Regizoarea Viorica Meșină, diagnosticată cu noua tulpină Covid: Am infectat doi oameni înainte de a avea vreun semn de boală

Regizoarea Viorica Meșină și-a împărtășit, pe pagina sa de socializare, experiența utilă după ce a fost diagnosticată cu una dintre noile tulpini ale coronavirusului. În țara noastră, acest lucru este posibil de efectuat în laboratoarele private dotate cu astfel de echipamente speciale. Regizoarea susține că i-a infectat pe apropiații ei când încă nu prezenta niciun semn de boală și că toate persoanele, în cazul ei, au avut aceleași simptome clinice și toți au făcut pneumonii, mai mari sau mai mici.

,,Cred că suntem printre primii care am tras „bilet câștigător” cu tulpini noi”, relatează regizoarea.

,,Eu m-am îmbolnăvit prima și am infectat încă 3 oameni apropiați, doi – direct și unul – prin persoana infectată de mine. Sunt n ziua 18-a și vreau să cred că mă aflu în afara pericolului. Cel puțin așa sper. Urmează o perioadă mai lungă de recuperare. Ceilalți, sunt și ei OK, deocamdată.

Deoarece nu se cunoaște mai nimic despre noile tulpini, am să împărtășesc aici ceea ce mi se pare important doar din experiența proprie:

1. Devii contagios cu câteva zile înainte de a apărea orice simptom. Eu am infectat 2 oameni înainte de a da orice semn de boală. Toți cei infectați de mine au dat simptome în ziua a 5-a de la contact.

2. Testul rapid din farmacie n-a funcționat. L-am făcut imediat cum m-am trezit cu prima zgârâietură în piept. A ieșit negativ, și am pierdut trei zile până am dat și primit confirmarea testului de laborator. În aceste 3 zile n-am făcut un tratament adecvat. Cei care au venit după mine, au luat tratament deodată, ceea ce cred, le-a permis să se aleagă cu forme mai ușoare de boală.

3. De remarcat că toți 4 am avut simptome aproape identice, cu foarte mici diferențe, deși suntem de vârste și în condiții de sănătate diferite: fără dureri de cap, de ochi, fără tuse, fără dureri in piept, aproape că fără dureri musculare, fără pierderea gustului si mirosului. Doar febră. A început cu febra 37,2 , si s-a ridicat până la 38,2. Repet, nivelul de gravitate a bolii a fost diferit, dar manifestările simptomatice, la toți – aceleași.

4. În ziua a 7 – pneumonie. Obligatorie. E destul de periculos pentru că n-o simți, în afara de faptul că nu scade febra. Tusea tot nu apare. Eu am făcut tomografie computerizată în ziua a 8-a și am descoperit o pneumonie bilaterală cu 25-50% plămâni afectați. Ceilalți au fost mai norocoși, s-au ales cu pneumonii de 2-5 % plămâni afectați. Concluzie! Un lucru important! Dacă nu scade febra 7 zile, în ziua 7-8 faceți CT. NU roentgen, pentru ca nu se vede totul deodată. Doctorii de familie nu dau recomandare pentru CT, bănuiesc, pentru că e o procedură mai scumpă. Se poate face la privat și costă ntre 1000 – 1400 de lei, în dependență de clinică. Știu că e scump, dar dacă nu sunteți internat în spital, e foarte important să depistați pneumonia cât mai curând posibil pentru a începe la timp tratamentul ei.

5. ,,Distracția” începe în săptămâna a 2-a, care e mult mai grea decât prima. Tot ce are de lovit, lovește începând cu ziua a 8-a. Dacă vă simțiți rău, aveți febra în continuare și nu aveți un loc în spital, căutați cel puțin să primiți consultații la telefon de la doctori din staționare. Medicii de familie fac tot ce pot, dar ei sunt depășiți de situație.

6. Vechile protocoale ale tratamentului COVID 19 au devenit ineficiente. Noi ca popor am făcut rezistență la unele antibiotice. De exemplu, Azitromicina, antibioticul care este recomandat foarte des de medicii de familie NU lucrează. Anticoagulantul si vitaminele rămân a fi obligatorii de la bun inceput.

7. Protejați-vă nu doar de contact fizic. Eu sursa de infectare așa și n-am depistat-o. Timp de un an de zile am fost în contact (inclusiv apropiat) cu mai multe persoane bolnave și nu m-am infectat. Credeam că am un soi de imunitate care mă apără de coronavirus. Dar au venit tulpinițele noi 🙁

8. Noi n-am prins un loc în spital. Am fost tratați de la distanță de către medicii din staționare, care au fost foarte prezenți și au reacționat prompt acolo unde trebuia de reacționat. Deși eu am avut o formă severă de pneumonie, au reușit să „mă scoată” de acasă. Mă închin până în pământ. Oamenii apropiați și prietenii au făcut tot ce au putut ca sa ne vadă sănătoși. Le mulțumesc din suflet.

9. Înainte de covid am dus un mod destul de sănătos, am făcut sport regulat, chiar și in carantină, m-am alimentat mai mult sau mai puțin corect și am făcut mai multe cure de vitamine anul trecut. Nu știu dacă asta a influențat în vreun fel parcursul bolii, dar am o mare recomandare către toți cei care au avut noroc să facă forme ușoare: nu comentați pe paginile oamenilor care trec prin forme grele de boală cu recomandări de genul„ beți vitamine, faceți mișcare, dați analizele la timp, priviți o comedie bună , gândiți pozitiv și nu vă bâcșiți cu atâtea medicamente!”. Atunci când drumul din dormitor până în bucătărie devine egal în dificultate cu 3 cercuri la Valea Morilor, așa un sfat poate suna frustrant. Nu vă amăgiți, nu e meritul vostru că ați făcut o formă ușoară de boală.

Tot ce am înțeles eu din această încercare, e că în covid reguli nu există. Aveți grijă de voi și de cei apropiați.

10. Și da, eu nu înțeleg de ce până acum intrarea in Repubica Moldova se face fără test negativ obligatoriu. Poate dacă introducea si Moldova această regulă pe care o au aproape toate țările, poate nu intrau așa ușor toate tulpinile acestea modificate?”, a notat regizoarea.

Lacrimi și durere la Susleni! Ana-Maria, tânăra răpită și ucisă cu cruzime a fost condusă pe ultimul drum

Lacrimi și durere la Susleni. Zeci de oameni s-au adunat astăzi să o petreacă pe ultimul drum pe Ana-Maria. Tânăra de 19 ani, însărcinată în 6 luni, a fost găsită fără suflare la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie în Orhei. Principalul suspect a fost plasat în arest pentru 30 de zile și pledează nevinovat, scrie tv8.md.

Între timp, aseară, un grup de localnici din Chițcanii Vechi, satul în care locuiește principalul suspect, au aprins mai multe lumânări în fața porții acestuia. Oamenii s-au adunat la poarta suspectului, unde au scris numele fetei din zeci de lumânări aprinse. Au făcut din lumânări și numele băiețelului nenăscut – Ion. 

Reamintim că corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei, a fost găsit de un grup de polițiști de la Chișinău, pe 20 aprilie, în apropiere de Chițcanii Vechi, localitatea de unde este originar principalul suspect. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru jurnaliști că trupul a fost găsit cu greu, lângă un pârâu, fiind aruncat într-o groapă, acoperită apoi cu crengi. 

Fata însărcinată fusese văzută ultima dată în seara de 12 aprilie. Aceasta se întorcea la căminul din Orhei după o oră de meditații. Din imaginile de pe camerele de supraveghere, obținute de TV8, se vede cum tânăra ajunge în stația cu pricina, iar la câteva minute de ea se apropie un automobil în care și urcă. Bărbatul le-ar fi spus oamenilor legii că imediat ce a urcat în mașină și și-a dat seama că nu era cea pe care o aștepta, tânăra i-ar fi cerut să oprească, pentru a ieși. El spune că a lăsat-o pe marginea drumului, la o distanță de 300 de metri de stația pentru transportul public, de unde a luat-o, după care el și-a continuat drumul. Ulterior, a refuzat să conlucreze cu ancheta. 

Bănuitul a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Avocatul acestuia a refuzat să ofere declarații pentru presă, însă procurorii susțin că bărbatul pledează nevinovat. După aproape o săptămână de căutări la Orhei, oamenii legii au căutările și la Telenești, de unde este șoferul.

Vineri, 19 aprilie, polițiștii au anunțat că în urma perchezițiilor acasă și în mașina suspectului, au descoperit mai multe lucruri pentru femei.  În context, oamenii legii au făcut un apel către cetățeni, pe care îi îndeamnă să îi sesizeze în cazul în care au avut „tangențe dubioase” sau „cu tentă infracțională” cu acest bărbat.  Într-un comunicat al poliției, se subliniază faptul că bărbatul, în mașina căruia a urcat tânăra de 19 ani, s-a schimbat fizic foarte mult de-a lungul timpului, dar și a condus mai multe mărci și modele de mașini.

imagini: tv8.md

Campanie socială de Paște de la Prima Finanțare – “Împarte Bunătate”

CASA+FAMILIA=ACASĂ. Pentru majoritatea, aceasta este formula fericirii! Iar în perioada sărbătorilor pascale, cuvântul ACASĂ capătă un sens cu totul special. 

În lumina sărbătorilor de Paște, Prima Finanțare dorește să aducă bucurie și speranță în casele celor care cu adevărat au nevoie de sprijin și empatie. 

Prima Finanțare lansează o campania socială de Paște “Împarte bunătate”, dedicată sprijinirii a aproximativ 100 de familii nevoiașe și bătrâni din comunitate, oferindu-le coșuri cu produse alimentare.

În perioada 18 aprilie – 18 mai 2024, compania va redirecționa 1% din suma creditelor acordate Prima Soluție (destinația pentru Casă și Familie) pentru a procura și a oferi coșuri cu produse alimentare familiilor social-dezavantajate din țară.

Astfel, fiecare credit acordat va deveni o rază de lumină, ce va încălzi și hrăni sufletele și trupurile celor care au nevoie de sprijinul nostru.

Cum pot contribui clienții? 

Beneficiind de un credit de consum – Prima Soluție, care este destinat pentru realizarea planurilor și nevoilor, clienții nemijlocit ajută o familie să se bucure de o masă de Paște, cu cozonaci, ouă roșii și mult mai mult.

Prima Finanțare crede că aceasta campanie va avea un impact social profund, atât în rândul clienților fideli ai companiei, cât și al celor noi.

Vă îndemnăm să vă alăturați la Prima Finanțare în această misiune a generozității și compasiunii. 

Împreună putem face din gesturi mici, lucruri frumoase! 

Haideți să facem Paștele cu adevărat special pentru toți!

Cererile pot fi depuse atât online, cât și în cadrul sucursalelor Prima Finanțare.

Mai multe detalii despre finanțarea nevoilor personale, proiectelor în afaceri și agricultură puteți afla pe primafinantare.md sau la Call Center 022 20 20 20.

Prima Finanțate – prima alegere în finanțarea Start-Up-urilor și Antreprenorilor!

Despre Prima Finanțare

Prima Finanțare este un brand internațional, care oferă o experiență unică în finanțarea afacerilor, inclusiv în agricultură, cât și oferă finanțare pentru Casă și Familie.

Compania susține deopotrivă spiritul antreprenorial și persoanele social/financiar dezavantajate prin credite accesibile și consultanță privind investițiile în afaceri, inclusiv agricultură, comerț și produse ce economisesc energia. 

Prin istoria de circa 14 ani Prima Finanțare a contribuit la dezvoltarea a peste 24 000 de afaceri locale cu un portofoliu de peste 714 mln lei. În prezent compania înregistrează un număr de 3 216 clienți cu un portofoliu de peste 140 ml lei, dintre care 63 mln au fost destinate femeilor de afaceri.

Detalii despre incendiul de la liceul ”Liviu Deleanu” din Capitală. Ce a făcut un elev

Primăria Municipiului Chișinău informează cu referire la incidentul de astăzi, 23 aprilie, de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din sectorul Buiucani, unde un elev a dat foc unui caiet.

”Astăzi, la pauză, după lecția a 3-a, aproximativ la ora 11:28, un elev a dat foc la un caiet cu învelitoare, pe holul etajului 3.

Arderea a fost localizată de un profesor, care a intervenit prompt pentru stingerea focului și s-a apelat imediat la 112.

Între timp profesorii au evacuat elevii, conform procedurii.

Pompierii au ajuns rapid la fața locului, iar la venirea acestora focul era deja stins.

Conform recomandărilor pompierilor, peste 30 de minute, elevii și personalul didactic au revenit la ore.

Actualmente lecțiile se desfășoară conform orarului.

Menționăm că în urma incidentului nimeni nu a avut de suferit.”, anunță municipalitatea.

Incendiul a izbucnit pe data de 5 aprilie. Flăcările au cuprins demisolul instituției de învățământ. Zece echipe de intervenție au participat la stingerea focului. Din clădire au fost evacuați circa 1.900 de elevi. Victime nu au fost raportate.

În Moldova sunt confirmate 183 cazuri de reinfectare cu Covid-19
Articolul anterior
Video! Dana Markitan a dat lovitura cu o bătută și un videoclip plin de culoare!
Articolul următor