Republica Federală Germania sărbătorește Ziua Unității Germane

Republica Federală Germania marchează astăzi Ziua Naţională – Aniversarea Reunificării din 3 octombrie 1990. Prin aceasta, ”nouă state federale” deveneau incluse în Republica Federală Germană (RFG), iar Republica Democrată Germană (RDG) înceta să mai existe.

separator

Suprafața țării este de 357 mii kilometri pătrați, cu 83,02 milioane de locuitori, fiind țara cu cea mai mare populație din statele membre ale Uniunii Europene.

Este o republică federală parlamentară, alcătuită din 16 state, numite Landuri. Capitala federală este orașul Berlin, cu o populație de 3,4 milioane de locuitori.

Germania a fost un membru fondator al Comunității Europene în 1957, care a devenit Uniunea Europeană în 1993. Germania este membru al Organizației Națiunilor Unite, NATO, G8, G20 şi OCDE.

Contribuțiile germane la cultura mondială sunt numeroase. Germania a fost locul de naștere al unor renumiți compozitori, precum Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms și Richard Wagner, poeți ca Johann Wolfgang von Goethe și Friedrich Schiller, filosofi ca Immanuel Kant, Georg Hegel, Karl Marx sau Friedrich Nietzsche.

Germania este una din țările cu cei mai cunoscuți cercetători în diverse domenii științifice. 103 germani au primit Premiul Nobel. Munca lui Albert Einstein și Max Planck a fost decisivă pentru fondarea fizicii moderne, pe care Werner Heisenberg și Max Born au dezvoltat-o ulterior.

Aceștia au fost precedați de fizicieni precum Hermann von Helmholtz, Joseph von Fraunhofer și Gabriel Daniel Fahrenheit. Wilhelm Conrad Röntgen a descoperit razele X, care sunt denumite în limba germană Röntgenstrahlen(Razele Röntgen). Această realizare l-a făcut primul câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică în 1901.

Industria germană este una dintre cele mai dezvoltate din lume. Germania exportă maşini și utilaje industriale, mijloace de transport, produse metalurgice, chimice și alimentare. Importă minereuri de fier, metale neferoase, petrol și produse petroliere, materii prime pentru industria textilă.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Republica Federală Germania au fost stabilite la 30 aprilie 1992. Ambasadorul Republicii Federale Germania în R. Moldova este Angela Ganninger, iar Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Federală Germania – Oleg Serebrian.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Republica Federală Germană în anul 2019 a înregistrat suma de 730 mil. USD (export 246 mil USD, import 484 mil USD). Exporturile în RFG s-au majorat în anul 2019 cu 11,8% comparativ cu anul 2018.

După valoarea volumului exporturilor moldovenești, Republica Federală Germană se situează pe locul 3 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova în UE (după România și Italia), iar după cea a importurilor – locul 2 (după România). Comerțul cu RFG a reprezentat o pondere de 8,3% în comerțul total al Republicii Moldova.

Conform informației prezentate de Agenția Servicii Publice, în prezent, în Republica Moldova activează 427 de întreprinderi cu capital german, investițiile însumând 773,353 mln de lei. După volumul capitalului investit, Republica Federală Germană se află pe locul 6 printre principalii investitori ai Republicii Moldova, iar după numărul întreprinderilor – pe locul 7. Printre cei mai mari investitori germani în Republica Moldova se numără: Südzucker, Dräxlmaier, Steinel Electronic, Gebauer & Griller, Kaufland ș.a.

sursa: www.moldpres.md

Pe 3 și 4 octombrie, Moldova marchează Ziua Națională a Vinului
Articolul anterior
Moldoveni, obligați la vama Ungariei să arunce sticlele de coniac
Articolul următor
Alte articole interesante