Reprezentanții caselor regale, liderii mondiali și înalți demnitari au sosit la recepția de seară de la Palatul Buckingham, în ajunul încoronării Regelui Charles

Reprezentanți ai caselor regale, lideri mondiali și o serie de demnitari de peste mări și țări au început să sosească la Palatul Buckingham în această seară pentru o recepție strălucitoare găzduită de regele Charlesal III-lea și regina Camilla în noaptea dinaintea încoronării sale istorice la Westminster Abbey.

Reprezentanții caselor regale, liderii mondiali și înalți demnitari au sosit la recepția de seară de la Palatul Buckingham, în ajunul încoronării Regelui Charles. GALERIE FOTO

Aproximativ 100 de șefi de stat vor fi la Londra la ceremonia de mâine, la care urmează să participe reprezentanți internaționali din 203 țări.

Regina Letizia a Spaniei, președintele Franței Emmanuel Macron, președinții Germaniei și Italiei, Frank-Walter Steinmeier și Sergio Mattarella și prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif se vor număra printre cei din Westminster Abbey. Vicepreședintele chinez Han Zheng, care a prezidat o represiune a libertăților civile în Hong Kong, se află și el pe lista de invitați a regelui, o mișcare descrisă ca fiind „revoltatoare” de parlamentarii conservatori. Jill Biden îl reprezintă pe soțul ei, președintele american Joe Biden.

Anterior, Charles s-a întâlnit cu lideri din Commonwealth of Nations, asociațiile de voluntari din 56 de țări pe care le conduce și a susținut un prânz pentru primii miniștri și reprezentanți regali din țările unde este șef de stat, inclusiv Australia și Canada.

Iată invitații de onoare care vor participa la recepăția regală:

Prima Doamnă a Ucrainei Olena Zelenska și prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyha

Imagine

Președintele Braziliei Lula da Silva și soția sa Marisa Leticia Lula da Silva

Imagine

Prințesa Elisabeta, ducesa de Brabant și regele Filip al Belgiei

Imagine

Președintele Israelului, Isaac Herzog, împreună cu soția sa Michal

Imagine

Prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, și nepoata sa, Finnegan Biden

Imagine

Victoria, Prințesa Moștenitoare a Suediei și Carl XVI Gustaf, Regele Suediei

Imagine

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și soțul său, Heiko Echter von der Leyen

Imagine

Marea Ducesă Maria Tereza și Marele Duce Henri de Luxemburg

Imagine

Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia a Spaniei

Imagine

Preţurile locuinţelor din Germania au scăzut considerabil. Care este cauza

Preţurile locuinţelor din Germania au scăzut cu o rată record de 6,8% în primul trimestru al acestui an. Costurile mai mari ale împrumuturilor, inflaţia şi creşterea economică mai slabă şi-au pus amprenta asupra celei mai mari pieţe imobiliare din Europa.

Merită să cumperi imobil în Germania? | Români în Germania

Biroul federal de statistică a explicat că indexul proprietăţilor rezidenţiale a scăzut cu cea mai rapidă rată anuală de la începutul măsurătorilor, în anul 2000, transmite mediafax.ro.

Scăderea preţurilor locuinţelor este cel mai recent semn al problemelor de pe piaţa imobiliară rezidenţială germană, unde construcţia de locuinţe este, de asemenea, în încetinire. Doar 21.200 de apartamente au fost aprobate pentru construcţie în aprilie, cu 31,9% mai puţin decât în anul precedent. Aceasta a fost cea mai mare scădere din martie 2007.

„Cererea mai scăzută din cauza costurilor de finanţare mai mari şi inflaţia ridicată sunt probabil în continuare principalele motive pentru declinul preţurilor de achiziţie”, a transmis agenţia de statistică.

Biroul de statistică a precizat că preţurile au scăzut în primul trimestru atât în oraşe, cât şi în zonele rurale, deşi au scăzut mai puternic în zonele urbane. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în cele mai mari şapte oraşe din Germania, Berlin, Hamburg, Munchen, Köln, Frankfurt, Stuttgart şi Düsseldorf, unde preţurile pentru locuinţele unifamiliale şi bifamiliale au scăzut cu 10,4%, iar cele pentru apartamente au scăzut cu 6,4%.

Datele arată că mulţi germani nu-şi mai permit să cumpere o casă sau un apartament, ceea ce duce la scăderea numărului de tranzacţii imobiliare. Cererea de credite ipotecare este în scădere din mai 2022, deşi a existat o uşoară revenire în martie.

Cetățenii moldoveni își pot obține cazierul judiciar din orice colț al lumii, online

Se extinde lista serviciilor digitale calitative, accesibile și sigure prestate de sistemul afacerilor interne. Cetățenii Republicii Moldova, atât cei din țară, cât și cei aflați peste hotare, au acum posibilitatea să obțină orice tip de cazier juridic de la distanță, într-o singură zi.

În 2022, Serviciul de Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne (STI al MAI) a înregistrat peste 95 de mii de cereri de eliberare a cazierului judiciar, acesta fiind cel mai solicitat serviciu. De asemenea, au fost emise peste 17 mii de caziere contravenționale și mai bine de 7 mii de caziere judiciare detaliate.

Ana Revenco, ministra afacerilor interne, a subliniat:A devenit prioritar pentru noi să livrăm cetățenilor acest serviciu electronic, în cea mai simplă și rapidă formă. Peste 100 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu vor mai pierde timpul pe drumuri și nu vor suporta cheltuieli suplimentare ca să obțină actele ce le deschid accesul la piața muncii, la instruiri, recalificări. (…) Mulțumesc echipei de la tehnologia informației, analiștilor, inginerilor care au avut grijă ca acest proces să fie finalizat rapid si fără cusur. Pentru aceasta, s-a lucrat în echipa extinsă, împreună cu colegii de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Justiției și alte instituții ale statului.

Prin intermediul sistemelor integrate, cazierele pot fi apostilate, la solicitare, de către Agenția Resurse Informaționale Juridice din cadrul Ministerului Justiției.

Veronica Mihailov-Moraru, Ministra Justiției:Trăim în era digitală. O epocă în care lumea prosperă datorită avantajului tehnologiilor informaționale, generând comoditate și utilitate. Astăzi, mai facem un pas pentru deblocarea de birocrația tradițională a unor servicii publice digitalizate, cum sunt apostilarea documentelor naționale concomitent cu solicitarea lor de la autoritățile emitente. Astfel, scutim cetățenii noștri de navigarea prin labirintul birourilor publice, unde sunt nevoiți să suporte cozi lungi și, uneori, să se întoarcă cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

Serviciul permite un nivel înalt de securizare a datelor personale cu caracter sensibil. Cazierele digitale pot fi accesate doar prin intermediul cabinetului personal guvernamental al cetățeanului, MCabinet, iar descărcarea acestora se face cu ajutorul semnăturii electronice. Autenticitatea documentelor poate fi verificată în orice moment, din orice colț al lumii, scanând codul QR înserat pe cazier, fapt care exclude orice tentativă de falsificare a documentelor digitale.

Dumitru Alaiba, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării: Suntem hotărâți să accelerăm procesul de digitalizare a serviciilor publice și să aducem beneficii tangibile pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul în care se află. Construim o țară modernă, transparentă și orientată către nevoile cetățenilor, iar digitalizarea va juca un rol central în această transformare.

Costurile serviciilor au rămas aceleași, iar digitalizarea nu exclude emiterea cazierelor pe suport de hârtie. Dimpotrivă, cetățenii care preferă un cazier emis în format „clasic”, pot solicita ca acesta să le fie livrat direct la inspectoratul raional de poliție, serviciu care le va fi prestat gratuit. La fel, cazierul pe suport de hârtie, cu sau fără apostilare, în limbile română, engleză sau rusă, poate fi solicitat la domiciliu, prin intermediul serviciului guvernamental M-Delivery, care asigură livrarea cazierului în peste 200 de țări ale lumii.

Proiectul cu titlul generic E-cazier a fost lansat de STI al MAI în regim de pilotare pe data de 19 iunie, în colaborare cu Agenția pentru Guvernare Electronică. În doar 5 zile, peste 1800 de cereri au fost depuse online, un indice comparabil cu numărul cererilor depuse de cetățeni la ghișeul fizic al STI (cca 2 mii de solicitări de caziere, în mediu, pe săptămână). Fiecare al zecelea cetățean a cerut un cazier apostilat.

Angajații instituțiilor bugetare vor putea beneficia de locuințe sociale

Parlamentul a susținut, în prima lectură, inițiativa legislativă a Guvernului de extindere a criteriilor de eligibilitate a beneficiarilor de locuințe sociale.

Locuinţe sociale ca în România! În Moldova ar putea să apară o agenţie,  care se va ocupa de construcţia caselor accesibile — Moldova.org

Proiectul prevede că, pe lângă asigurarea cu locuințe sociale a păturilor vulnerabile, acțiunea legii se va extinde și asupra familiilor în care cel puțin unul dintre membri este angajat al unei instituții bugetare sau activează în sfera serviciilor publice. Totodată, conceptul de „minim de existență” va fi înlocuit cu cel de „salariu minim pe țară”, drept unul dintre criteriile de eligibilitate. „Prin această modificare, autoritățile publice locale din Republica Moldova vor avea posibilitatea să ofere locuințe funcționarilor publici din zonele critice și să suplinească posturile vacante, contribuind la dezvoltarea regiunilor”, argumentează autorii.

Concomitent, în proiect se conțin și unele recomandări ale Curții de Conturi, care a realizat un audit al conformității asupra implementării Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile în anii precedenți. În special, aceste propuneri se referă la condițiile speciale de reziliere a contractului de locațiune, inclusiv în cazul identificării prezentării datelor eronate sau neinformării APL despre modificarea condițiilor care au servit temei pentru acordarea locuinței sociale.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la locuințe va fi supus votului în cea de-a doua lectură.

Potrivit informațiilor prezentate de ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, în cadrul celor două faze de implementare a proiectului de construire a locuințelor sociale, au fost asigurate cu locuințe 3500 de persoane din categoriile social vulnerabile. „Pentru etapa a treia care va demara în curând ne propunem ca lista acestor beneficiari să fie suplinită cu alte 3800 de persoane”, a menționat ministra.

Piesa „Soarele și Luna”, interpretată în versiunea acapella! Ești curios să vezi cum sună?
Articolul anterior
Prima Doamnă a Ucrainei Olena Zelenska și prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, invitați la ceremonia încoronării Regelui Charles
Articolul următor