Reguli noi de acordare a pensiilor pentru moldovenii stabiliți în străinătate

Pensionarii din Moldova, care și-au stabilit domiciliul în străinătate, vor trebui să prezinte, la fiecare jumătate de an, ,,un certificat de viață” atunci când vor primi pensia. În cazul în care nu vor prezenta acest document, plata pensiei le va fi suspendată.

separator

Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege, elaborat de Guvern. Persoana care beneficiază de pensie din Republica Moldova și are domiciliul în străinătate, are obligația de a transmite pe adresa Casei Naționale de Asigurări Sociale, la fiecare 6 luni, un certificat de viață. Dacă beneficiarul de pensie prezintă sau transmite certificatul de viață după expirarea celor 6 luni, plata pensiei va fi reluată din data suspendării.

Beneficiarul de pensie va completa certificatul de viață și îl va semna la misiunea diplomatică/oficiul consular al Republicii Moldova de pe teritoriul statului de domiciliu sau la subdiviziunile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, care va autentifica faptul că acest document a fost semnat personal de titularul drepturilor sociale.

În cazul în care beneficiarul nu prezintă sau nu transmite certificatul de viață în termenul indicat, Casa Națională de Asigurări Sociale suspendă plata pensiei acestuia începând cu luna următoare lunii expirării celor 6 luni.

Proiectul urmează a fi examinat și dezbătut în plenul Parlamentului. Dacă va fi votată, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

sursa: www.sputnik.md

Îngrijorător! În Moldova, sunt depistate tot mai multe tulpini de bacterii rezistente la antibiotice
Articolul anterior
Accident grav în Capitală: doi copii împreună cu bunica lor, loviți în plin pe trecerea de pietoni
Articolul următor
Alte articole interesante