Reguli sexuale în Evul Mediu! Ce se întâmpla dacă cineva era prins făcând sex înainte de căsătorie

În zilele noastre, sexul este peste tot. Este prezent în cărți, filme, cântece, emisiuni TV și acum chiar și în articole de istorie. Deși unele țări încă impun reguli stricte în materie de sex, adevărul este că majoritatea țărilor occidentale au relaxat abordarea sexuală.

Astăzi, sexul este ceva de care trebuie să te bucuri, nu ceva de care să-ți fie rușine. Dar nu a fost întotdeauna așa. În Evul Mediu, sexul era însoțit de atât de multe reguli și reglementări, încât e de mirare că nu am dispărut.

Doar pentru persoanele căsătorite

În Evul Mediu, singurele persoane cărora le era permis să facă sex erau cele care schimbau jurămintele de căsătorie. Sexul înainte de aceste jurăminte, în special în Evul Mediu timpuriu, era considerat un mare păcat. De fapt, oricine era prins făcând sex înainte de căsătorie putea fi executat prin decapitare.

Deși acest lucru pare destul de simplu, nu a fost așa. Au existat două seturi de jurăminte și acest lucru a provocat o oarecare confuzie. Existau jurământul de logodnă, prin care cuplul promitea că se va căsători într-o zi, și jurământul de nuntă, care era pronunțat la nuntă. Aceste jurăminte aveau o greutate egală, odată ce cuplul făcea jurământul, puteau face sex fără consecințe (altele decât cele pe care Mama Natură le intenționa).

Jurământul de logodnă putea fi încălcat, dar nu și cel de căsătorie, deoarece biserica medievală nu era un mare susținător al divorțului. Totuși, jurământul de logodnă nu era o portiță de scăpare. Oamenii nu puteau pur și simplu să se căsătorească, să facă sex și apoi să anuleze nunta. Dacă un cuplu întreținea relații sexuale după ce făcea jurământul de logodnă, era automat căsătorit în ochii bisericii. Cu toate acestea, nu toată lumea și-a dat seama de acest lucru, astfel că instanțele bisericești au petrecut mult timp având de-a face cu perechi care nu-și dădeau seama că sunt căsătorite.

Singura cale de ieșire din căsnicia nefericită era impotența sexuală. Deoarece căsătoria trebuia să ducă la procreare, dacă partenerul nu putea avea copii, era motiv de divorț. Unii bărbați au încercat să folosească acest lucru ca pe o altă portiță de scăpare. Ei au pretins că au fost impotenți cu vechea lor soție, dar că, în mod magic, o pot face din nou cu noua lor soție.

Catolicii au devenit rapid suspicioși față de aceste scheme și au introdus noi reguli. Pentru a confirma afirmațiile de impotență, cuplul trebuia să fi fost căsătorit de cel puțin trei ani și erau necesari martori.

Căsătoria spirituală și sfânta feciorie: practica medievală a căsătoriei fără sex

Sexul trebuia să aibă un singur scop: procrearea. Aceasta însemna că oamenii trebuia să facă sex doar dacă încearca în mod activ să aibă un copil. A face sex doar pentru plăcere era un mare păcat.

Un alt mare păcat era să încerci să faci ceva prea riscant în dormitor. Sexul era văzut ca fiind ceva ce bărbatul îi făcea femeii. Singurul sex permis era cel în care bărbatul juca un rol activ, iar femeia rămânea pasivă. Acest lucru însemna că era permisă o singură poziție sexuală – așa-numita poziție misionară.

Pozițiile sexuale alternative, cum ar fi poziția femeii deasupra, erau considerate nefirești. Se credea că alte poziții subminează dominația naturală a bărbatului. În mod ciudat, unii dintre cei mai liberali teologi și-au petrecut timpul clasificând cât de greșite erau pozițiile sexuale pe baza cât de naturale erau.

Încălcarea regulilor sexului medieval

Nu exista parte a sexului pe care legea să nu fie reglementată de religia catolică, iar sancțiunile erau adesea severe. Oamenilor le plăcea să facă sex. Chiar mai rău, cu cât ceva era mai interzis, cu atât era mai atractiv.

Dovezile sugerează că, în ciuda tuturor amenințărilor, cei mai mulți oameni au ignorat pur și simplu regulile, deoarece știau că, odată ce se făcea în spatele ușilor închise, cu greu putea dovedi ceva. Mulți oameni din Evul Mediu, în special cei din clasele superioare, aveau doi parteneri. Adesea aveau un soț sau o soție, cu care abia se căsătoriseră și aveau copii, și un al doilea partener romantic extraconjugal cu care făceau toate lucrurile amuzante și presupus păcătoase.

Din fericire astăzi, însă, majoritatea oamenilor din Occident sunt liberi să aleagă dacă să le urmeze sau nu. Este o chestiune de convingere, nu de lege. Astăzi, viața noastră personală este proprietatea noastră și ceea ce facem în viața personală este treaba noastră. Cu toate acestea, este important să ne amintim că, oricât de șocante sau de amuzante ar părea unele dintre aceste reguli în prezent, există părți ale lumii în care acest tip de reguli încă se aplică. Privind aceste reguli, ne amintim că nu trebuie să luăm de bune libertățile de care ne bucurăm astăzi.

sursa: www.alephnews.ro

Medalie de bronz și o mențiune pentru Moldova, la Olimpiada Europeană de Matematică

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut o medalie de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, desfășurată în Tskaltubo, Georgia, în perioada 11-17 aprilie 2024.

Medalia de bronz a fost obținută de Anastasia Corsac, elevă a Liceului Teoretic „Orizont”, Durlești, Chișinău, iar mențiunea de onoare – de Bianca Iordachi, elevă la aceeași instituție.

În cadrul celei de-a XIII-a ediție a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete au participat 212 eleve din 54 de țări. Republica Moldova a fost reprezentată de 4 eleve și 2 profesori.

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri membrilor Consiliului Olimpic Republican la Matematică pentru dedicație și implicare în pregătirea lotului olimpic național.

Totodată, MEC și ANCE adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.

Fosta secretară a Partidului Șor a făcut dezvăluiri în instanță: „Între noi, se vorbea că este finanțat de la Moscova”

Fosta secretară a Partidului Șor responsabilă de suburbiile Chișinăului a fost audiată ca martoră în procesul de judecată privind finanțarea ilegală a formațiunii. Ea a povestit cum primea bani pentru onorariile protestatarilor, cum a fost jefuită și de ce a cerut protecție de la stat, scrie Europa Liberă.

La ședința din 16 aprilie, martora a povestit că a început să lucreze în Partidul Șor în mai 2022, fiind responsabilă de oficiile Stăuceni, Cricova, Grătiești și Tohatin. Ulterior, a devenit vice-președintă a oficiului din sectorul Râșcani al capitalei. În această calitate, organiza adunări generale ale partidului și proteste antiguvernamentale.

Tânăra susține că întocmea liste cu numele celor care veneau la proteste, fotografia câte 10-20 de persoane, ca să confirme că acestea au participat la manifestație, și trimitea listele și pozele superiorilor săi prin aplicația Telegram. Peste două săptămâni după protest, ea primea sumele pe care le repartiza apoi protestatarilor.

Femeia a povestit că la primele manifestații achita fiecărui protestatar câte 200 de lei, iar apoi onorariul a crescut până la 400 de lei. „Erau și din cei care veneau din propria inițiativă”, a spus martora, precizând că și aceștia erau remunerați.

Pentru a plăti protestatarii, ea și o colegă de partid primeau câte 800.000 – 1 milion de lei în genți sau pungi. De exemplu, odată, ele au ridicat banii de la reședința partidului, altă dată – de la persoane necunoscute, dintr-un automobil parcat lângă o benzinărie din capitală. Ulterior, femeile mergeau acasă la una dintre ele, unde numărau banii și îi repartizau.

Martora a spus că odată colega sa a fost telefonată de secretara Marinei Tauber, care a informat-o de unde să ia geanta. Ultima dată, ele ar fi primit bani pentru proteste la sfârșitul anului 2022, dar au fost jefuite când intrau în scara blocului. Potrivit ei, la fața locului a venit deputata Reghina Apostolova, în calitate de reprezentantă a partidului.

În aprilie 2023, procurorii au anunțat că au trimis în instanță dosarul penal împotriva unui tânăr care a furat de la „două fete” 500.000 de lei care aparțineau Partidului Șor.

Martora a mai spus că nu știe de unde exact veneau banii: „Între noi, se vorbea că Partidul Șor e finanțat de la Moscova”.

A cerut protecție de stat după o discuție cu un fost coleg

Fiind întrebată de procuror dacă a fost intimidată după ce a făcut declarații anchetatorilor, aceasta a declarat că de ea s-a apropiat un fost coleg care s-a arătat nemulțumit de faptul că ea colaborează cu oamenii legii. După aceasta, martora a solicitat protecție de stat. Ea susține că a dat declarații benevol în cadrul urmăririi penale.

Ca și în cazul martorilor precedenți, avocații nu au fost de acord ca femeia să facă declarații pe motiv că, inițial, ea avea statut de învinuită, iar ulterior a fost eliberată de la răspundere penală. În opinia lor, procurorii au separat intenționat dosarul de bază în mai multe episoade, ca să elibereze de la răspundere penală unele persoane care vor fi audiate în calitate de martori ai acuzării.

„Tactica procurorilor este de a rupe lanțul logic, ca să-i condamne pe unii în baza declarațiilor altora”, a declarat avocatul Sergiu Moraru. El a mai spus că procurorii încalcă dreptul la apărare și urmăresc ca „Marina Tauber să fie condamnată cât mai repede”.

Fostă vicepreședintă a Partidului Șor, deputata Marina Tauber este judecată mai bine de jumătate de an pentru complicitate la finanțarea ilegală a Partidului Șor și falsificarea raportului financiar din alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, din 2021, la care a candidat.

În același dosar, Partidul Șor a avut statut de învinuit, ca persoană juridică. În ianuarie 2024, partidul a fost lichidat și radiat din Registrul persoanelor juridice, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care l-a scos în afara legii.

Procuratura mai investighează un dosar de finanțare ilegală a formațiunii. Potrivit oamenilor legii, acolo sunt circa 50 de învinuiți.

Intrarea la Cetatea Soroca, mai scumpă după restaurare. Ce este nou la monumentul unic de la Nistru

Cetatea Soroca a fost redeschisă pentru vizitatori, după lucrările de restaurare, dare preţul unui bilet de intrare a crescut. Acum este de 30 de lei pentru adulți și de 10 lei pentru copii, scrie evz.ro.

Cetatea Soroca s-a aflat în ultima perioadă în plin proces de restaurare, în baza proiectului „Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană.

Dar lucrurile nu a decurs tocmai cum s-a prognozat. O parte din bani au fost returnați Uniunii Europene pentru că nu au fost folosiți conform destinației inițiale. Iar unele dintre lucrări încă nu au fost finalizate.

De exmplu, două cazemate nu au fost acoperite, iar alta urma să fie conservată, dar lucrările nu s-au făcut. Nici problema evacuării apei pluviale din Cetatea Soroca nu a fost încă rezolvată decât pe jumătate. Iar în ceea ce privește condițiile pentru persoanele cu dizabilități, drumul dintre cele două ascensoare a rămas neterminat.

Ce este nou la Cetatea Soroca

Zidurile cetății au fost curățate cu ajutorul unei tehnologii revoluționare, și s-au efectuat și lucrări de hidroizolare și de amenajare a scurgerilor la nivelul superior și cel mediu. Printre atracțiile noi, ce vor putea fi vizitate în fortăreață sunt două capcane, cunoscute ca guri de lup, acoperite parțial cu sticlă.

Bugetul total al proiectului „Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” pentru ambele orașe, este de peste un 1.800.000 de euro, dintre care 90% sunt din partea Uniunii Europene. Durata proiectului este de 33 de luni.

Programul rămâne neschimbat, biletele sunt mai scumpe

„Cetatea a prezentat dintotdeauna un interes deosebit pentru toți vizitatorii și turiștii, localnicii și cei veniți din străinătate. Îi așteptăm cu drag să vină să contemple o urmă a trecutului nostru glorios care este unicat pentru întreaga zonă de sud-est a Europei”, a declarat directorul Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca, Victor Botnaru, citat de IPN.

Programul de activitate al Cetății Soroca rămâne neschimbat, între ora 08:30 și 17:30. Prin decizia Consiliului Raional prețul biletelor a fost majorat pentru copii și dublate pentru maturi.

Cea mai scumpă casă din lume are un secret incredibil, dar nimeni nu vrea să o cumpere
Articolul anterior
Rețetă delicioasă de tartă cu gutui
Articolul următor