Regulile și condițiile de a introduce în țară bunuri prin intermediul trimiterilor poștale

Serviciul Vamal al Republicii Moldova reamintește cetățenilor regulile și condițiile de a introduce în țară bunuri prin intermediul trimiterilor poștale, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Persoanele fizice au dreptul de a introduce în țară bunuri în valoare de până la 150 de euro cu scutire de la achitarea drepturilor de import, prin intermediul trimiterilor poștale. Condiția e ca trimiterea să fie însoțită de o declarație CN22/CN23, în cazul în care sunt transportate de către operatorul poștal național ÎS ,,Poșta Moldovei”. Totodată, mărfurile nu trebuie să indice caracter comercial.

În această categorie nu se regăsesc bunurile cumpărate în magazinele online după cum urmează:

  • produse alcoolice;
  • tutun şi produse din tutun;
  • parfumuri şi ape de toaletă;
  • loturi care nu poartă caracter ocazional.

Atenție! Bunurile menționate mai sus vor fi taxate indiferent de valoare. La introducerea lor pe teritoriul țării, persoana fizică este obligată să depună declarația vamală și să achite drepturile de import.

În cazul în care primiți mărfuri de la o persoană fizică aflată în afara țării, aveți dreptul să introduceți cu scutire de la achitarea drepturilor de import (conform art.223 Cod Vamal) următoarele bunuri:
produse din tutun:

  • 40 de ţigarete;
  • 40 de rezerve din tutun pentru dispozitive de încălzire a tutunului;
  • 25 de ţigări de foi;
  • 10 trabucuri;
  • 50 de grame de tutun de fumat;

alcool şi băuturi alcoolice:

  • băuturi distilate şi spirtoase cu o concentrație alcoolică de peste 22% în volum; alcool etilic nedenaturat de 80% din volum şi peste – 1 litru; sau
  • băuturi distilate şi spirtoase şi aperitive pe bază de vin sau alcool, tafia, sake sau băuturi similare cu o concentrație alcoolică de cel mult 22% în volum; vinuri spumante, lichioruri – 1 litru sau o combinaţie proporţională a acestor produse diferite; şi
  • vinuri liniştite – 2 litri.

parfumuri – 50 ml sau apă de toaletă – 250 ml.

În cazul în care bunurile introduse pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul trimiterilor poștale internaționale depășesc limita neimpozabilă, persoana fizică este obligată să declare bunurile, alegând una din următoarele forme de declarare:

  • Declarația vamală cu set redus de date pe suport de hârtie care poate fi descărcată pe pagina web a Serviciului Vamal. Aceasta se prezintă Postului vamal Poșta, fie înainte de prezentarea trimiterii poștale internaționale în vamă (la adresa de e-mail pv.posta@customs.gov.md), fie în momentul prezentării trimiterii poștale internaționale pentru vămuire;
  • Declarația vamală cu set redus de date H6; sau
  • Declarația vamală standard H1.

În funcție de categoria trimiterii poștale internaționale, declarațiile vamale (H1 sau H6) se depun în Sistemul Informațional Vamal ,,ASYCUDA World” prin intermediul unui reprezentant (broker vamal sau operator poștal). Operatorii economici pot declara trimiterile poștale internaționale după cum urmează:
–  în cazul importului:

  • trimiterile a căror valoare nu depășește suma de 100 Euro și sunt importate în scop necomercial – se consideră a fi declarate pentru punerea în liberă circulație prin prezentarea lor la vamă de către operatorul poștal, cu condiția ca datele necesare (din Manifestul poștal) să fie acceptate de către Serviciul Vamal;
  • trimiterile cu valoare între 100 – 1000 de euro pot fi declarate în baza declarației vamale cu set redus de date H6;
  • trimiterile peste 1000 de euro se declară în baza declarației vamale standard H1;

– în cazul exportului:

  • trimiterile de până la 1000 de euro sunt considerate a fi declarate la export prin scoaterea lor de pe teritoriul vamal (în cazul ÎS Poșta Moldovei) sau, în cazul operatorilor poștali expres – sunt considerate a fi declarate la export prin prezentarea lor la postul vamal de ieşire, cu condiţia ca datele din documentul de transport şi/sau factură să fie disponibile şi acceptate de Serviciul Vamal;
  • declarația vamală cu set redus de date H6 – pînă la 1 000 Euro;
  • declarația vamală standard H1, pentru mărfurile care depășesc 1 000 Euro.

Scutirile de care poți beneficia:
– de la plata TVA și taxa vamală:

  • mărfurile importate în scopuri necomerciale, dacă valoarea intrinsecă a acestor mărfuri nu depășește suma de 100 de euro (art.103 alin.93 Cod Fiscal, art.219 alin.(1) Codul Vamal);
  • importul mostrelor de mărfuri cu valoarea intrinsecă care nu depăşeşte 22 de euro pentru un import (art.103 alin.97 Cod Fiscal, art.219 alin.(1) Cod Vamal).

– de la plata taxei vamale:

  • loturile de marfă care sunt expediate direct dintr-o ţară străină unui destinatar în Republica Moldova şi conţin bunuri a căror valoare intrinsecă nu depăşeşte 150 de euro/lot marfă (art.219 alin.(1) Cod Vamal).

Mai multe informații puteți afla apelând ofițerii Liniei de informare a Serviciului Vamal la numărul de telefon +373 22 78 8888. De asemenea, ne puteți contacta prin intermediul chat-ului sau prin poșta electronică, la adresa: callcenter@customs.gov.md .

Informaţi-vă din surse sigure! O persoană informată este o persoană protejată!

Patru persoane, încătușate în urma perchezițiilor de la Primăria Orhei

Patru persoane au fost reținute și urmează a fi plasate în izolator, în urma descinderilor efectuate vineri, 11 octombrie, la Primăria municipiului Orhei într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, pe parcursul zilei, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați.

Toate cele 18 persoane vizate urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit.

„Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice.

Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Reprezentanții CNA precizează că despre rezultatele perchezițiilor, dar și sumele de bani depistate, vor reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un tânăr a rămas blocat sub un strat de pământ. Incident pe un șantier de construcții din țară

O persoană a fost salvată de angajații IGSU, după ce a rămas blocată sub un strat de pământ. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, pe o stradă din Chișinău, informează unica.md, cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Incidentul a avut loc pe teritoriul unui șantier de pe strada Stroescu 24 din municipiul Chișinău. Aici, un bărbat a rămas blocat sub un strat de pământ care s-a surpat în timpul lucrărilor de construcție.

La fața locului au ajuns trei echipe de salvatori, care au stabilit că, în timpul efectuării lucrărilor de izolare a fundației, pământul lutos s-a surpat, iar, în consecință, bărbatul s-a prăbușit într-o groapă sub peretele unei case cu două nivele”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ulterior, tânărul de 24 de ani a fost predat medicilor de pe ambulanță pentru îngrijiri. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi investigate de autoritățile competente.

MAN îndeamnă moldovenii să voteze „DA” la referendum. Ceban: Această șansă care ni s-a oferit nu trebuie ratată

Partidul Mișcarea Alternativă Națională, în frunte cu Ion Ceban, îndeamnă cetățenii moldoveni să iasă la urne și să voteze „DA” la referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, fapt anunțat în cadrul unei conferințe de presă.

„Ideea de integrare europeană a Republicii Moldova a fost introdusă în Programul Politic încă de la crearea Partidului MAN.
Acest deziderat nu trebuie folosit doar în campaniile electorale, ci trebuie să devină idee națională, așa cum am propus de la bun început.

Pentru aceasta, Partidul MAN desfășoară o campanie de informare a cetățenilor din toată țara despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană. Această șansă care ni s-a oferit nu trebuie ratată sub nicio formă, chiar dacă mulți cetățeni s-au dezamăgit de felul în care este guvernată țara. Alegerea pe care o facem este pentru viitor, iar viitorul va aparține celor care vor avea capacitatea de a îndeplini, în mod profesionist, toate obiectivele și condițiile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat Ion Ceban, președintele MAN.

Referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la UE va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe 20 octombrie curent. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cetățenii vor putea răspunde cu „DA” și „NU”.

15 partide din Moldova au fost înregistrate în calitate de participanți în acest sens. 13 cu opțiunea „DA”, iar alte două partide cu opțiunea „NU”.

#stilunic – Gabriela Damir, prezentatoare:”Așa emoții nu am avut nici la nuntă!”
Articolul anterior
Un supliment ieftin te poate ajuta să scapi, în sfârșit, de acnee
Articolul următor