Regretatul scriitor Vlad Pohilă, omagiat la Chișinău printr-o lansare de carte

A promovat cartea, a scris eseuri și studii despre limba română, dar nu a reușit să-și adune propriile creații într-un volum. Vorbim despre regretatul cărturar și scriitor Vlad Pohilă, ale cărui lucrări au fost selectate cu grijă și înserate în culegerea de proză scurtă „Pe bulevardul fără oameni”, scrie moldova1.md

FOTO: TRM

La cinci ani de la trecerea în eternitate a lui Vlad Pohilă, colegii de la Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” din capitală i-au adus un omagiu prin lansarea acestui volum.

„Ne-am gândit că Vlad Pohilă și-a dorit foarte mult să aibă un volum de proză scurtă. Îndemnăm cititorul să vadă ce peniță a avut un mare ziarist, un mare publicist, un mare lingvist – Vlad Pohilă”, spune doctor habilitat Elena Ungureanu.

Din 2002, Vlad Pohilă a fost redactor-șef al revistei „Bibliopolis”, a promovat importanța lecturii, artei, bibliotecii în viața comunității.„Una dintre lucrările pe care le-a editat – „Disecarea cărților” relevă peste 1300 de titluri pe care le-a citit, pe care le-a promovat”, menționează directoarea Bibliotecii „B.P. Hasdeu”, Mariana Harjevschi.

FOTO: TRM

Pentru scriitoarea și traducătoarea Miroslava Metleaeva, Vlad Pohilă a fost cel care a încurajat-o și i-a dat o recomandare pentru a deveni membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova.„El a scris o carte foarte interesantă „Și totuși, Limba Română”. A stimat foarte mult oamenii talentați de diferite etnii și i-a ajutat foarte mult”, spune Miroslava Metleaeva.

„Vlad Pohilă a fost omul care a adus Glasul acasă, a fost cel după care au mers mulțimile în anii 90. Omul care ne-a ajutat pe noi să prindem la curaj când trebuie să vorbim despre limba română, despre spațiul nostru”, afirmă Elena Ungureanu.

Vlad Pohilă s-a născut pe 6 aprilie 1953 în satul Putinești, raionul Florești. De numele lui ține tipărirea în condiții clandestine la Riga și Vilnius a primului ziar în grafie latină „Glasul”, publicarea cărților „Să citim și să scriem cu litere latine” și „Grafia latină pentru toți”. Scriitorul, deținător al Ordinului Republici, s-a stins pe data de 15 mai 2020.

Tentativă de scoatere ilicită a lingourilor din aur, dejucată pe AIC

Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău (AIC), în conlucrare cu angajații IGPF, au contracarat o tentativă de scoatere ilicită a unor lingouri din aur, nedeclarate autorității vamale.

Potrivit Serviciului Vamal, în urma controlului de specialitate, în bagajul de mână al unei pasagere în vârstă de 53 de ani, cetățeancă a Statului Israel, care urma să se îmbarce pe cursa Chișinău-Tel Aviv, au fost depistate șapte lingouri din aur, care nu au fost declarate conform prevederilor legale

Bunurile au fost ridicate în vederea confiscării, iar cazul este documentat în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor. 

Persoana riscă sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare.

Un oficial de top al Ucrainei vorbește în premieră despre posibile concesii teritoriale în fața Rusiei: „Pentru pace, poate fi o soluție”

Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la teritorii ca parte a unui acord de pace cu Rusia, pe fondul unei presiuni tot mai mari din partea președintelui Donald Trump de a accepta concesii teritoriale.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru BBC că unul dintre scenarii este ca Ucraina „să renunțe la teritorii”.

„Nu este corect. Dar pentru pace, pace temporară, poate că poate fi o soluție, temporară”, a declarat oficialul ucrainean care a subliniat însă că Ucraina „nu va accepta niciodată ocuparea” de către Rusia.

În prezent, Moscova controlează aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.

Când a fost întrebat dacă Volodimir Zelenski a discutat cu el detalii despre o posibilă înțelegere cu Rusia, Vitali Klitschko a răspuns tranșant: „Nu”. El a declarat că președintele ucrainean ar putea fi forțat să adopte o „soluție dureroasă” pentru a obține pacea.

Primarul Kievului este acum unul dintre cei mai importanți politicieni ucraineni care au afirmat public că țara sa ar putea fi nevoită să cedeze teritorii, chiar dacă temporar.

Declarațiile lui Vitali pentru BBC vin în contextul în care presa a relatat despre discuții ruso-americane privind recunoașterea anexării de către Rusia a Crimeei și la câteva ore după un atac devastator cu rachete și drone rusești asupra Kievului. Acesta a fost unul dintre cele mai mortale atacuri rusești asupra capitalei ucrainene din ultimele luni.

Valul de rachete și drone explozive lansate de Rusia survine într-un moment critic pentru procesul de negociere inițiat de Donald Trump pentru a pune capăt războiului declanșat de Moscova în februarie 2022, care s-a soldat cu cel puțin zeci de mii de morți de ambele părți.

Emisarul american Steve Witkoff este așteptat la Moscova până la sfârșitul săptămânii, în timp ce Donald Trump și Volodimir Zelenski vor fi prezenți la funeraliile Papei Francisc, sâmbătă, la Roma.

Asalt surpriză, în spatele liniilor inamice din Kursk: Depășite în raport de 3 la 1, forțele speciale ucrainene susțin că au eliminat un întreg pluton nord-coreean

Forțele speciale ucrainene susțin că au eliminat un pluton de soldați nord-coreeni în timpul unor lupte corp la corp în regiunea rusă Kursk, în timpul unui atac surpriză, o ciocnire rară între trupele Kievului și cele din Phenian care luptă alături de armata rusă, potrivit publicației Defence Express, preluat de hotnews.ro

Misiunea a avut loc luna trecută, dar a fost făcută publică recent din motive de securitatea operațională, conform sursei citate.

Operațiunea transfrontalieră a fost surprinsă în imagini video înregistrate de drone și camere video de corp.

Potrivit imaginilor, cel puțin un militar ucrainean a fost rănit în timul luptelor.

Asaltul a fost efectuat de forțele speciale ucrainene din Regimentul 6 Ranger care erau depășite numeric cu 3 la 1.

O echipă de opt militari ucraineni, sprijinită de drone de recunoaștere, a descins cu un blindat Humvee, pe teritoriul inamic din Kursk.

Folosind tranșee capturate ca acoperire, trupele speciale ucrainene au intrat în luptă directă cu o unitate nord-coreeană de trei ori mai mare.

În ciuda dezavantajului numeric și a focului de artilerie, ucrainenii au menținut inițiativa și superioritatea tactică pe tot parcursul luptei, neutralizând în cele din urmă toți cei 25 de soldați nord-coreeni.

Forțele speciale ucrainene s-au retras cu succes după îndeplinirea misiunii, potrivit Defence Express.

Atenție, urmează imagini cu un puternic impact emoțional!

Primele decorațiuni de Paște au apărut pe străzile Capitalei
Articolul anterior
Dragalin: „La Președinție, mi s-a spus că mandatul meu la PA prezintă pericol pentru stat”
Articolul următor