Regizoarea Viorica Meșină, diagnosticată cu noua tulpină Covid: Am infectat doi oameni înainte de a avea vreun semn de boală

Regizoarea Viorica Meșină și-a împărtășit, pe pagina sa de socializare, experiența utilă după ce a fost diagnosticată cu una dintre noile tulpini ale coronavirusului. În țara noastră, acest lucru este posibil de efectuat în laboratoarele private dotate cu astfel de echipamente speciale. Regizoarea susține că i-a infectat pe apropiații ei când încă nu prezenta niciun semn de boală și că toate persoanele, în cazul ei, au avut aceleași simptome clinice și toți au făcut pneumonii, mai mari sau mai mici.

,,Cred că suntem printre primii care am tras „bilet câștigător” cu tulpini noi”, relatează regizoarea.

,,Eu m-am îmbolnăvit prima și am infectat încă 3 oameni apropiați, doi – direct și unul – prin persoana infectată de mine. Sunt n ziua 18-a și vreau să cred că mă aflu în afara pericolului. Cel puțin așa sper. Urmează o perioadă mai lungă de recuperare. Ceilalți, sunt și ei OK, deocamdată.

Deoarece nu se cunoaște mai nimic despre noile tulpini, am să împărtășesc aici ceea ce mi se pare important doar din experiența proprie:

1. Devii contagios cu câteva zile înainte de a apărea orice simptom. Eu am infectat 2 oameni înainte de a da orice semn de boală. Toți cei infectați de mine au dat simptome în ziua a 5-a de la contact.

2. Testul rapid din farmacie n-a funcționat. L-am făcut imediat cum m-am trezit cu prima zgârâietură în piept. A ieșit negativ, și am pierdut trei zile până am dat și primit confirmarea testului de laborator. În aceste 3 zile n-am făcut un tratament adecvat. Cei care au venit după mine, au luat tratament deodată, ceea ce cred, le-a permis să se aleagă cu forme mai ușoare de boală.

3. De remarcat că toți 4 am avut simptome aproape identice, cu foarte mici diferențe, deși suntem de vârste și în condiții de sănătate diferite: fără dureri de cap, de ochi, fără tuse, fără dureri in piept, aproape că fără dureri musculare, fără pierderea gustului si mirosului. Doar febră. A început cu febra 37,2 , si s-a ridicat până la 38,2. Repet, nivelul de gravitate a bolii a fost diferit, dar manifestările simptomatice, la toți – aceleași.

4. În ziua a 7 – pneumonie. Obligatorie. E destul de periculos pentru că n-o simți, în afara de faptul că nu scade febra. Tusea tot nu apare. Eu am făcut tomografie computerizată în ziua a 8-a și am descoperit o pneumonie bilaterală cu 25-50% plămâni afectați. Ceilalți au fost mai norocoși, s-au ales cu pneumonii de 2-5 % plămâni afectați. Concluzie! Un lucru important! Dacă nu scade febra 7 zile, în ziua 7-8 faceți CT. NU roentgen, pentru ca nu se vede totul deodată. Doctorii de familie nu dau recomandare pentru CT, bănuiesc, pentru că e o procedură mai scumpă. Se poate face la privat și costă ntre 1000 – 1400 de lei, în dependență de clinică. Știu că e scump, dar dacă nu sunteți internat în spital, e foarte important să depistați pneumonia cât mai curând posibil pentru a începe la timp tratamentul ei.

5. ,,Distracția” începe în săptămâna a 2-a, care e mult mai grea decât prima. Tot ce are de lovit, lovește începând cu ziua a 8-a. Dacă vă simțiți rău, aveți febra în continuare și nu aveți un loc în spital, căutați cel puțin să primiți consultații la telefon de la doctori din staționare. Medicii de familie fac tot ce pot, dar ei sunt depășiți de situație.

6. Vechile protocoale ale tratamentului COVID 19 au devenit ineficiente. Noi ca popor am făcut rezistență la unele antibiotice. De exemplu, Azitromicina, antibioticul care este recomandat foarte des de medicii de familie NU lucrează. Anticoagulantul si vitaminele rămân a fi obligatorii de la bun inceput.

7. Protejați-vă nu doar de contact fizic. Eu sursa de infectare așa și n-am depistat-o. Timp de un an de zile am fost în contact (inclusiv apropiat) cu mai multe persoane bolnave și nu m-am infectat. Credeam că am un soi de imunitate care mă apără de coronavirus. Dar au venit tulpinițele noi 🙁

8. Noi n-am prins un loc în spital. Am fost tratați de la distanță de către medicii din staționare, care au fost foarte prezenți și au reacționat prompt acolo unde trebuia de reacționat. Deși eu am avut o formă severă de pneumonie, au reușit să „mă scoată” de acasă. Mă închin până în pământ. Oamenii apropiați și prietenii au făcut tot ce au putut ca sa ne vadă sănătoși. Le mulțumesc din suflet.

9. Înainte de covid am dus un mod destul de sănătos, am făcut sport regulat, chiar și in carantină, m-am alimentat mai mult sau mai puțin corect și am făcut mai multe cure de vitamine anul trecut. Nu știu dacă asta a influențat în vreun fel parcursul bolii, dar am o mare recomandare către toți cei care au avut noroc să facă forme ușoare: nu comentați pe paginile oamenilor care trec prin forme grele de boală cu recomandări de genul„ beți vitamine, faceți mișcare, dați analizele la timp, priviți o comedie bună , gândiți pozitiv și nu vă bâcșiți cu atâtea medicamente!”. Atunci când drumul din dormitor până în bucătărie devine egal în dificultate cu 3 cercuri la Valea Morilor, așa un sfat poate suna frustrant. Nu vă amăgiți, nu e meritul vostru că ați făcut o formă ușoară de boală.

Tot ce am înțeles eu din această încercare, e că în covid reguli nu există. Aveți grijă de voi și de cei apropiați.

10. Și da, eu nu înțeleg de ce până acum intrarea in Repubica Moldova se face fără test negativ obligatoriu. Poate dacă introducea si Moldova această regulă pe care o au aproape toate țările, poate nu intrau așa ușor toate tulpinile acestea modificate?”, a notat regizoarea.

În Moldova sunt confirmate 183 cazuri de reinfectare cu Covid-19
Articolul anterior
Video! Dana Markitan a dat lovitura cu o bătută și un videoclip plin de culoare!
Articolul următor
Alte articole interesante