Regretatul Iurie Sadovnic pregătea un Festival al Chitarelor, pe malul Nistrului. Evenimentul va avea loc în memoria artistului

Regretatul Iurie Sadovnic pregătea un Festival al Chitarelor, pe malul Nistrului.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu. a povestit cum a făcut cunoştinţă cu interpretul şi detalii despre acest eveniment, care va fi realizat în memoria artistului.

„Într-o zi, am rămas surprins să descopăr că, printre oamenii care așteptau răbdători să intre la mine era și el, Iurie Sadovnic în persoană, bardul nostru de la Susleni, cel care a încântat, atâta amar de vreme, generații întregi.

Da, maestrul Sadovnic Orheianul, pe care îl admira atâta lume, stătea cuminte în anticameră și aștepta să-i vină rândul. Simplu, modest, ca un om obișnuit.

Am discutat îndelung cu el. Nu venise pentru a-și soluționa probleme personale. A venit să ne ceară ajutorul pentru a organiza un eveniment cultural, un Festival al Chitarelor, pe malul Nistrului.

Un eveniment frumos și de suflet, pentru oamenii care înțeleg valoarea muzicii adevărate, cea care izvorăște din esența noastră, care se contopește cu natura și istoria noastră milenară. Un festival pentru prietenii lui, cunoscuți și necunoscuți…

Am început pregătirile, cu multe seri petrecute pe malul Nistrului. Așa am avut ocazia să-l cunosc îndeaproape, să aflu detalii din viața lui, să glumim, să povestim. Așa l-am descoperit pe omul Sadovnic, că pe artistul Sadovnic îl știam de mic copil…

Aș vrea să cred că am devenit prieteni, oameni apropiați. Și iată, când totul prindea contur, când am ajuns pe ultima sută de metri, prietenul meu, Iurie Sadovnic Orheianul, a decis ca acest festival, pe care și l-a dorit atât de mult, să fie organizat fără el….

O veste amară, care ne-a dezarmat…, dar care nu ne va face să renunțăm. Festivalul Chitarelor va avea loc. Pe malul Nistrului, așa cum și-a dorit el. Va fi un eveniment frumos, ca sufletul marelui nostru artist.

În numele lui, în memoria lui, în cinstea lui. Și în semn de profundă recunoștință pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o. Dumnezeu să-l ierte”, a subliniat Dinu Țurcanu.

Iurie Sadovnic a fost găsit mort luni în apartamentul său din Capitală. Potrivit oamenilor legii, artistul, în vârstă de 69 de ani, s-ar fi împuşcat în cap. Acesta a lăsat un bilet de adio în care a menționat că are prea multe boli și că nu vrea să fie o povară pentru nimeni.

Rusia raportează un număr record de noi infectări cu Covid-19: peste 10 mii cazuri în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Încă 60 cazuri de Covid-19, confirmate astăzi în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante