Regelui Mihai al României ar fi împlinit astăzi 100 de ani

Astăzi s-au împlinit 100 de la nașterea lui Mihai I, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, ultimul rege al României.

S-a născut în 1921, la Castelul Foișor de la Sinaia, judeţul Prahova. Fiul prinţului Carol, viitorul rege Carol II (1930-1940) și al prinţesei Elena de Grecia. După renunţarea lui Carol la tronul regal (1925), devine prinț moștenitor.

După decesul regelui Ferdinand I (1927), a fost proclamat rege al României, sub un consiliu de regență (1927-1930), compusă din principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și președintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan. 

A urmat școala primară la Castelul Peleș (1928-1932), unde l-a avut ca mentor pe profesorul Nicolae Saxu, clasa (școala) „Palatina” (1932-1940), organizată de tatăl său după principii pedagogice sugerate de savanții Dimitrie Gusti și Nicolae Iorga, având în corpul didactic și profesori universitari. 

Concomitent, a fost elev onorific la Colegiul Național „Sf. Sava” din București, la Liceul Militar „Mănăstirea Dealu” din Târgoviște și la Liceul Aeronautic din Mediaș. Pentru a acumula cunoștințe în mai multe domenii, a avut profesori de la toate facultățile: Gh. Brătianu (Litere), Constantin C. Giurescu (Istorie), profesori de la Drept, de la Politehnică etc.

Conform tradiției din familia Hohenzollern, după pregătirea militară, în 1937, e numit ofiţer și încadrat în Batalionul I de Vânători de Munte de la Sinaia și, paralel, în Garda Regală de la Palat. În 1939 devine ofiţer de marină. După abdicarea regelui Carol II, devine din nou rege al României (1940-1947). 

Din 1944 regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste. În cele din urmă, a fost obligat sa abdice (decembrie 1947), părăsește ţara (ianuarie 1948). I se retrage cetățenia română. Se stabilește în Anglia (1950-1955).  

Urmează la Santa Monica, SUA, cursurile de pilotaj fără vizibilitate, obținând brevetul american (1955). Asociat la Compania americană „Lear”, aflată la Geneva, ocupându-se de întreținerea și reparația avioanelor particulare, având și funcția de pilot de încercare (1955-1957). 

După falimentarea Asociației „Lear”, înființează o mică întreprindere de electronică, ocupându-se și cu vânzări de avioane (1958-1966). Constrâns să o închidă, devine, nu pentru mult timp, curier la bursă pentru niște amatori greci.

În 1992 revine în țară, iar în 1997 i-a fost redată cetățenia română. Din biroul său de la Versoix și, începând cu 2001, din cel de la București, regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană. 

A încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piaţă, păstrarea culturii naționale, respectarea adevărului istoric, respectarea și garantarea proprietății private, consolidarea statului de drept și a democrației în România.

Membru de onoare al Academiei Române. A fost decorat cu ordine și medalii românești: Ordinul „Carol I” (Colan și Mare Cruce), Ordinul „Mihai Viteazul” (Clasa I), Ordinul „Serviciu Credincios” (Colan), Ordinul „Coroana României” (Mare Cruce), Ordinul „Steaua României” (Mare Ofiţer), Ordinul „Virtutea Aeronautică” (toate gradele), Ordinul „Bene Merenti” al Casei Domnitoare (Clasa I), Medaliile „Avântul Ţării”, „Bărbăţie și Credinţă”, Centenarul Regelui Carol I, Peleș (exemplar unicat), „Virtutea Militară”, „Medalia Aeronautică”, „Crucea Regina Maria”. A fost onorat și cu ordine străine: Marea Cruce a Legiunii de Onoare a Franţei, Marea Cruce și Colanul Ordinului Regal Victorian, Ordinul „Victoria” al Uniunii Sovietice, „Legiunea de Merit” în gradul de Comandor al Guvernului SUA ș.a.

A decedat la 5 decembrie 2017, la reședinţa sa privată din Aubonne, Elveţia.

sursa: www.moldpres.md

Codul Electoral va fi modificat, după decizia Curții Constituționale

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova va face modificări la Codul Electoral, în urma deciziei recente a Curții Constituționale, scrie evz.ro.

Codul Electoral va fi modificat

Comisia juridică, de numiri și imunități din Parlamentul de la Chișinău va analiza motivele invocate de Curtea Constituțională în legătură cu declararea neconstituționalității unui articol din Codul Electoral, care interzice unor persoane asociate partidelor politice scoase în afara legii să participe la alegeri.

Președinta comisiei, Veronica Roșca, a anunțat că majoritatea parlamentară va interveni cu modificări, astfel încât legea să fie conformă prevederilor hotărârii Curții Constituționale.

Ce și cum se va schimba în Codul Electoral

„Chiar dacă au fost operate modificări s-a declarat neconstituțional din două puncte de vedere, de procedură. Ar fi trebuit să recunosc chiar dacă Regulamentul Parlamentului permite votarea în două lecturi în aceeași ședință. Unele state au la îndemână ordonanța de urgență sau delegarea legislativă.

Iată că noi o avem, dar ea nu este suficient de bine pusă la punct și trebuie de gândit acest mecanism. Doi, a fost declarată neconstituțională și de fond, adică sunt probleme pe care trebuie să le soluționăm ca legislativ”, a spus Veronica Roșca la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”. 

Curtea Constituțională a decis în favoare membrilor Partidului Șor

Reamintim că, marți, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea care interzicea persoanelor asociate cu partidele scoase în afara legii să candideze la alegeri.

Decizia a fost pronunțată în urma sesizării depuse la Înalta Curte pe 16 octombrie 2023 de un grup de deputați ai fostului Partid Șor. 

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și intră în vigoare la data adoptării și publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Reamintim totodată că, pe 19 iunie 2023, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”, ca urmare a sesizării depuse de Guvern. Executivul anunța atunci că membrii acestei formațiuni politice au încălcat normele statului de drept și au efectuat acțiuni contra suveranității Republicii Moldova.

Patru suspecți implicați în escrocherii săvârșite prin metoda ”ruda implicată în accidentul rutier”, identificați! Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.

Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.

Un tânăr din R.Moldova, arestat pe polițiștii italieni după ce și-a sugrumat concubina, o tânără din Ucraina, chiar sub privirile fiicei acesteia

Un tânăr de 34 de ani din R.Moldova a fost arestat pe polițiștii italieni, după ce și-a sugrumat concubina, o tânără de 33 de ani din Ucraina. Cazul a avut loc în localitatea Anzola dell’Emilia din regiunea italiană Bologna, scrie presa italiană citată de deschide.md.

Potrivit sursei citate, cazul a avut loc săptămâna trecută, când femeia, victimă a violenței în familie, a reușit să sune la Poliție și să anunță că a fost sugrumată de concubin. Victima vorbea în șoaptă, pentru a nu fi auzită de partener.

La scurt timp carabinierii au ajuns pe adresa indicată, unde au depistat moldoveanul în stare de ebrietate. Victima se afla alături, cu semne vizibile de sugrumare.

Fiind audiată, femeia a declarat că și anterior a fost umilită și bătută de concubin. În ziua când ea a sunat la autorități, individul a strâns-o de gât, după care i-a aplicat mai multe lovituri. Toate acestea s-au produs chiar sub privirea fiicei victimei.

La cererea procurorilor, individul a fost plasat în arest preventiv – pe numele lui fiind pornită o cauză penală.

În sectorul Buiucani, doritorii pot dona haine în cadrul campaniei Banca de Haine
Articolul anterior
Încă un caz de gripă, confirmat în Moldova
Articolul următor