Renumita interpretă Anastasia Lazariuc a revenit la Chișinău, unde a fost lansată cartea despre viaţa ei

Interpreta Anastasia Lazariuc a revenit la Chişinău unde a fost lansată joi cartea despre viaţa ei. Romanul biografic a fost întitulat ”Privighetoarea din vis” și este semnat de scriitoarea Elena Răileanu. Copleșită de emoții, Anastasia Lazariuc a ținut să le mulțumească tuturor celor care s-au implicat pentru a-i realiza visul.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, carte, în aer liber şi text care spune „Elena Raileanu Privighetoarea din vis”

Interpreta spune că acest roman urma să fie lansat acum doi ani, însă din cauza pandemiei a fost amânat evenimentul.

”Mi-a fost foarte dor să vin acasă. Când au trecut anii, m-am gândit că e dreptul meu ca să las și eu scris adevărul despre mine. Adevărul real despre viața mea, pentru cei care vor să știe, pentru nepoții mei, strănepoții și pentru neamul meu”, a spus Anastasia Lazariuc, conform publika.md.

Interpreta povesteşte în roman despre lecțiile de viață pe care le-a avut de depășit pe parcursul vieţii: ”Cartea începe exact din ziua, momentul nașterii mele. Elena Răilean pentru care sunt recunoscătoare pentru răbdare. A avut răbdarea și separat de mine, ea s-a documentat pe la rudele mele, prieteni, consăteni. Fiecare om din viață, fiecare om are o poveste. Asta e povestea mea. Bună sau rea, cu de toate”.

Autoarea romanului spune că a muncit aproape nouă ani, iar procesul a fost unul dificil. Este prima carte de proză semnată de ea, deoarece până acum, Elena Răileanu a scris texte pentru piese muzicale.

”Noi am avut o peripeție, un accident cu cartea. Eu am lucrat un an și jumătate la ea și într-un moment oarecare a dispărut din calculator. Și atunci m-am descurajat și i-am zis Anastasiei că probabil Dumnezeu nu vrea ca să fac eu cartea. E prima carte, dar m-a încurajat și cred că nu-i ultima”, a spus Elena Răileanu.

Cu un buchet de flori și felicitări a venit Aurelian Dănilă, cel care i-a descoperit talentul interpretei și a convins-o să înregistreze o piesă pentru un post de televiziune.

”M-am dus la Băcioi, mi-a spus că ea este în spital cu copilul, m-am dus în spital. Am spus uite care e chestiunea, dorim să te imprimăm. S-a speriat pentru că era foarte tinerică. În sfârșit am imprimat și am dat drumul la cântec în eter și a doua zi a devenit vedetă. E vorba de cântecul Seară Albastră de Teodorovici”, a declarat Aurelian Dănilă.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare şi text

Anastasia Lazariuc este originară din comuna Băcioi, municipiul Chișinău. Primarul comunei a ținut să-i mulțumească interpretei pentru toată faima pe care a adus-o țării.

”Suntem profund încântați de prestația dumneaei, profund încântați de toată activitatea, toată dragostea cu care a cântat mama, patria. Ne închinăm în fața ei și îi dorim mult succes în continuare”, a spus Ilie Leahu, primarul comunei Băcioi.

Prietenii și rudele Anastasiei Lazariuc, dar și a scriitoarei Elena Răileanu spun că deja au răsfoit cartea și au rămas impresionați.

”O viață trăită în scenă. O viață dăruită lumii. O viață atât de zbuciumată și atât de polifonică. Cine o să citească cartea, o să își dea seama. A meritat mai multe cărți”.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi persoane în picioare
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi text

sursa foto: Facebook; www,moldpres.md

Opozantul rus Alexei Navalnîi va fi transferat într-o puşcărie de tortură

Printre principalii oponenţi ai Kremlinului, Alexei Navalnîi s-a prezentat ieri în sala de judecată, la procesul de apel care i-a confirmat pedeapsa de 9 ani.

Alex Navalnîi, transferat într-o închisoare de tortură

Vladimir Putin este „nebun”, iar războiul din Ucraina este „prost”. Apărut astăzi în sala de judecată la procesul de apel care i-a confirmat pedeapsa de 9 ani, disidentul Alexei Navalnîi l-a atacat sever pe liderul de la Kremlin

. „Este un război stupid lansat de Putin. Construit pe minciuni. Un nebun şi-a înfipt ghearele în Ucraina şi nu ştiu ce vrea să facă cu el, hoţul ăla nebun”, a spus Navalnîi în sala de judecată, citat de BBC.

Oponent major al Kremlinului, Navalnîi ispăşeşte deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate, după ce a fost arestat pe aeroportul din Moscova în ianuarie 2021. Se întorcea atunci din Germania, unde fusese tratat în urma otrăvirii cu Novichok, în Siberia, în august 2020.

Locul unde deţinuţi sunt torturaţi şi ucişi

Noua sentinţă, pentru înşelăciune şi dispreţ a instanţei, presupune transferul acestuia într-un alt centru de detenţie, cu un regim mai sever. Tribunalul de la Moscova a reconfirmat astăzi, „fără modificări” sentinţa pronunţată în martie, transmite agenţia de presă rusă Interfax.

Acuzaţiile de fraudă, în ceea ce este considerat un proces politic, vizează conducerea Fondului Anticorupţie, organizaţia fondată de Navalnîi, interzisă acum ca „extremistă”. Închisoarea în care va fi transferat Navalnîi „este cunoscută pentru că deţinuţii sunt torturaţi şi ucişi”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Yarmish, adăugând că Putin doreşte să-l ţină pe disident în închisoare cât mai mult posibil.

„Scopul lumii întregi este să se asigure că Putin va fi răsturnat cât mai curând posibil”, a scris el pe Twitter. „Noua mea sentinţă nu a intrat încă în vigoare, dar am auzit zvonuri că voi fi transferat în colonia de înaltă securitate Melekhovo”, a scris Navalnîi pe Twitter la începutul lunii mai.

sursa

,,Sfântul Vladimir Putin”. Cum era să ajungă chipul dictatorului rus pe pereții Catedralei din Moscova

Chipul lui Vladimir Putin apărea, alături de alți demintari ruși și Iosif Stalin, pe pereții Catedralei Forțelor Armate Ruse din Moscova. Protestele din societatea rusă,însă, l-au determinat pe Putin să renunțe la mozaic.

Dacă Vladimir Ilici Lenin nu suporta cultul personalității, nu același lucru se poate spune despre Vladimir Putin, care se vede un țar și un sfânt printre rușii de rând. Catedrala Principală a Forțelor Armate Ruse este o catedrală patriarhală în cinstea Învierii lui Hristos, „dedicată celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război Patriotic”.

Chipul lui Vladimir Putin trebuia să apară, alături de alți demintari ruși și Iosif Stalin, pe pereții Catedralei Forțelor Armate Ruse din Moscova. Surse din presa rusă vorbesc despre o presiune a societății care l-au convins pe Putin să renunțe la acest demers care l-ar face gelos și pe Kim Jong Un.

Sub președintele Vladimir Putin, 9 mai a devenit una dintre cele mai importante sărbători ale Rusiei. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a descris-o drept „cea mai sfântă sărbătoare din țara noastră. A fost și va rămâne cea mai sfântă sărbătoare pentru toți rușii”, conform The Conversation.

Concepută de ministrul rus al apărării după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, catedrala întruchipează ideologia puternică susținută de Putin, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Patriarhul Chiril I al Moscovei fiind cel mai important al lui Putin în această perioadă.

Clopotnița Bisericii Forțelor Armate are 75 de metri înălțime, simbolizând cea de-a 75-a aniversare de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Diametrul domului său este de 19,45 metri, marcând anul victoriei: 1945. O cupolă mai mică are 14,18 metri, reprezentând cele 1.418 de zile de război. Armele capturate drept trofeu sunt topite în podea, astfel încât fiecare pas este o lovitură pentru naziștii învinși.

Frescurile celebrează puterea militară a Rusiei prin istorie, de la luptele medievale la războaiele moderne din Georgia și Siria. Arhanghelii conduc oștile cerești și pământești, Hristos mânuiește o sabie și Sfânta Maică, înfățișată ca Patria, dă sprijin. Frescele celebrează, de asemenea, ocupația din Crimeea care a început în 2014, cu oameni fericiți care țin un banner pe care scrie „Suntem împreună”.

Când Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014, Biserica Ortodoxă Rusă a sărbătorit, numind Crimeea „leagănul” creștinismului rus. Această mitologie se bazează pe povestea medievală a prințului Vladimir, care s-a convertit la creștinism în secolul al X-lea și a fost botezat în Crimeea. Prințul a impus apoi credința supușilor săi din Kiev și de acolo s-a răspândit.

sursa

Variola maimuței se extinde. Încă trei țări anunță că au depistat primele cazuri

Încă trei țări au anunțat primele cazuri de variolă a maimuței. Este vorba despre două țări europene, Cehia și Slovenia, și despre Emiratele Arabe Unite, primul stat din Golf care înregistrează infectări, scrie BBC. În Emiratele Arabe Unite, oficialii din domeniul sănătății au anunțat că a fost detectat un caz la o persoană care a vizitat recent Africa și care primește acum tratament medical. Autoritățile sanitare spun că sunt „pe deplin pregătite” pentru a gestiona orice focar, adăugând că au existat protocoale de supraveghere timpurie pentru detectarea bolii.

ANSP: În țara noastră nu s-a înregistrat niciun caz de variolă a maimuței -  ea.md

Potrivit agenției europene de control al bolilor, cazurile recente din Europa par să se răspândească de la o persoană la alta, fără vreo legătură directă cu Africa. Mai mult, autoritățile sanitare din mai multe țări au remarcat că variola maimuței se răspândește cu precădere în rândul bărbaților homosexuali sau bisexuali.

Până acum sunt peste 230 de cazuri, confirmate și suspecte, în 20 de țări în afara Africii. Experții se așteaptă că numărul infectărilor să crească, dar sunt de părere că riscul pentru populația generală rămâne scăzut.

Organizația Mondială a Sănătății spune că focarele care au început să apară în ultimele săptămâni nu sunt normale, dar pot fi controlate.

Variola maimuței este de obicei asociată cu călătoriile în Africa Centrală sau de Vest, dar unele dintre cazurile care au apărut în afara acestor țări nu au avut nicio legătură cu vreo călătorie acolo.

De obicei durează între cinci și 21 de zile pentru ca primele simptome să apară. 

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și stare de epuizare. Se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Erupția se schimbă și trece prin diferite etape – semănând cu varicela – înainte de a forma la final o crustă, care ulterior cade.

De cele mai multe ori infecția este ușoară și se vindecă de la sine.

sursa

Un oligarh rus susține că Vladimir Putin ar suferi de ,,leucemie”. ,,Mai are câteva luni de trăit”
Articolul anterior
O femeie s-a aruncat în gol de la etajul 3 al Spitalului ”Sfântul Arhanghel Mihail” din Capitală
Articolul următor