzeci şi unu) au traversat linia mediană”, a Strâmtorii Taiwan, a declarat ministerul într-un comunicat, făcând referire la o demarcaţie neoficială între China şi Taiwan pe care prima nu o recunoaşte, transmite Agerpres.ro.

Forţele armate taiwaneze „observă aceste activităţi folosind sisteme de supraveghere şi au desfăşurat mijloace adecvate pentru a reacţiona în consecinţă”, adaugă comunicatul.

Taiwanul este o insulă autonomă pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său şi pe care doreşte să o ia într-o zi, cu forţa dacă este necesar, aminteşte AFP.

Creşterea incursiunilor aparatelor chineze se înscrie în ceea ce experţii numesc strategia „zonei gri”, adică acţiuni de intimidare care nu merg atât de departe până la acte de război propriu-zise.

Aceste acţiuni s-au intensificat de la alegerea în 2016 a preşedintei Tsai Ing-wen, care consideră că Taiwanul este de facto „deja independent”, o linie roşie pentru Beijing.

Dna Tsai urmează să cedeze locul la 20 mai actualului vicepreşedinte, Lai Ching-te, un membru al Partidului Democrat Progresist (DPP), la fel ca ea. Câştigător al alegerilor prezidenţiale din 13 ianuarie, el este de asemenea adeptul unei linii de fermitate în faţa Beijingului.

Trei cărți consacrate victimelor foametei organizate de sovietici în 1946-1947, lansate la Chișinău

Ororile foametei organizate din 1946-1947 s-au aflat în atenția participanților la tripla lansare de carte consacrată comemorării victimelor acestui genocid.

Trei cărți consacrate victimelor foametei din 1946-1947, lansateFoto: moldova1.md

La Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” au fost prezentate volumele „Cartea foametei” de Larisa Turea, „Cu ochii celuilalt” de Nicolae Rusu și „Crucea pământului” de preotul Anatol Cristea. Vechea Cruce de salcâm nu a apărut întâmplător pe coperta cărții scrise de preotul Anatol Cristea, transmite Moldova1.md.

„Este crucea durerii, care simbolizează tragedia anilor 46-47 prin care au trecut basarabenii noștri și ce este interesant că această cruce se păstrează până în prezent în cimitirul satului Flămânda. Acolo erau înmormântați oamenii care mureau de foamete, acolo grămăjoară, fiindcă lumea era în imposibilitatea de a-i înmormânta”, a spus preotul Anatol Cristea din satul Gotești, raionul Cahul.

„Crucea pământului” este consacrată celor patru veri drepți ai lui Anatol Cristea care au murit prin înfometare, dar și tuturor victimelor foametei. Iar Nicolae Rusu a scris romanul „Cu ochii celuilalt”, la îndemnul prietenului său, Vasile Șoimaru. A pornit de la un caz concret din satul natal.

„Am luat ca subiect istoria unui adolescent care a fugit de acasă de frică să nu fie sacrificat și am ajuns urmărind destinul acestui băiat. A trecut prin foamete, deportări. Finalul acestui roman se încheie cu 2014, când rușii au ocupat Crimeea. Acum lucrez la partea a doua, urmăresc destinele celor trei copii ai lui care sunt martori la agresiunea Rusiei față de Ucraina”, a relatat scriitorul Nicolae Rusu.

„Cartea foametei” de Larisa Turea, ajunsă la a patra ediție, este una deosebit de solicitată de cititori, a stat la baza unor spectacole radiofonice și de teatru. Autoarea a început să scrie despre genocidul prin înfometare încă în anii 80 și până astăzi este interesată de mărturiile supraviețuitorilor foametei.

„E nevoie de aceste mărturii și-i vorba de faptul că ar putea fi o idee națională tratarea de acest sindrom post-traumatic pentru că foametea din 1946-47 este cea mai mare tragedie postbelică din zona noastră. În special, a Basarabiei de sud. Sunt sate în Găgăuzia unde au decedat 80 de procente din populație”, a menționat scriitoarea Larisa Turea.

Lansarea celor trei cărți a fost și o comemorare a victimelor genocidului de acum 77 de ani.

„Victimele foametei organizate de către regimul bolșevic din URSS, care a venit să ne elibereze. Ne-au eliberat! De pâine și de sare, de săpun și de toate celelalte bune și pe jumătate din noi încă în Siberia ne-au trimis!””, a declarat economistul Vasile Șoimaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

„A fost o acțiune organizată deliberat a autorităților de atunci comuniste pentru a extermina populația românească, populația basarabeană. Acum ceea ce trebuie să facem e să vorbim cât mai mult despre ce pot face regimurile autoritare prin prisma evenimentelor pe care le trăim în proximitatea noastră”, a punctat Igor Grosu, președintele Parlamentului.

La cei 90 de ani ai săi, scriitoarea Eugenia David nu poate uita suferințele și umilința prin înfometare.

„A fost o strășnicie! Îmi amintesc totul absolut. Tot anul cela am vândut casa, că murea tata de foame.”

„Aceste persoane au trecut prin foamete, război, patimi, multă durere”, spune Vladimir Forțu.

„Prin poduri le-a fost măturat tot ce au avut și au suferit. Ferească Dumnezeu să nu se mai întâmple niciodată ceea ce a fost!”, a conchis profesoara Elena Botin.

În cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, este marcată Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947.

Dmitri Medvedev amenință: ”Livrările de arme către Kiev pot duce la o catastrofă nucleară!”
Articolul anterior
Inundații în România: gospodării ajunse sub apă, elevi și profesori, evacuați dintr-o școală. A fost emis cod galben de ninsori în mai multe regiuni
Articolul următor